Suomalaissuunnistajille seitsemän sarjavoittoa Puutin rastiviikolta

O-ringenin kolmannen osakilpailun keskuksessa oli tiivis tunnelma. Kuva: O-Ringen Boden 2013

O-ringenin kolmannen osakilpailun keskuksessa oli tiivis tunnelma. Kuva: O-Ringen Boden 2013

O-ringen on loppubileitä vaille valmis. Kilpailijat etsivät myös kadonneen naisen ruumiinosia suunnistuksen lomassa.

Tämänvuotinen O-ringen järjestettiin Norbottenin Puutissa vain 130 kilometrin päässä Suomen Torniosta. Järjestyksessään 49. rastiviikko on ruotsalaissuunnistajien kesän kohokohta yli kymmenen tuhannen suunnistajan etsiessä rasteja Pohjois-Ruotsin hyväpohjaisissa, mutta teknisesti sangen vaativissa maastoissa. O-ringen sai tuttuun tapaan jalkeille myös yli viisisataa suomalaista, jotka viettivät kesäistä rastiviikkoa enemmän tai vähemmän tosissaan.

Eliittisarjoista suomalaisille ei tullut lainkaan voittoja. Nuorten eliittisarjoissa kymmenen parhaan joukkoon juoksi kolme suunnistajaa. Kaikkien lähimpänä suomalaisvoittoa oli Tampereen Pyrinnön Aleksi Niemi 18-vuotiaiden eliittisarjassa. Viikon alusta alkaen voitosta taistellut Niemi tuli takaa-ajossa maaliin lopulta toisena vajaa kaksi minuuttia OK Ravinenin Emil Granqvistin jälkeen. 20-vuotiaiden poikien eliitissä SK Vuoksen Lauri Nenonen oli rastiviikon viides 12 minuuttia voittaneen Jens Wängdahlin takana. Samassa sarjassa Vaajakosken Terän Tuukka Jurvakainen suunnisti kahdeksanneksi.

Tyttöjen puolella kärkisijoja ei siunaantunut suomalaisille. Anttolan Urheilijoiden Henna-Riikka Haikonen juoksi kolmessa osakilpailussa lähes kärkiaikoja 20-vuotiaiden eliitissä, mutta syystä tai toisesta väliin jäänyt toinen etappi ei antanut mahdollisuuksia kokonaistulokseen. Kahdeksantoistavuotisten tyttöjen sarjassa Lahden Suunnistajien Lotta Kirvesmies suunnisti erinomaisesti kolmen osakilpailun ajan taistellen pääsystä viiden parhaan joukkoon, mutta torstain massiivinen aikatappio pudotti sijoitusta. Lopputuloksissa hän oli kuitenkin parhaana suomalaisena 15:s.

Muissa sarjoissa suomalaisia löytyi tuloslistan joka puolelta. Ehkäpä kovimmasta suorituksesta vastasi Ounasvaaran Hiihtoseuran Olli Ojanaho, joka voitti H16-sarjan yli viidellä ja puolella minuutilla. Myös pääsarjojen suhteellisen kovatasoisissa alasarjoissa voitot tulivat suomeen kun Kangasala SK:n Jere Ahonen voitti H21-sarjan ja pitkästä loukkaantumisjaksosta toipuva Hiidenkiertäjäin Oskari Liukkonen toi kotiin H21-kort-sarjan voiton.

Yhteensä sarjavoittoja Suomeen tuli seitsemän kappaletta. Nuorin suomalaisvoittaja oli yksitoistavuotiaiden tyttöjen voittaja, Kangasala SK:n Kaarina Nurminen ja varttunein oli D80-sarjan Gunnel Snellman IF Brahesta.

Suunnistajat ruumisharavoinnissa

Oringenin kaksi ensimmäistä etappia suunnistettiin myös hieman erikoisissa ja kolkoissa tunnelmissa. Ruotsin Ekot-tietotoimiston mukaan Puutissa keväällä kadonneen nuoren naishenkilön ruumiinosia oli löytynyt kaupungin kupeessa sijaitsevasta autiotalosta sekä sen läheisyydessä olleesta metsästä. Sama metsä oli osa kahden ensimmäisen osakilpailun kilpailumaastoa. Poliisi epäilee naisen joutuneen paloittelusurman uhriksi ja huomasikin saavansa ilmaista apua kymmenentuhannen suunnistajan muodossa. Poliisi pyysikin suunnistajia ja järjestäjiä ilmoittamaan, mikäli he näkevät osia naisesta kilpailun aikana. Tällä hetkellä ei ole tietoa siitä, löysikö kukaan metsästä mitään.

Oringen massiivinen kisakeskusalue alkaa valmistautua hiljalleen rastiviikon päättävään illanviettoon "sjätte etappeniin". Perjantai-iltana järjestetään myös suunnistajien jalkapallo-ottelu Ruotsi vastaan muu maailma. Ruotsin joukkueessa nimekkäimmät pelaajat lienevät maajoukkuesuunnistajat Johan Runesson, Gustav Bergman sekä Filip Dahlgren. Muun maailman joukkueessa pelaavat muun muassa Oskari ja Kalle Liukkonen. Myös maailman paras miessuunnistaja Thierry Gueorgiou on ilmoitettu muun maailman kokoonpanoon.

Seuraavan vuoden O-ringen järjestetään tuttuun tapaan viikolla 32, jolloin kisataan Skoonessa Kristianstadin ympäristössä. Vuoden 2015 O-ringen järjestetään Boråsissa ja seuraavana vuonna Sälenin tunturimaisemissa.

O-ringenin kisasivut

Aftonbladetin uutinen murhatusta naisesta

-Juho-Veikko Hytönen

ulvang banneri