Juha Taini: ”Sveitsiläisillä liian rankka ohjelma ennen MM-kisoja”

Juha Taini on päässyt selvittämään hyvää MM-menestystä Vuokatissa. Kuva: Hevoskuuri

Juha Taini on päässyt selvittämään hyvää MM-menestystä Vuokatissa. Kuva: Hevoskuuri

Juha Taini nautti kahden ensimmäisen matkan mitalisaaliista.

 

Kulta, hopea ja pronssi. Siinä on Suomen mitalisaldo suunnistuksen MM-kisojen päästessä puoliväliin. Tämänhetkinen mitalisaldo on varmasti suurempi kuin mitä moni osasi odottaa Suomen joukkueelta koko kisoista.

Kolme mitalia kisojen puolivälissä miellyttää päävalmentaja Juha Tainia, jolla ei ole ollut vaikeuksia löytää hymyä. Edellisissä kotikisoissa vuonna 2001 Suomen joukkue saavutti yhteensä kahdeksan mitalia. Tuolloin kisapaikalla olleet muistavat nosteen, joka syntyi onnistumisista jo heti ensimmäisellä kisamatkalla Tampereen Kaupin sprintissä. Tämä johti onnistumisiin myös muilla matkoilla. Juha Taini ei myönnä muistavansa MM-kisoista mitään.

-Olin silloin vielä pieni vaippaikäinen poika, Taini hauskutti toimittajia pitkän matkan kilpailun jälkeen.
Tainin mukaan Vuokatin suomalaismitalit ovat seurausta huippuonnistumisista, joita tarvitaan näissä kisoissa. Pelkällä hyvällä suorituksella ei palkintokorokkeelle ole asiaa.

-Esimerkiksi Minnan (Kauppi, pitkän matkan 4.) ja Anni-Maijan (Fincke, pitkän matkan 6.) suoritukset olivat hyviä, mutta ne eivät olleen huippuonnistumisia. Vastaavasti kaikki suomalaisten mitalisuoritukset ovat olleet huippusuorituksia, Taini valottaa.

Juha Taini on ilahtunut, että erityisesti miesten puolella on nähty jo kaksi huippusuoritusta. Ennen kisoja suomalaisesta miesmitalista uskalsi harva edes haaveilla. Seuraavaksi hän toivoo samanlaisia suorituksia naisilta. Päävalmentaja sanoo, että huippusuorituksista ja niiden merkityksestä on keskusteltu maajoukkuepiireissä jo pitkään.

-Espanjan leirikeskuksessa meillä oli lista seinällä, jossa oli huippuonnistumisen tehneiden nimet ja suorituspaikat.

Tällä pyrittiin selkeyttämään urheilijoille sitä, että huippusuoritus ei ole mikään kerran elämässä tapahtuva asia, vaan siihen voi yltää useammin. Taini uskoo, että vastaavia suorituksia on helpompi tehdä hyvän alun jälkeen.

-Uskoisin, että Måren kullan ja Janin hopean jälkeen kaikkien on helpompi lähteä keskimatkalle ja viestiin, kun mitaleita on jo tullut.

Suomalaiset olivat vielä keväällä ja alkukesästä kaukana muiden maiden perässä. Tämän hän arvioi johtuvan harjoituskulttuurista, jossa pyritään jatkuvan suorittamisen sijaan hakemaan huippukunto arvokisoihin.

-On ollut aika tyypillistä, että keväisin järjestettävissä EM-kilpailuissa ja maailmancupin osakilpailuissa emme ole vielä onnistuneet, vaan kuntoa on haettu sitten vasta päätavoitteeseen. Monien muiden maiden urheilijat ovat paremmassa kunnossa jo aiemmin, hän pohti.

Merkillepantavaa Vuokatin kisoissa on ollut sveitsiläisten yleinen alisuorittaminen. Niggli pois lukien muut urheilijat eivät ole onnistuneet nappaamaan mitaleita, vaikka jokaisella matkalle maa on asettanut kolme urheilijaa, joilla on mahdollisuus mitaliin. Sveitsiläisten floppauksen Taini arvioi johtuvan heidän liian rankasta ohjelmasta.

-Tässä asiassa kääntäisin katseen Sveitsin valmennusjohtoon päin. Ehkä sielläkin nyt ihmetellään, mitä tuli tehtyä ennen kisoja, Taini arveli.

Kesäkuussa sveitsiläisten ohjelmassa oli kaksi leiriä Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa, Nordic O-tour, sekä maan MM-katsastukset. Lisäksi kaikki maajoukkuesuunnistajat juoksivat Jukolan ja Venlojen viestissä pitkiä ja raskaita ratkaisuosuuksia, miehet vieläpä aamuyöstä.

Parhaimmillaan tai pahimmillaan startteja kesäkuun kahden ensimmäisen viikon aikana kertyi yli kymmenen. Sveitsiläisten paras vire on saattanut jäädä kesäkuuhun.

MM-kilpailut jatkuvat torstaina keskimatkan karsinnoilla. Maastotyyppi vaihtuu helposta ja nopeasta hitaaseen ja vaativaan. Perjantain finaaleissa sveitsiläisillä on mahdollisuus nostaa päätään ja suomalaiset yrittävät jatkaa erinomaisesti alkanutta MM-viikkoa. Myös Norja halunnee avata mitalitilinsä ja Ruotsin miehet pyrkivät nostamaan suoritustasonsa samalla korkeudelle maansa naisten kanssa.

Suomalaisista keskimatkaa juoksevat miehissä Simo-Pekka Fincke, Petteri Muukkonen ja Hannu Airila. Naisissa Suomella on neljä paikkaa Minna Kaupin viimevuotisen maailmanmestaruuden ansiosta. Kaupin lisäksi keskimatkalla nähdään Venla Niemi, Saila Kinni ja Merja Rantanen.

-Juho-Veikko Hytönen

ulvang banneri