Suomen naisilla ei ongelmia finaaliin pääsyssä

Minna Kauppi ei päässyt kartan kanssa sinuiksi keskimatkan karsinnassa. Kuva: Hevoskuuri

Minna Kauppi ei päässyt kartan kanssa sinuiksi keskimatkan karsinnassa. Kuva: Hevoskuuri

Perjantain finaalista odotetaan vaativaa. Suomalaisten lisäksi ennakkosuosikit tulevat Sveitsistä, Ruotsista ja Tanskasta.

 

Naisten karsinnan alku paljasti heti mitä tuleman pitää. Suunnistajat maasta riippumatta eivät meinanneet löytää edes ensimmäistä rastia ja osa juoksi jopa kartalta ulos. Suomalaisista ensimmäisenä metsään lähtenyt Merja Rantanen onnistui välttämään ratamestarin karikot ja voittamaan karsintaeränsä. Rantanen otti kahden vuoden takaisen keskimatkan pronssimitalistin Judith Wyderin kiinni peräti kuudella minuutilla jo kakkosrastille, ja tämän jälkeen kaksikko eteni yhdessä maaliin saakka.

-Luulin, että sain kiinni jonkun kiinalaisen ja ihmettelin, että hitto se menee kovaa, Rantanen kertoi maalissa.

Jämsäläinen kertoi taktiikkansa olleen oikea vaikeaan karsintaan. Edes valtava jännitys ei haitannut suoritusta.

-Uskalsin pysähdellä silloin kun tarvitsi, mutta kyllä finaalisuoritus pitää saada paljon sujuvammaksi, Rantanen mietti.

Rantanen voitti eränsä jaetulla kärkiajalla yhdessä Ruotsin Annika Billstamin kanssa. Lopulta myös Wyder nähtiin finaalissa, vaikka yleensä yli viiden minuutin virhe karsinnassa on kohtalokas.

-Pummin jälkeen oli todella vaikea pysyä rauhallisena, Wyder kertasi.

Kauppi kovassa käsittelyssä

Minna Kauppi oli Rantasen ryhmässä viides. Eroa kärkeen kertyi reilu minuutti.

-Oli kyllä sikavaikea baana. Mittakaava ja kartoitustyyli olivat haussa varsinkin radan alkupuolella, Kauppi harmitteli maalissa.

Fyysisestikään pitkän matkan nelonen ei ole vielä voiton puolella. Osasyynsä huonoilla jaloilla on varmasti yli kolme tuntia kestäneet huoltotoimenpiteet, jolla pyrittiin palautumaan tiistain pitkältä matkalta.

-Ohjelmassa oli kova hieronta sekä käsittely Anders Åkermanin luona. Lantion seudulla hermotus ei ole ollut kohdallaan, Kauppi kertasi eilistä.

Åkerman on Helsingissä asuva entinen huippusuunnistaja, jonka luota moni muukin urheilija on hakenut apua vaivoihinsa.

Kaupin mukaan fyysinen vire paranee huomiseen finaaliin pitkän verryttelyn ansiosta.

Saila Kinni oli eränsä toinen kuusitoista sekuntia Latvian Inga Dambea perässä. Tamperelainen teki suunnitellun suorituksen, eikä matkalle mahtunut virheitä. Juoksu oli siis täysin päinvastainen kuin keskimatkan MM-katsastuksessa, jossa hän meinasi jopa menettää MM-paikkansa.

-Yleensä itseluottamus on niin hyvä kuin edellinen kisa on ollut. Katsastusten jälkeen kävin hakemassa hyvän suorituksen Tampere-suunnistuksen keskimatkalta, Kinni kertoi valmistautumisestaan.

Kinnin fyysinen suorituskyky ei ole aivan yhtä hyvä kuin muutamalla maailman huipulla, mutta tekninen suorittaminen on yleensä erittäin tarkkaa. Tuskin kukaan pystyy juoksemaan perjantain finaalissa fyysistä maksimivauhtia, vaan jokaisen on sopeutettava vauhtia suunnistustehtäviin, osan jopa reilusti.

