Valmentajat positiivisella mielellä Koulurinteellä

Yuri Emaldinov halasi Leonid Novikovia maailmanmestaruuden kunniaksi. Kuva: Hevoskuuri

Yuri Emaldinov halasi Leonid Novikovia maailmanmestaruuden kunniaksi. Kuva: Hevoskuuri

Urheilijat ovat nyt rehkineet henkilökohtaiset matkat Vuokatin MM-kilpailuissa ja maalialueella on nähty iloisia tuuletuksia kuin myös pettymyksen kyyneleitä. Hevoskuuri kyseli valmentajien tuntemuksia keskimatkan jälkeen.

Yllättävimpiä ilmiöitä tähän mennessä on ollut Suomen neljä mitalia, joista Minna Kauppi ei ole ottanut yhtäkään. Lisäksi Sveitsin miehet ovat edelleen ilman mitaleita. Sveitsin maajoukkueen valmentaja myöntää miesten olleen hieman pettyneitä juoksuihinsa, mutta muistuttaa, että huonosti kisat eivät ole menneet.

 

-Meillä on ollut jokaisella matkalla melkein kaikki miehet kuuden joukossa. Ei aina voi odottaa pelkkiä mitaleita, vaan on myös osattava katsoa kokonaisuutta, valmentaja Pascal Vieser kertoi keskimatkan kilpailun jälkeen.

Sveitsiläisten rankka ohjelma ennen MM-kisoja on puhuttanut suunnistuspiireissä. Vieser kuitenkin kiistää sillä olevan merkitystä mitalien karkaamiseen.

Poliisikuulustelujen tapaan urheiluhaastatteluissa vain toinen osapuoli kysyy kysymyksiä, mutta tällä kertaa Vieser haastoikin Hevoskuurin toimittajan.

-Ovatko meidän miehemme sinun mielestä huonossa kunnossa? Minun mielestäni he ovat huippukunnossa aivan kuten pitääkin, hän tuhahti.

Tiukalla ohjelmalla hieman ennen arvokisoja joukkue haki superkompensaatiota huippuvireen saavuttamiseksi juuri oikealla hetkellä. Vieserin mukaan mitalien karkaaminen on seurausta virheistä, joihin kaikki sveitsiläiset ovat tähän asti sortuneet.

-Tämä on tiukkaa kilpailua, eikä mitaleille ole asiaa jos teet virheitä.

Miesten viestiin Sveitsi lähtee päävalmentajan mukaan erittäin nälkäisenä. Joukkue on juoksujärjestyksessään Merz, Hubmann, Kyburz, jossa Hubmannin perhettä edustaa vanhempi veli ja Kyburzeja nuorempi versio.

-Jokainen viestimies on juossut kuuden joukkoon näissä kisoissa, joten mestaruudesta taistelemme ilman muuta, Vieser kertoi.

Simone Niggli on kantanut Sveitsiin maansa jokaisen mitalin. Naisten joukkuetta valmentava Vroni König-Salmi kertoi, että eilisen karsinnan jälkeen jouduttiin tekemään paljon töitä, jotta Simoneen saatiin palautettua usko menestyksestä.

-Ei tämä niin helppoa ole kuin miltä se näyttää. Myös hän joutuu tekemään paljon töitä menestyksen eteen joka kerta, niin kuin nytkin karsinnan jälkeen, König-Salmi kertoi.

König-Salmen mukaan Simone kunnioittaa aina kaikkia maastoja. Hän pystyy myös kontrolloimaan ajatuksensa ja tekemisensä todella hyvin, eikä sorru virheisiin, kuten moni tänään.

Tainilla herkkä hetki

Juha Taini oli helpottunut ja liikuttunut henkilökohtaisen valmennettavansa Merja Rantasen mitalista keskimatkalla. Rantanen oli ehtinyt käydä lukuisat arvokisat, mutta sijoitus kolmen joukossa oli päässyt kiertämään.

-Sen verran tunteikas hetki, ettei pysty puhumaan, Taini nieleskeli naisten kisan ratkettua.

Rantasen valinta ehti herättää suunnistuspiireissä närää, mutta viimeistään pronssijuoksun jälkeen kukaan tuskin sanoo poikittaista sanaa.

-Merja lunasti paikkansa oikeastaan jo sprintissä. Tiesin, että hänen kuntonsa on hyvä, Taini jatkoi.

