Merja Rantanen sai vihdoin henkilökohtaisen MM-mitalin

Merja Rantanen pääsi vihdoin tuulettamaan palkintokorokkeelle. Kuva: Hevoskuuri

Merja Rantanen pääsi vihdoin tuulettamaan palkintokorokkeelle. Kuva: Hevoskuuri

Simone Niggli jättää Vuokatissa muille vain murusia. Tove Alexanderssonille toinen hopea.

Merja Rantanen sai vihdoin vuosien yrittämän jälkeen henkilökohtaisen MM-mitalin. Jämsäläinen ei kuulunut kisojen suurimpiin mitalisuosikkeihin, mutta eheä suoritus takasi pronssimitalin kilpailussa, jossa tehtiin paljon virheitä. Minna Kauppi joutui lopun virheiden johdosta tyytymään jälleen neljänteen sijaan. Venla Niemi oli 14:s ja Saila Kinni 20:s.

Merja Rantanen tuuletti maalissa villisti, kun hänen ensimmäinen henkilökohtainen arvokisamitali oli selvää. Mitalillaan Rantanen näpäytti myös niitä, jotka olivat kyseenalaistaneet hänen valintaansa MM-kisoihin.

Rantanen oli liikuttunut yhden pitkäaikaisen unelman käydessä toteen.

– Tämä on ihanaa. Ensimmäinen unelma oli maailmanmestaruus ja se on jo toteutunut viestimaailmanmestaruutena. Sen jälkeen aloin unelmoida henkilökohtaisesta MM-mitalista ja nyt tämäkin unelma on toteutunut, Rantanen iloitsi lehdistötilaisuudessa.

– Pieniä virheitä tuli, mutta se oli aika raivokas suoritus. Taktiikkana tänään olikin suunnistaa rohkeasti. Alussa oli vähän tuli perseen alla, mutta sitten kun näin Idan ja sain hänet kiinni, niin totesin, että nyt on pullat aika hyvin uunissa.

Rantanen kehui Vuokatin vanhan emäntäkoulun rinteille tullutta kotiyleisöä vuolaasti.

– Varvauksessa kuulin tilanteen, että taistelen mitalista ja yleisö piti todella kovaa meteliä. Tässä tuli kokemus esille ja pystyin pitämään pään kylmänä loppulenkillä, enkä ruvennut hätäilemään. Kyllä tämä mitali on minun uran huipennus.

Minna Kaupin etukäteisodotuksiin alakanttiin menneet kisat saivat jatkoa, kun hänen oli jälleen tyytyminen katkeraan neljänteen sijaan. Vielä yleisön edessä varvatessa Kauppi taisteli vielä jopa kullasta ollen ainoastaan 28 sekuntia Simone Niggliä perässä ja toisena viisi sekuntia edellä Tatiana Ryabkinaa. Alexandersson oli tässä vaiheessa neljäntenä ja Rantanen viidentenä.

Yleisörastin jälkeen Kauppi ajautui kuitenkin seuraavalle rastille mentäessä tiheikössä sivuun ja korjasi vielä väärään suuntaan tullen ensin 11. rastille ennen kymppirastia. Lopullisesti Kauppi menetti mitalin 40 sekunnin virheellä toiseksi viimeiselle rastille, juuri tämän verran hän hävisi Rantaselle, ja näin tuloksena oli taas neljäs sija.

– Ei minun suorituksella tänään ansainnut mitalia, mutta jos jollekulle häviää pronssin, niin mieluiten Merjalle, sillä hänelle tämä mitali merkitsee todella paljon, Kauppi soimasi itseään.

– Kroppa oli tänään parempi kuin eilen, mutta pää ei tänään kestänyt. Porukka oli muutenkin tänään aika pihalla ja virheitä tuli todella hurjasti. Toki rata oli myös vaikea tänään. Mutta tästä haetaan vielä iskua huomiseen viestiin ja toivotaan, että silloin löytyy se voittovire, Kauppi valoi uskoa huomiseen viestiin.