-Ei siellä pysty hurjaan kisavauhtiin. Osa radasta saattaa olla sellaista, jossa voi puristaa kovempaakin, Kinni spekuloi finaalia.

Hänen mukaansa perjantaina on virhe lähteä metsään ajatuksena juosta "finaalivauhtia", vaan suunnistuksen on mentävä edellä.

Kinniä nopeampi Inga Dambe oli tyytyväinen karsintaan ja toivoi vastaavaa suoritusta Vuokatinvaaralla.

-Paras sijoitus keskimatkalla on yhdeksäs ja sitä lähden täällä parantamaan, Paimion Rastia edustava Dambe paljasti.

Niemi palautunut sprintistä

Venla Niemen lähes täydellinen suoritus sai pienen kolhun aivan lopussa hänen ajautuessaan pusikkoon matkalla viimeiselle rastille.

-Aika klassinen virhe kun katsoin vain, että viimeinen rasti on helppo. Eihän se sitten löytynytkään ja piti vielä hakea vauhtia polulta, Niemi sanoi.

Mitään paniikkia ei ehtinyt syntyä, sillä Niemellä olisi ollut aikaa etsiä rastia vielä yli vartin verran menettämättä finaalipaikkaansa. Alkumatkan hyvä suoritus oli seurausta rauhallisesta ja tarkasta suunnistuksesta. Myös finaaliin jäi paukkuja, sillä ylämäissä tamperelainen säästeli voimiaan.
Niemi kertoo palautuneensa sprintistä ja välipäivinä on tuntunut fyysisesti erittäin hyvältä.

-Finaalissa pitää keskittyä vaikeiden rastien löytämiseen, joita varmasti on useampia radalla ja sitten selkeimmillä paikoilla voi tykittää täysillä, Niemi kertasi taktiiikkaansa finaaliin.

Perjantain keskimatka ei välttämättä tule olemaan samanlaista Nigglin näytöstä kuin edeltävät kisapäivät. Erittäin vaikea maasto ja rata antavat mahdollisuuksia myös muille suunnistajille sveitsiläisen kestomenestyjän näyttäessä, että hänkin osaa pummata. Niggli oli vasta eränsä kuudes.

Kaksi vuotta sitten Ranskan MM-keskimatka oli taidollisesti ehkä lähihistorian vaativin arvokisa. Tuolloin mitaleille nousi hieman yllättäen Tanskan Ida Bobach, jonka jälki oli myös tänään vakuuttavaa. Bobach myöntää omaavansa mahdollisuudet mitaliin.

-Se vaatii hyvää suunnistusta loppuun saakka. Keskittymisen täytyy olla täydellistä ja niissä kohdissa, joissa mahdollista on myös saatava fyysisesti itsestään irti, tanskalainen kertoi karsinnan jälkeen.

Bobach arvelee olevansa muita vahvempi siinä, ettei hän epäröi hidastaa silloin kun suunnistus menee vaikeaksi. Juuri tämä on ominaisuus, jota tarvittaneen perjantaina Vuokatinvaaralla.

MM-kisansa pitkän matkan hopealla avannut Tove Alexandersson voitti oman karsintaeränsä Koljolassa. Hän uskoo vaativan radan sopivan itselleen. Sitä ennen on kuitenkin saatava jalat paremmaksi pitkän matkan jäljiltä.

-Vielä tuntuu aika väsyneeltä, vaikka eilen otin niin rennosti kuin mahdollista, nuori ruotsalainen kertoi.

Vain harva ennakolta vahva nimi karsiutui, vaikka naiset sortuivatkin isoihin virheisiin. Marginaalit olivat sen verran suuria, että niminaisista ainoastaan Venäjän Galina Vinogradovan ja Ranskan Céline Dodinin koukuilla ei ollut asiaa perjantain finaaliin.

-Juho-Veikko Hytönen

Naisten keskimatkan karsinnan tulokset

ulvang banneri