Suomelle MM-hopeaa naisten viestistä

Hopea maistui Suomen naisille! Kuva: Hevoskuuri.fi

Hopea maistui Suomen naisille! Kuva: Hevoskuuri.fi

Suomi suunnisti naisten viestissä MM-hopeaa tänään Vuokatissa. Norjan naisten viestimestaruus vuonomaan ainoa MM-mitali kisoissa.

Suomi suunnisti naisten viestissä MM-hopeaa tänään MM-kisojen päätöspäivänä Vuokatissa. Voiton vei hienon viestisuorituksen jälkeen Norja. Viestikulta oli Norjan ainoa mitali Vuokatin MM-kisoissa. Sveitsi sai pronssia Simone Nigglin ankkuroimana pronssia ennen Ruotsia.

Suomi vaihtoi ensimmäiseltä osuudelta kärjessä Venla Niemen hienon juoksun jälkeen. Iso-Britannia jäi 10 sekuntia, Sveitsi 16 sekuntia ja tuleva viestimestari Norja 20 sekuntia Heidi Bagstevoldin juostessa varman aloitusosuuden.

– Ykköselle tuli ihan pieni koukku ja samoin kakkosrastilla kävin ensin toisella rastilla ennen kuin löysin omani. Muuten meni suunnitelmien mukaan ja 1,5 km jälkeen tein loppuosuuden oikein hyvää työtä. Pitkällä välillä nelosrastille päätin kiertää polkua pitkin oikealta ja se oli hyvä ratkaisu ja säästin siinä myös voimia loppuradalle, Niemi kertasi suoritustaan.

– Ja yleisön kannustus oli niin huimaa, että ainakin kaksi sekuntia Anni-Maija sai lisää johtoa viitoituksella sen ansiosta, Niemi kiitteli jälleen kannustusta.

Fasting ratkaisee Norjalle

Toisella osuudella Norjan Mari Fasting eteni virheettömästi ja kovaa nostaen nopeimmalla osuusajalla joukkueensa kärkeen reilulla erolla seuraaviin. Toiseksi nousi Tanskan Ida Bobach jo 1.39 Fastingin perässä. Ilmassa alkoi siis olla ratkaisun makua Fastingin hienon juoksun jälkeen. Anni-Maija Fincke vaihtoi neljäntenä 3:03 kärjelle jääneenä, hänen edellään kahdeksan sekuntia tuli Ruotsin Annika Billstam.

Viestikullan käytännössä Norjalle ratkaissut Mari Fasting oli todella tyytyväinen juoksuunsa.

– Tämä oli minulta paras juoksu MM-kisoissa. Tämä maasto oli tutumpaa norjalaistyyppistä maastoa ja siksi minua eilen harmitti todella paljon, etten pystynyt kunnon suoritukseen keskimatkalla. Luulin jopa, että juoksen liian hiljaa, mutta tämä oli niin tekninen maasto ja vaativaa, että vauhti oli riittävää, kakkosrastin oman reitinvalinnan jälkeen (meni suoraan mäen yli) muilta karannut Fasting kertoi.

– Anne on niin kokenut ankkuroimaan viestejä Haldenin riveissä, että olen varma, että hän pystyy tämän hoitamaan meille, Fasting kertoi kun Norjan ankkuri Hausken Nordberg oli vasta alkutaipaleella.

Anni-Maija Fincke harmitteli kahta huonoa reitinvalintaa ja vähän väsynyttä fyysistä virettään.

– Niillä huonoilla reitinvalinnoilla menetin kyllä jonkin verran aikaa. Ja toki olisin halunnut juosta kovempaakin, mutta tunsin itseni hieman väsyneeksi tänään. Mutta suunnistin hitaasti ja varmasti ja luotan kyllä Minnaan täysillä, Fincke kertoi päästettyään Minna Kaupin metsään.

Viestikullan kannalta ratkaisevaa oli myös Sveitsin Judith Wyderin iso virhe kakkososuuden lopussa. Yhdessä Tanskan kanssa toisena edennyt Wyder ei meinannut millään löytää rastia ja lähetti Simone Nigglin ankkuriosuudelle 4.12. Norjan perään.

– Tajusin, että olin mennyt liikaa oikealle ja sain itseni kiinni. Kolme kertaa olin aivan rastin vieressä, mutta en sitä nähnyt. Kun sen lopulta löysin, niin huomasin, että olin seissyt vain kahden metrin päässä, Wyder harmitteli virhettään.

Kaupin kulku löytyi lopultakin

Ankkuriosuudella Norjan kokenut Anne Margrethe Hausken Nordberg piti pään kylmänä ja ankkuroi Norjalle viestikultaa. Aiemmin 37-vuotias Hausken Nordberg oli voittanut viestin maailmanmestaruuden Unkarin MM-kisoissa vuonna 2009. Se on myös Norjan viimeisin naisten viestikulta.

– Minulla on todella paljon rutiinia tälle ankkuriosuudelle varsinkin Halden SK:n vuosien ansiosta, ja olen monta kertaa ollut taistelemassa voitosta. MM-viestissä tämä oli nyt ensimmäinen kerta, jolloin pääsin sellaiseen asemaan, että pystyin omalla suorituksellani ratkaisemaan maailmanmestaruuden, viestimaailmanmestaruuden lisäksi myös kerran sprintin kultaa voittanut Hausken Nordberg kertoi.