Päävalmentaja myös tiesi, että Minna Kauppia ei harmita se, että Merja tuli edelle napaten mitalin. Vaikka Kaupin kisat eivät olekaan menneet nappiin, uskoo Taini ankkurinaiseen viestissä.

-Minna juoksee viestissä kisat joukkueelle, ei itselleen. Se muuttaa asetelmaa aika tavalla, Taini sanoo.

Kilpaa auringon kanssa hymyili myös Ruotsin Anneli Östberg. Tove Alexanderssonin toinen mitali oli totta, eikä Annika Billstamkaan jäänyt kauas.

Östberg myönsi olleensa hieman pihalla kisan kulusta sparratessaan urheilijoita lähdössä koko päivän. Tove Alexandersson on noussut naapurimaan ykkösnaiseksi viimeistään näiden kilpailujen aikana. Ruotsin päävalmentajan mukaan syynä menestykseen on se, että nuori ruotsitar pystyy aina noudattamaan etukäteen tekemäänsä suunnitelmaa.

-Tove on niin lahjakas kaikin tavoin. Hän ei häiriinny lainkaan, vaikka jotain odottamatonta tapahtuisikin, Östberg kuvaa suojattiaan.

Annika Billstam oli lähellä mitalia, mutta lopulta hän oli kuudes. Östbergin puheiden perusteella vaikuttaa siltä, että Billstam on saanut vaikutteita miesystävältään Thierry Gueorgioulta, joka arvioi menestyksensä enemmänkin suoritusten kuin sijoitusten perusteella.

-Annika ei ollut pettynyt mitaleilta tippumiseen vaan ennen kaikkea omaan suoritukseensa. Hän teki hermopummeja, Östberg jatkoi.

Haastatteluhetkellä Ruotsin viestijoukkue ei ollut vielä selvä, mutta ruotsalaiset lähtevät viestiin tekemään kolme hyvää suoritusta. Jos tämä onnistuu, mitali lienee urheilijoiden kaulassa lauantai-iltana.

Carlsson tyytyväinen Bergmanin mitaliin

Myös Ruotsin miesten valmentaja Håkan Carlsson oli iloinen miesten palattua mitalikantaan keskimatkalla. Hänen mukaansa Bergmanin mitali ei ollut superyllätys, sillä mies on näyttänyt hyviä otteita keskimatkalla läpi kauden.

Calrssonin mukaan Peter Öbergilläkin on kapasiteetti mitaliin, mutta tällä kertaa virheet pudottivat sijoitusta. Pitkällä matkalla paras ruotsalainen oli yhdestoista, joten Tipasoja oli länsinaapurien heikoin lenkki.

-Minusta pitkä matkakin meni kuitenkin ihan hyvin olosuhteet huomioon ottaen. Meillä ei ollut sinne tänä vuonna miehiä, jotka olisivat voineet taistella mitaleista.

Carlssonin mukaan Bergman sekä Johan Runesson tarvitsevat vielä muutaman vuoden harjoittelua, jotta tulokset pitkällä matkalla ovat yhtä hyviä kuin keskimatkalla. Viestiin Ruotsi lähtee kovin tavoittein, mutta realistisesti.

-Meillä on erittäin vahva joukkue sinne ja mitalit ovat ihan mahdollisia.

Itänaapuritkin iloisina

Venäjän valmentaja Yuri Emaldinov oli myös iloisena kilpailukeskuksessa.

-Mahtava fiilis on! Meillä on ollut nouseva trendi, 6,5, 4 sekä nyt mitali ja heti kultainen. Leonid on ehtinyt yrittää jo niin monta kertaa, mutta aina joku on mennyt pieleen. Tällä kertaa kaikki onnistui ja tuli kultamitali. Vaikea tätä on käsittää, Angelniemen Ankkurin toiminnassakin mukana oleva Emaldinov kertoi.

Emaldinovin mukaan Leonid on keskittynyt täysillä tämän vuoden keskimatkaan ja nyt se palkittiin.

- Etukäteen en olisi uskonut näin kovaa sijoitusta, mutta jo karsinnassa hän näytti, että on kovassa kunnossa. Toivoin, että jos kaikki onnistuisi aivan nappiin, niin mitali voisi olla mahdollista.

Valentin Novikovilla sen sijaan painoi pitkä matka selvästi jaloissa ja hänen kuntonsa on valmentajan mukaan laskusuunnassa.

-Juho-Veikko Hytönen & Tero Viljanen


ulvang banneri