MM-keskimatkan analyysiä

Leonid Novikov teki puhtaan juoksun keskimatkalla. Kuva: Hevoskuuri.fi

Leonid Novikov teki puhtaan juoksun keskimatkalla. Kuva: Hevoskuuri.fi

Miesten keskimatkan kisa oli tuloksiltaan yllätyksellinen, sillä keskimatkan kuningas syöstiin valtaistuimeltaan Vuokatinvaaralla. Tässä nopea analyysi kisasta, mitä loppujen lopuksi tapahtui ja missä kisa ratkesi.

Vaikka kisa oli huippuvaativa teknisestä suunnistustaitoa vaativana kilpailuna, miehet selvisivät ratamestarin asettamista tehtävistä vähillä virheillä. Viisi miestä selvisi alle minuutin virheillä ja peräti 21 miestä alle kahden minuutin virheillä. Finalistit olivat näin ollen selvästi valmiimpia vaativaan kisaan, toisin kuin karsinnassa.

wocm21 bymistaParhaat suunnistajat selvisivät vaativan kisan lähes virheittä.
Leonid Novikov kuittasi maailman mestaruuden nimiinsä ja My-O analyysin mukaan hän myös selvitti radan vähimmillä virheillä, sillä tappiota optimaaliseen suoritukseen syntyi peräkkäisillä rasteilla 14 ja 15 yhteensä 31 sekuntia! Tuossa vaiheessa Thierry pääsi jo kuuden sekunnin päähän uhkaamaan mestaria ja seuraavalla rastilla (16) jo kolmen sekunnin päähän. Tämän jälkeen kuitenkin lopussa hiukan parempaa perusvauhtia edennyt Leonid pystyi kasvattamaan eroa rasti rastilta aina tuohon lopulliseen yhdeksään sekuntiin.
wocm21 leonidLeonid Novikov suunnisti kisan lähes virheittä.|

Thierryn mestaruuden puolustamisen kannalta ratkaisunhetki tapahtui jo toisella rastilla, sillä kakkosen löytämiseen kului kaikkiaan +55 sekuntia optimiin nähden. Tämän jälkeen Thierry etenikin kisan parasta vauhtia.

Verrattaessa molempien optimisuoritusta, etenivät Thierry ja Leonid lähes tasatahtia, joten kisan ratkaisi Thierryn hiukan suurempi virhe. Optimivauhdissa kahden kärkimiehen ero oli 15 sekuntia Thierryn hyväksi.

Kärkikaksikon haastoi hienosti nuori ruotsalainen Gustav Bergman. Aikaisemmin lähtenyt Bergman löi pöytään suorituksen, jolla haastettiin kärkikaksikkoa ihan tosissaan ja erityisesti pitkän välin toteutuksella häikäissyt ruotsalainen piti johtopaikan rastilla 7, mutta tosiasiassa Bergman ei uhannut kärkikaksikkoa sen enempää. Hiukan enemmän virheitä tehnyt (1:03) ja myös vauhdissa jäänyt 89 syntynyt ruotsalainen todellakin ansaitsi pronssin kisan kolmanneksi parhaalla suorituksella.
wocm21 byoptKärkikolmikko piti parasta vauhtia läpi kisan.|
Bergmanin mustimmat hetket ajoittuivat varvauksen jälkeiselle loppulenkille pieninä sivuun ajoina rasteille 11 (+33 sek), 16 (+20 sek) ja 18 ( +10 sek).

Suoritusanalyysin mukaan kärkikolmikko oli omilla vauhdeillaan, sillä ainoastaan yhdeksänneksi sijoittunut Denys Shcherbakov pystyi alle 38 minuutin vauhtiin, mutta muistamme, että tuon vauhdin tekijänä kunnostautui 1,5 minuuttia Denysin perään lähtenyt Bergman. Sijoille 4-6 sijoittuneet sveitsiläiset Kyburz, Hubman ja Hertner jäivät nimenomaan vauhdissa kärkikolmikolle.

Suomalaisista ainoana finaaliin päässyt Hannu Airilakaan ei sortunut suurempiin virheisiin, sillä rastilla 7 +27 sekunnin tappio pitkällä reitinvalintavälillä ja taipuminen vauhdissa rastin 11 virheen (+43 sek) jälkeen tuotti +2:11-lukeman tappiosarakkeeseen optimaaliseen toteutukseen verrattuna.

Kärkijoukon takana onnistujia ovat mm. Itävallan Robert Merl (26.), Tue Lassen (22.) sekä Australian Simon Upphill (33.). Kullakin heillä onnistumisprosentti ylittää 95% tason, mutta vauhti ei tällä kertaa tuon parempiin sijoituksiin riittänyt.

Puolustava maailmanmestari Edgars Bertuks käytti 1:48 ylimääräistä aikaa optimiinsa nähden, joten edes täydellisen virheettömällä suorituksella mestaruuden uusiminen ei olisi onnistunut.

Naisten kisa oli myös virheiden sävyttämä, sillä kärkijoukoissa ainoastaan voittaja Simone Niggli pystyi pitämään virhesarakkeen kohtuullisen puhtaana (+53 sek). Kisa kuitenkin sai jännittävyyttä mukavasti sillä, että Simone joutui ykkösrastin virheellään dramaattisesti takaa-ajajan asemaan. Takaa-ajajan asema kesti vain kymmenen minuuttia, sillä pitkän välin (rastille 7) jälkeen kärkipaikan ottanut Niggli suunnisti kolmanteen henkilökohtaiseen kultaan Vuokatin kisoissa. Hopealle suunnistanut Tove Alexandersson pystyi pitämään maastossa parhaimmillaan samaa vauhtia Simonen kanssa, mutta suunnistus ei pysynyt kasassa samalla tavalla, sillä virheitä kertyi kaikkiaan 2:47. Suurimpana pitkän välin (rasti 7)huono toteutus ja virhe rastille, jotka veivät yhteensä 1:41 ylimääräistä.

Uransa ensimmäisen pronssimitalin napannut Merja Rantanen pystyi tasapainoiseen suoritukseen, vaikka rastit 4 ja 10 tuottivat pienet rastinottovirheet aiheuttivat sen, ettei Merja päässyt toden teolla haastamaan Tovea hopeamitalista.

Maalissa Minna tuomitsi suorituksensa ja on totta, että pieniä ja isompia virheitä tuli lähes kolmen minuutin verran, mutta ei Minnan virheettömänkään suorituksen vauhti yltänyt Toven ja Simonen tasolle, eli mestaruutta myöskään Kaupin olisi ollut lähes mahdoton Simonelta napata edes puhtaalla suorituksella.
wocm21 minnaMinnalla lopussa suorituskontrolli rikkoutui ja virhettä kertyi yhteensä 2:44.

Suomalaisten suorittaminen kaikkiaan oli varsin tasaista, sillä myös Venla Niemi ja Saila Kinni kerryttivät loppuaikaansa pari minuuttia ylimääräistä omaan optimisuoritukseen nähden. Venlalla loppuradan virhe (1:22) vei sijoituksen kymppisakissa. Ennen tuota virhettä Venla oli rastilla 11 kuudentena.

- Raimo Arvola

ulvang banneri