Juha Taini: Kuinka saamme lahjakkaat juniorit pääsarjan menestyjiksi?

Juha Taini ei stressaa itseään valmennusasioilla kesälomansa aikana. Kuva: Hevoskuuri

Juha Taini ei stressaa itseään valmennusasioilla kesälomansa aikana. Kuva: Hevoskuuri

Päävalmentaja oli yllättynyt Suomen mitalisaldosta ja edessä on ansaittu loma.

Huikea suunnistuksen MM-viikko on taputeltu ja suunnistava Suomi palaa pikkuhiljaa arkeen. Kisakautta on toki jäljellä vielä reilusti ja esimerkiksi syyskuussa on jaossa tukku SM-mitaleita pitkällä matkalla, keskimatkalla, viestistä ja yöstä. Nyt huiput ja huippujen valmentajat kuitenkin hengähtävät hetkeksi.

 Suunnistusmaajoukkueen päävalmentaja Juha Taini pitää tällä hetkellä kesälomaa ja viiden MM-mitalin jälkeen tuo loma lienee ansaittu. MM-viestin jälkeisessä lehdistötilaisuudessa hän oli tyytyväinen kisojen järjestelyihin. Niin kartta, radat, maastot kuin myös yleisö saivat kiitosta.

-Tunnelma täällä oli paras, mitä ikinä on ollut MM-kilpailuissa. Luulen, että täällä mitaleita saaneille suunnistajille tämä oli ainutlaatuinen kokemus, Taini kertoi.

Kisaviikon päättäneistä viestikilpailuista Tainille ei jäänyt jossiteltavaa. Naisten hopeaa hän piti hienona juttuna, mutta kullan ollessa tavoitteena, ei valmennusjohto vuodattanut ilon kyyneleitä maalissa.

-Hieno juttu, mutta tällä kertaa ei tullut tippa linssiin kuten eilen. Monestihan naisten viestissä on tuollaisella suorituksella saatu kultaa, mutta ei nyt. Nostan hattua Norjan suoritukselle, Taini ylisti.

Hänen mukaansa joukkueet olivat parhaat mahdolliset, eikä jälkiviisauteen ole mahdollisuuksia

-Anni-Maija tunti itsensä sairaaksi viestiä edeltävänä päivänä, mutta toipui viestiin. Merja oli sen takia hälytysvalmiudessa, mutta turha on spekuloida olisiko mikään muuttunut jos Merja olisi ollut tilalla, Taini kertoi.

Miesten puolella joukkue oli päätetty jo pari viikkoa sitten ja valintaperusteissa painotettiin fyysistä kapasiteettia. Taini paljasti tuolloin harkinneensa myös Simo-Pekka Finckeä joukkueeseen, mutta lopulta hän sai juosta kaksi henkilökohtaista matkaa.

-Miehissä fyysinen potku oli tärkein valintakriteeri, sillä olemme monta kertaa jääneet tossulla. Kun olet tehnyt yhden virheen, niin muut ovat menneet eikä eroa ole pystytty kuromaan kiinni, Taini kertoi.

Viestipäivänä kilpailukeskuksessa ihmetystä herätti muutamien joukkueiden toiminta. Viestijoukkueet tuli ilmoittaa järjestäjille edellisenä päivänä kello 12 mennessä. Tämän jälkeen tehdyt muutokset olivat mahdollisia vain lääkärintodistuksella. Tästä huolimatta Ruotsin joukkue meni keskimatkan jälkeen täysin uusiksi ja valmentajat jopa sanoivat toimittajille päättävänsä viestijoukkueet vasta viestiä edeltävänä iltana. Myös Venäjän joukkueeseen nousi Leonid Novikov keskimatkan maailmanmestaruuden jälkeen.

-Emme tienneet, että tällainen kikkailu on mahdollista. Käsittääkseni muutokset olivat mahdollisia vain lääkärintodistuksella, joten siellä on Ruotsin joukkueen lääkäri päässyt niitä sitten kirjoittelemaan, Taini naurahti.

Kilpailujen suomalaismenestystä hän piti erittäin hyvänä. Ennen kisoja valmentaja uskoi Minna Kaupin ottavan kaksi mitalia ja naisten viestijoukkue yhden.

-Tiesin, että huippuonnistumisella myös muilla on mahdollisuuksia mitaleille, mutta että saamme neljä mitalia ilman Minnaa, sitä tuskin kukaan osasi ennustaa, Taini tunnusti.

Hänen mukaansa Suomi onnistui joukkueena ja päävalmentaja halusi myös kiittää urheilijoiden henkilökohtaisia valmentajia sekä urheilijoita itseään, jotka onnistuivat vaikeissa lähtökohdissa.

-Kyllähän ennen kisoja selvästi oli sellainen yleinen pessimismi kisamenestystä kohtaan valloillaan.

Taini kuitenkin myöntää, että viime vuosina Suomen menestys on ollut liikaa Minna Kaupin harteilla, eikä tulevaisuus näytä hyvältä ilman muutoksia valmennustoiminnassa.

-Suurin ongelma on tällä hetkellä lahjakkaiden juniorisuunnistajien heittäminen pääsarjan menestyjiksi nopeasti. Nyt emme ole siinä onnistuneet. Muut maat pystyvät sen tekemään, joten ongelma lienee taustarakenteissa, Taini mietti.

Lauseellaan hän viittaa esimerkiksi Sveitsiin ja Norjaan, jossa ensimmäisiä vuosia pääsarjassa juokseva on jo maailman huipulla. Lahjakkaiden junioreiden puute ei Suomessa ole ongelma, vaan se, että he häviävät tuloslistojen keskivaiheille pääsarjassa.

-Tulevaisuuden kannalta meidän tavoitteemme tulisi olla paras maa nuorten MM-kilpailuissa, hän lisäsi.

Heti MM-kilpailujen jälkeen Suomen suunnistuksen tulevaisuudesta on kuitenkaan turha kysellä. Hän aikoo sulkea puhelimen kolmeksi viikoksi ja nauttia Suomen kesästä.

-En ole kolmeen vuoteen pitänyt täydellistä lomaa. Toki olen joka kesä irtautunut vähän suunnistuksesta, mutta silloinkin olen ollut yhteydessä urheilijoihin jollain tavalla.

Taini aikoo jäädä lomailemaan Vuokattiin. Sen hän uskoo rauhalliseksi paikaksi muiden suunnistajien lähtiessä pois. Päävalmentajalla on lomaa varten taskussaan pari MM-kilpailujen harjoitusrataa, jotka hän saattaa jopa kiertää harrastusmielessä läpi.

-Suunnistaminenhan on ihan hyvää lomaliikuntaa, Taini tiivisti.

-Juho-Veikko Hytönen

ulvang banneri