Tsvetkov ratkaisi voiton Venäjälle - Suomen miehet viidensiä

Dmitryi Tsvetkov ratkaisi Venäjälle viestimaailmanmestaruuden. Kuva: Hevoskuuri.fi

Dmitryi Tsvetkov ratkaisi Venäjälle viestimaailmanmestaruuden. Kuva: Hevoskuuri.fi

Dmitry Tsvetkov käänsi pitkän matkan pettymyksen viestimaailmanmestaruuteen. Ukraina yllätti pronssille.

Venäjän nousujohteisesti edenneet kilpailut jatkuivat fantastisesti miesten viestivoitolla. Suomen itä- ja länsinaapurit karkasivat muilta suosikeilta ankkuriosuuden alkupuolella. Dmitry Tsvetkov ja Gustav Bergman pääsivät taistelemaan keskenään kullasta.

Pitkällä välillä Ikaalisten Nousevaa-Voimaa edustava Tsvetkov päätti tehdä omaa työtä jätti Bergmanin. Puolen minuutin hermokoukku lopussa nosti pelon vielä venäläisen puseroon, mutta viimeisellä rastilla Tsvetkov tajusi leimaavansa ratkaisevassa johdossa ja juoksi maaliin Novikovin veljesten saattelemana.

-Hieno kilpailu. Olin erittäin motivoitunut viestiin pitkän matkan pettymyksen jälkeen, niukasti neljänneksi Tipasojalla jäänyt voittoankkuri kertoi.

Tsvetkovin ei tarvinnut miettiä sitä, pääseekö hän hyvällä sijalla metsään luottaessaan täysin kahta ensimmäistä osuutta juosseisiin Novikovin veljeksiin.

Valentin Novikovin hyvä toinen osuus helpotti Tsvetkovin taakkaa sen verran, että Ruotsin ja Ukrainen lisäksi muut olivat jo jääneet. Hiidenkiertäjissä juokseva Novikov pääsi juhlimaan uransa neljättä kultaa, mutta ensimmäistä kertaa se tuli ilman hänen ankkurointiaan. Suuria virheitä ei matkalle mahtunut.

-En tiennyt tietenkään tilannetta metsässä. Keskityin pääosin omaan työhöni, mutta koetin samalla pitää näkyvillä olevat kaverit tuntumalla, 39-vuotias venläisveteraani kertoi.

Leonid Novikovin varma aloitus ei ollut täydellinen, mutta riittävän hyvä. Viestikulta ei ollut enää yhtä suuri yllätys kuin eilinen keskimatkan maailmanmestaruus.

-En vieläkään oikein usko eilistä, mutta tänään tiesin, että meillä on hyvät mahdollisuudet, nuorempi Novikov kertoi.

Seuraviholliset samassa joukkueessa

Ruotsi on napannut himmeämpiä mitaleita roppakaupalla Vuokatista. Viestissä mieskolmikko Anders Holmberg, Peter Öberg sekä Gustav Bergman pääsivät lähelle kultaa, mutta lopulta ankkuri Bergman oli aseeton Tsvetkovia vastaan. Vajaan minuutin kärkeen jäänyt aloittaja Holmberg oli sitä mieltä, että hän kiersi koko ajan pidempää hajontaa.

-Alussa oli melkoista letkaa, mutta tuntui, että aina kun kävin ongelmitta omalla hajontarastilla, sain kuroa muita kiinni, hän ihmetteli.

Peter Öberg malttoi alkumatkasta vauhtinsa kanssa erittäin mäkisellä radalla. Rasti rastilta stigtomtalainen sai kiinni edellä lähteviä miehiä ja lopulta hän näki edessään Sveitsin Daniel Hubmannin selän.

-Silloin tiesin, että olen saanut kärjen kiinni, Öberg kertasi.

Gustav Bergman pääsi ankkuriosuudelle yhtä aikaa Venäjän kanssa. OK Ravinenin tähti tunsi itsensä vahvaksi eilisen pronssin jälkeen, mutta erittäin paljon hajontaa sisältänyt rata ei antanut mahdollisuuksia muiden tarkkailuun.

-Lopussa ohitin Ukrainalaisen uudestaan ja silloin kyllä arvelin, että Venäjä on edellä. Mutta en ole pettynyt, Bergman kertasi tuntojaan.

Ruotsin joukkueessa juoksi kaksi Tukholman eteläpuolella sijaitsevan Nackan kunnan kasvattia. Sveitsissä asuva Anders Holmberg edustaa Järla Orienteringia ja Bergman OK Ravinenia. Seurojen majat sijaitsevat vain kilometrin päässä toisistaan ja välillä kahden suuren seuran kesken on esiintynyt jännitteitä. Varsinkin Bergman on kuittaillut usein Twitterissä nähneensä Nackareservatissa pummaavia ja eksyneitä Järlan suunnistajia. Tänään miehet juoksivat kuitenkin hyvällä mielellä samassa joukkueessa.

-On monia seuroja, mutta vain yksi Nacka, Holmberg tiivisti.

Bergman oli samoilla ajatuksilla. Hieman kauempaa kotoisin oleva Öberg ei häiriintynyt siitä, että joutui juoksemaan tukholmalaisten kanssa.

-Tämä maastohan oli tukholmalaismaastoa ja mäkiä oli vielä niin paljon, että tarvitsimme sveitsiläisjalkoja Öberg kuittasi viitaten Holmbergin asuinpaikkaan.

