Mestareiden paluu Merenkurkun rastipäivillä

Viime vuoden nuorten maailmanmestari Kirsi Nurmi odottelee vielä juoksulupaa. Kuva: Hevoskuuri.fi

Viime vuoden nuorten maailmanmestari Kirsi Nurmi odottelee vielä juoksulupaa. Kuva: Hevoskuuri.fi

Pasi Ikonen värittää miesten kilpailun. Kirsi Nurmi kilpailukanslian johdossa.

Kaksi entistä maailmanmestaria palavalla halulla palata huipulle kohtaavat torstai-iltana Vaasan Västervikissä, yli 600 suunnistajan joukossa. Pasi Ikonen, MM-voittaja 2001 ja hopeamies 2011, debytoi kamppailussa miesten Kuninkaan Sormuksesta. Kirsi Nurmi, nuorten MM-voittaja ja naisten sarjan 3. viime vuonna, on jättänyt kainalosauvat ja johtaa kilpailukanslian Merenkurkun Rastipäivien avauksessa.

Vuosi sitten Vuokatin MM-kilpailut kimalsivat molempien silmissä, kultaisena tavoitteena. Kohtalo vei eri reiteille.

– Ensin teki todella kipeää – ja tietenkin tuntui raskaalta. Kuukauteen en saanut harjoitella lainkaan, kertoo 21-vuotias Kirsi Nurmi, Vaasan Gerbystä, joka viime vuoden menestysten jälkeen muutti Göteborgiin opiskellakseen lääketieteitä ja liittyi paikalliseen IFK:on, huippuseura myös suunnistuksessa.
Harjoittelukausi, MM-kotikisat mielessä, meni hienosti, kunnes huhtikuussa reisiluu kipeytyi. Rasitusmurtuma, joka parantuu, hitaasti.

Katse tuleviin MM-kisoihin

Pikkuhiljaa Kirsi on aloittanut lihaskuntoharjoittelun, vesijuoksun, pyöräilyn. MM-kilpailujen aikana kolme viikkoa sitten hän sai vihdoinkin kokea liikkumisen ilon ilman kainalosauvoja, yleisön joukossa.

– Siellä oli ihana olla mukana hengessä. Maajoukkuekavereiden saavutukset antoivat minullekin motivaatiota.

Parhaimmassa tapauksessa hän pääsee itse juoksemaan syyskuussa, mutta on jo päättänyt jättää tämän vuoden kilpailut käymättä. Sinä aikana kasvaa kipinä ja kaipuu tuleviin mestaruuksiin. Syksyn aikana hän pääsisi maajoukkueen leirille ensi vuoden MM-maahan, Italiaan.

– Ja vuonna 2016 MM-kisat järjestetään Ruotsissa, Göteborgin lähellä. Sitä odotan todella hartaasti, sanoo Kirsi, joka tällä viikolla talkoilee kasvattajaseura Vaasan Suunnistajien väreissä ja vastaa torstai-iltana Merenkurkun Rastipäivien avauskilpailussa kansliasta.

– Tehtävä on minulle uusi, mutta yhdessähän homma toimii. Ja on ilo tavata tuttuja!

Viime vuoden voittaja Josefine Engström ei tällä kertaa osallistu rastipäiville, joten naisten kiertopalkinto saanee uuden haltijan. Vuoden 2009 ykkönen, Närpes OK:n Mia Smeds, on kuitenkin yksi ehdokkaista, kuten Luodon ja Paimion Rastin Salla Fagerudd. Natalia Gurtchenkova (Närpes), Sanna Palomäki (Lapuan Virkiä) ja Julia Björkstrand (IF Femman) ovat myös tavoitelleet kärkisijoja ja Kuninkaan Sormusta aiemmin.

Miesten sormus on toistamiseen talvehtinut Kim Fageruddin luona Luodossa. Viime vuoden takaa-ajofinaalissa eroa jäi vain kahdeksan sekuntia nuorten maajoukkueen Toni Saarelle (Vaajakosken Terä). Nyt he kohtaavat taas, ja 55 miehen joukossa hyväkuntoinen isä-Petri Saari kuuluu jälleen haastajiin.

Merenkurkun kautta valmentajaksi

Ykkössuosikki on kuitenkin Tonin & Petrin seurakaveri ja yksi suomalaissuunnistuksen suurmiehistä: Pasi Ikonen. Hänestä tuli pikamatkan maailmanmestari 21-vuotiaana vuonna 2001 ja pitkän matkan hopeamitalisti kaksi vuotta sitten. Vammojen ja henkisten haasteiden jälkeen ammattiurheilija päätti ennen tätä kautta luopua maajoukkuepaikastaan ja jättäytyi sittemmin kaikista kesän mestaruuskilpailuista, MM-kisat mukaan lukien.

Nyt 33-vuotias Ikonen on pilke silmäkulmassa aloittanut rakennustyöt kohti täydellisiä suorituksia ja tulevia suurkisoja. Tämän vuoden tavoite on saattaa valmentajan opinnot päätökseen. Viikon päästä alkaa työ, Hankasalmen suunnistuslukion päävalmentajana. Ja katse on jo suunnattu Kirsi Nurmen tasolle, Ruotsin MM-kisoihin 2016.

Ikonen on tällä hetkellä 12. Suomen rankilistalla ja mielenkiintoinen mittapuu pohjalaissuunnistajille, kuten Femmanin Otto Sundille ja Andreas Hallille. Myös 19-vuotias Christian Kronberg, viime vuoden SM-pronssimitalisti H18-sarjassa, kilpailee nyt miesten sarjassa.

Yli 630 suunnistajaa ikähaarukassa 5–85 ovat ilmoittautuneet kilpailuihin Västervikissä, Vöyrin Norrvallalla sekä Mustasaaren Sulvalla, Söderfjärdenin kupeessa. Paikan päällä voi ilmoittautua 1,5 – 5 kilometrin kuntoradoille sekä nuorempien rastiralliin, jonka kaikki osanottajat palkitaan. Tervetuloa nauttimaan suunnistuselämyksistä!

- Vaasan Suunnistajat, IF Femman & Solf IK

>> kisasivut

ulvang banneri