Ankkuriosuudella toisena lähtenyt Tanska menetti pelin heti ykkösrastilla Emma Klingenbergin tehdessä ison virheen. Kakkosrastilla oli Ruotsin Tove Alexanderssonin vuoro tehdä harvinainen iso virhe nuoren ruotsalaisen mennessä aivan rastin vierestä ohi. Näin vihdoin hyvän fyysisen vireen MM-kisoissa löytänyt Kauppi nosti Suomen kakkossijalle ja piti tämän aseman loppuun saakka. Maaliin Kauppi tuli 1.14 Norjan jälkeen ja suomalaisnaiset pääsivät juhlimaan hopeamitalia.

– Tämä tuntuu melkein voitolta, tai ainakin työvoitolta. Jalat tuntuivat paljon paremmilta tänään. Tänään minulla oli omat jalat ja pääkin oli mukana. On se vaan jännää, kuinka pää ja mieli ja ajatukset vaikuttavat myös jalkoihin tai sitten se on tämä viesti, joka jälleen kerran sytytti minut. Alkuviikosta minulla ei ollut sellaisia ajatuksia, kuin pitäisi olla, mutta onneksi nyt viime hetkellä löytyi oikea vire ja tämä oli tosi hieno lopetus hienoille kisoille, Kauppi kertasi rankkaa MM-viikkoaan.

– Tänään olisi ollut ihan sama mitä muut tekee, minä tiesin että minä menen kyllä kovaa, melkein kaksi minuuttia osuuden toiseksi nopeinta Hausken Nordbergia voittanut Kauppi iloitsi, että fyysinen vire viimein löytyi.

Sveitsi otti lopulta pronssia 14 sekuntia Ruotsia nopeampana, vaikkei Simone Niggli tänään huippujuoksuun yltänytkään.

– Minulla oli hyvä alku ja fyysisestikin tuntui yllättävän hyvältä, vaikka maasto raskas olikin. Sitten pitkällä välillä neloselle näin Kaupin juoksevan eri suuntaan ja hämäännyin siitä hetkeksi, enkä hetkeen tiennyt missä olin. Lopussa en tiennyt millä sijalla olin, enkä tiennyt että Tove oli niin lähellä. Kolmanneksi viimeisellä rastilla pellolla vasta havaitsin hänet ja laitoin kaikki peliin, että pystyin pitämään hänet takanani, Niggli sanoi.

– Kyllä minä olen myös tästä viestipronssista onnellinen ja etukäteen en olisi ikinä uskonut, että voittaisin kolme kultamitalia näissä kisoissa, jälleen kerran uskomattomat MM-kisat juossut Niggli kertoi.

Tove Alexandersson ei kyennyt haastamaan Niggliä lopussa. Maalissa Alexandersson oli aivan loppu niin henkisesti kuin fyysisestikin. Hänen mukaansa Ruotsi ei olisi voinut ottaa pronssia vaikka nuori borlängeläinen olisi tehnyt mitä.

– Viimeiset rastit olivat niin helppoja, etten voinut tehdä mitään toisin. Simone oli vain vahvempi, vaisu Alexandersson kertoi maalissa.

Toisena ankkuriosuudelle lähtenyt Tanska tippui palkinnoilta heti kahdella ensimmäisellä rastilla. Emma Klingenbergin kasetti ei kestänyt ollenkaan ja ensimmäisessä väliajassa hän leimasi yli kahdeksan minuuttia perässä. Lopputuloksissa Tanska oli seitsemäs.

– Tämä oli tietoinen riski. Tiesimme, että Emma on riittävän vahva lopussa jos hän selviää sinne asti, mutta tiesimme kyllä, että näinkin voi käydä, joukkueen avaaja Maja Alm kertoi.

Hänen mukaansa Klingenbergin suoritus ei ole kiinni heikosta osaamisesta, vaan enemmänkin hermojen hallinnasta.

– Olemme Emman kanssa yhtä taitavia suunnistajia, mutta Emman mentaalinen puoli kaipaa vielä jotain. Ja tässä maastossa jos kadotat kadotat itsesi, niin olet todella eksyksissä, kaiken jälkeen kuitenkin hyväntuulinen Alm kertoi.

Ruotsin jälkeen viidentenä naisten MM-viestissä maaliin tuli Tshekki ja kuudes oli Venäjä.

Vuokatin MM-kisat oli hieno päättää suomalaismitaliin. Hevoskuurin toimitus kiittää Suomen joukkuetta ja kisajärjestäjiä hienoista MM-kisoista.

Tuloksia

1   Norway   1:37:53
  1 Heidi Bagstevold   32:48:00
  2 Mari Fasting 31:36:00 1:04:24
  3 Anne M. Hausken Nordberg 33:29:00 1:37:53
         
2   Finland   1:39:07
  1 Venla Niemi   32:28:00
  2 Anni-Maija Fincke 34:59:00 1:07:27
  3 Minna Kauppi 31:40:00 1:39:07
         
3   Switzerland   1:43:44
  1 Sara Luescher   32:44:00
  2 Judith Wyder 35:52:00 1:08:36
  3 Simone Niggli 35:08:00 1:43:44
4   Sweden   1:43:58
  1 Emma Johansson   34:15:00
  2 Annika Billstam 33:04:00 1:07:19
  3 Tove Alexandersson 36:39:00 1:43:58
         
5   Czech Republic   1:45:48
  1 Vendula Haldin   37:18:00
  2 Eva Jurenikova 33:37:00 1:10:55
  3 Dana Safka Brozkova 34:53:00 1:45:48
         
6   Russia   1:46:29
  1 Galina Vinogradova   34:45:00
  2 Irina Nyberg 36:09:00 1:10:54
  3 Tatiana Ryabkina 35:35:00 1:46:29

 

- Tero Viljanen & Juho-Veikko Hytönen

ulvang banneri