Ukrainan ankkuri yllätti joukkuekaverinsa

Ukraina oli miesten viestin todellinen yllättäjä. Erittäin hyvistä otteista 10MILA:ssa ja Jukolassa tunnettujen Pavlo Ushkvarokin ja Oleksandr Kratovin hyvät juoksut eivät vielä olleet jättiyllätys. Kratov karkasi muilta toisen osuuden lopussa päästäen Denys Shcherbakovin 45 sekunnin keulassa metsään. Sen sijaan lähes tuntemattoman ankkurismiehen onnistuminen osuudellansa löi ällikällä myös joukkueen muut jäsenet. Edes Kratov ei uskonut Shcherbakovin pysyvän muiden mukana.

- En olisi uskonut, että Denis pystyy tuomaan meidät mitaleille, mutta hän onkin näköjään parempi kaveri kuin uskoin, Oleksandr naureskeli tyytyväisenä.

Eilisellä keskimatkalla Gustav Bergmanin perässä yhdeksänneksi juosseella Shcherbakovilla oli edessään eri rata kuin ankkuri Bergmanilla, joten hänen oli keskityttävä koko osuutensa ajan omaan työhönsä.

-Kun Venäjä ja Ruotsi saivat minut kiinni, en lähtenyt peesaamaan heitä, vaan hoin itselleni: suunnista, suunnista, juokse, juokse ja suunnista taas, Etelä-Ukrainassa asuva nuorten suunnistusvalmentaja kertoi.

Shcherbakov kertoi tunnelman olleen mahtavan loppusuoralla.

-Tämä on elämäni paras päivä ja pronssi on meille kuin voitto, hän kertoi.

Lakasen palautuminen kesken

Suomen miehet juoksivat viidenneksi. Eroa Venäjään oli maalissa kolme minuuttia. Mitali jäi kahden minuutin päähän. Mårten Boström teki varman avauksen ja tuli vaihtoon kolmantena puoli minuuttia kärjen takana.

-Keskityin tekemään omaa työtä ja yllättävän paljon siellä yksin suunnistettiinkin. Fyysisesti tuntui ajoittain jopa helpolta, hän kertoi.

Boström oli tyytyväinen kisaviikon suorituksiinsa.

-Jos kisoissa minulla oli noin 60-70 rastia ja vain muutamalla tuli pieni koukku, niin aika kiitettävän arvosanan voin itselleni kisoista antaa, hän jatkoi.

Toisella osuudella Jani Lakanen joutui antautumaan liikaa ja mitali alkoi karata käsistä. Vaihtoon hän saapui seitsemäntenä 2 minuuttia 10 sekuntia kärjestä.

-Suunnistus sujui hyvin ja oli puhdas juoksu, mutta fyysisesti oli raskasta, Lakanen kertoi.

Pitkän matkan hopeamitalisti kertoi pystyneensä antamaan kaikkensa pitkällä matkalla ja tiesi palautumisen kestävän pitkän. Viestissä kesken oleva palautuminen näkyi raskaina jalkoina.

-Ei ollut mahdollisuutta pysyä tänään Vallun (Valentin Novikov) perässä ja sen jälkeen olin yksin, mutta onneksi eroa ei kuitenkaan syntynyt enempää, hän jatkoi.

Tero Föhr nosti Suomen palkintosijoille rullaamalla ankkuriosuudella Viron ja Norjan ohi. Vehkalahden Veikkojen Föhr olisi juoksunsa jälkeen halunnut juosta vielä enemmän riskillä, sillä mitali oli joukkueen tavoite.

-Kun sain Sveitsin ja Norjan näkyviin, niin tiesin että fyysisesti menee aika hyvin, varsinkin kun Magne Dählie ei pystynyt seuraamaan. Pitkällä välillä olisi pitänyt olla rohkeampi ja mennä vaikka hieman riskillä polkua kiertäen, Föhr kertoi.

Mitali jäi joukkueelta saavuttamatta, mutta viides sija oli kuitenkin huomattava parannus viimevuotiseen katastrofiin, jolloin Suomi oli sijalla 15.

-En osaa sanoa olenko pettynyt, kun olen vasta puolitoista kuukautta päässyt juoksemaan ja tämä oli kunniatehtävä olla Suomen ankkuri, Föhr mietti.

Gueorgioun osuusaika laiha lohtu

Muista maista Sveitsi juoksi neljänneksi ja jäi näin ollen ilman miesmitaleita koko viikolla. Viime vuoden mestari Tsekki jäi toisella osuudella päätyen yhdeksänneksi. Ranska jäi avausosuudella yli neljä minuuttia Fredric Tranchandin pummatessa rankasti. Ankkuri Thierry Gueorgiou juoksi reilun viiden kilometrin ankkuriosuudella lähes kolme minuuttia muita kovempaa, mutta silti maalissa tuloksena oli vasta kahdeksas sija.

Tuloksia:

(5,2+5,2+5,6)        
           
1   Russia   1:41:47
  1 Leonid Novikov     34:04:00
  2 Valentin Novikov 32:16:00   1:06:20
  3 Dmitriy Tsvetkov 35:27:00   1:41:47
           
2   Sweden   1:42:37
  1 Anders Holmberg     34:15:00
  2 Peter Öberg 32:01:00   1:06:16
  3 Gustav Bergman 36:21:00   1:42:37
           
3   Ukraine   1:42:55
  1 Pavlo Ushkvarok     34:14:00
  2 Oleksandr Kratov 31:21:00   1:05:35
  3 Denys Shcherbakov 37:20:00   1:42:55
           
4   Switzerland   1:43:39
  1 Matthias Merz     33:26:00
  2 Daniel Hubmann 33:52:00   1:07:18
  3 Matthias Kyburz 36:21:00   1:43:39
           
5   Finland   1:44:55
  1 Mårten Boström     33:58:00
  2 Jani Lakanen 33:47:00   1:07:45
  3 Tero Föhr 37:10:00   1:44:55

ulvang banneri