Nigglille ei pysäyttäjää

SimoneNiggli120713Simone Niggli puristaa 23:nteen maailmanmestaruuteen. Kuva: Hevoskuuri.fiSimone Niggli oli Vuokatin MM-kisoissa voittamaton, voittaen kolmannen kerran kaikki henkilökohtaiset matkat MM-kisoissa. Keskimatkan kulta oli hänen uransa 23. Muiden sortuessa virheisiin Niggli teki jälleen ykkösrastin pienen virheen jälkeen varman suorituksen ja pääsi juhlimaan mestaruutta peräti 1.45 erolla Alexanderssoniin.

– Olen todella ylpeä tästä päivästä ja suorituksestani näin teknisellä radalla. Eilisen virheiden jälkeen en todellakaan uskonut, että pystyisin tähän. Mutta ykkösrastin pienen virheen keskityin vain varmaan juoksuun, enkä ottanut yhtään riskejä.

Eikä kisojen rasituskaan haitannut kaikki kisamatkat urakoivaa supernaista.

– Keskityin vain tekniikkaani. Toki kilpailu oli fyysisesti kova, eikä tällaisessa maastossa missään vaiheessa tunnu helpolta, mutta en antanut sen häiritä.

Ruotsin nuori Tove Alexandersson otti jälleen hopeaa pitkän matkan tavoin ja oli yhtä onnellinen tästäkin hopeasta.

– Olen tyytyväinen ja onnellinen. Pitkällä välillä minulle sattui iso virhe ja rata oli sellainen, että piti keskittyä koko ajan tekniikan kasassa pitämiseen, Nigglin todennäköinen seuraava manttelinperijä sanoi.

Kaupin jälkeen viidenneksi sijoittui hieman yllättäen parhaana venäläisenä Irina Nyberg, joka iloitsi hyvästä juoksustaan sekä Leonid Novikovin yllätyskullasta. Annika Billstam oli sprinttihopean jälkeen nyt kuudes ja vielä Kaupin tavoin isoja virheitä kartanvaihdon jälkeen ja pronssisijalta pudonnut Tatiana Ryabkina seitsemäs yhdessä Ranskan ja Kalevan Rastin Amelie Chataingin kanssa.

Teknisesti taitava Ida Bobach oli yksi mitalisuosikeista, mutta kilpailun jälkeen hän löyty vasta sijalta 11.

– Sijoitus oli pettymys, mutta sellaista se on kun tekee liian paljon virheitä, Bobach kertoi maalissa.
Pronssimitalisti Rantanen sai tanskalaisen kiinni pitkän välin jälkeen ennen varvausta. Bobach ei kuitenkaan jäänyt suomalaisen armoille.

– Päätin kuitenkin painaa menemään ihan yksin, mutta toki olimme hyvin lähekkäin koko ajan.

Bobachilta kysyttiin myös, auttoiko hän Rantasen mitaleille.

– Tietenkin, nauroi tanskalainen maalissa.

14. sijalle juossut Venla Niemi ei ollut päivän suoritukseensa tyytyväinen.

– Valitettavasti oli vähän liian kiire alusta alkaen tänään, eikä saanut sujuvuutta aikaiseksi. Vasta 12. rastilla tuli kuitenkin isompi virhe kun menin mäessä hapoille ja nousin liian ylös, Niemi kertoi suorituksestaan.

Myöskään seurakaveri Saila Kinnillä ei ollut paras päivä ja kymmenen joukkoon sijoittuminen jäi haaveeksi.

– Ei ollut ihan sellainen suoritus, mitä lähdin hakemaan. Alussa tuli pikku virheitä ja sen jälkeen meni vähän pelko persiiseen. Myös pitkä väli tuntui kestävän vuoden, joten ei siinäkään varmaan paras reitinvalinta tullut, Kinni harmitteli.

MM-kilpailut päättyvät lauantaina iltapäivällä käytäviin viesteihin.

- Tero Viljanen & Juho-Veikko Hytönen

ulvang banneri