Muisteloa O´News Cosmoksesta

Hevoskuurin ruuvipenkissä uunituore blogistimme Hannu Varkoi, joka muistetaan myös suunnistajille hyvin tutun nettisivuston O´News Cosmoksen päätoimittaja Heikki Levosena. Haastattelun teemaksi valittiin nimenomaan lyhyt historiikki siitä mistä Cosmoksessa oikein oli kyse.

Hevoskuurin ruuvipenkissä uunituore blogistimme Hannu Varkoi, joka muistetaan myös suunnistajille hyvin tutun nettisivuston O´News Cosmoksen päätoimittaja Heikki Levosena. Haastattelun teemaksi valittiin nimenomaan lyhyt historiikki siitä mistä Cosmoksessa oikein oli kyse. Pioneerityötä verkkoympäristössä kymmenisen vuotta sitten tehnyt Cosmos oli yksi niistä nettisaiteista, joka raivasi tietä myös Hevoskuurin tapaisille verkkojulkaisuille. 

 

Hevoskuuri.fi: Kuinka kaikki lähti liikkeelle? Miksi Cosmos perustettiin?

Hannu Varkoi: Rehellisesti sanoen en muista aivan tarkalleen. Jyrki Saarivaara taisi olla primus motor, joten muistaisi varmaan paremmin. Niin uskomattomalta kuin se tänä päivänä kuulostaakin niin Saarivaara, Eino Havas, OP Kärkkäinen, Jarmo Heiskanen sekä allekirjoittanut ovat aikojen alussa olleet mukana ns. sosialistisessa mediassa eli "mesetimme" säännöllisesti vuosituhannen lopulla. Nyt puhutaan siis ajasta ennen palomuurien keksimistä. Jarmo Puttonen ja Janne Salmi olivat myös hengessä mukana, mutta pojilla ei tainnut omavaraisuusaste riittää vielä tuolloin Messengeriin. Ikosen Pasikin yritti joskus alaikäisenä mukaan keskusteluihin Eikan tunnuksilla, mutta yleensä hänet tunnistettiin ja blokattiin nopeasti. Veikkaukseni on, että Cosmoksen kaltaisen suunnistussivuston tarve on tunnistettu tällaisessa sessiossa ja todettu, että jos kaikki sitoutuvat muskettisoturihengessä mukaan ei työmäärä nousisi kenellekään ehkä kohtuuttomaksi. Lisäksi asioita helpotti oleellisesti, että Jyrki Saarivaara lukeutui tuohon maailmanaikaan maapallon mikrotuen kiistattomaan aateliin.

Tavoitteena oli lajikeskustelun virittäminen, arvokisojen kunnollinen analysointi sekä jonkinlainen alkeellinen tutkiva journalismi johon aika ja paukut ei koskaan aivan täysillä riittäneet, mutta tuli sitä nyt jotain sohittua.

Hevoskuuri.fi: Milloin sivusto avattiin ja paljonko väkeä siellä ehti vierailla?

Hannu: Virallinen avauspäivä oli 2.2.2000 ja ensimmäinen artikkeli käsitteli legendaarista laukaalaista Sepon kirmaisu-tapahtumaa. Senkin muistan, että kun muutama kuukausi myöhemmin päätettiin, että jatkossa sivusto avautuu kirkuvankeltaisella päivän kuumimmalla uutislööpillä niin ensimmäisessä lööpissä seisoi: HAVAS SAI POTKUT SUUNNISTUSLUKIOSTA! Lööppiehdotuksen teki muuten Eino Havas.

Cosmoksen elinkaari kesti reilut kaksi vuotta jona aikana kävijöitä oli hieman toista miljoonaa noin 20 eri maasta. Päiväkohtainen kävijäennätys liikkui neljäntuhannen huitteilla.

Hevoskuur.fi: Cosmos herätti alusta alkaen voimakkaita tunteita. Oliko ristiriitainen linja kuten tasokkaat kisa-analyysit, keskustelupalsta demarilinja, toimittajien ja avustajien esiintyminen nimimerkin suojissa tarkoitushakuista?

Hannu: Tämä nimimerkillä kirjoittaminen tuntuu nostavan intohimoja aina vaan. Harva kuitenkaan osaa ottaa huomioon, että alkuvaiheessa Cosmosta ei ollut ollenkaan tarkoitettu julkiseen levitykseen vaan se oli eräänlainen kehittyneempi versio erilleen muuttaneen kaveripiirin keskinäiselle yhteydenpidolle. Muutaman viikon kuluttua se päätettiin avata kuitenkin myös ulkopuolisille tarkoituksena suoda ennättäviä huomautuksia Suomen varttuvalle nuorisolle ja yksi kaunis aamu sitten huomattiin, että lukijoita on kolmetuhatta päivässä joista muutama sata ottaa jutut täysin tosissaan.

Nimimerkeillä kirjoittaminen puolusti paikkaansa monellakin tavalla. Ensinnäkin kirjoittajille itselleen oli huomattavasti mukavampi kirjoittaa kun sivuston alla uiskenteli koko ajan metatarina kuvitteellisesta toimituksesta. Tämä on puhtaasti tyylilajikysymys. Hannu Varkoi ja OoPee Kärkkäinen eivät voi uskottavasti huseerata Cote D´Azurissa (Oopee ehkä pienin varauksin kyllä), mutta Heikki Levonen tai Dr (Ei)No kyllä. Toisekseen nimimerkit oli näpsäkkä keino tietyllä tavalla vetäytyä kaikesta vastuusta. Heilumalla faktan ja fiktion rajoilla pääsi myös irti turhanpäiväisestä virallisuudesta. Tämä oli yhtä aikaa erittäin hyvä ja erittäin huono asia. Joka tapauksessa Cosmoksen kuvitteellinen toimitus oli ihan varmasti happiteltta, joka jatkoi lehden elinkaarta loppuvaiheissa. Ei ollut missään vaiheessa mitään takeita riittääkö paukkuja kahdeksi viikoksi vai kahdeksi vuodeksi. Loppuvaiheessa kolumneissa oli suunnistusta enää siteeksi.

Tämä nimimerkkikeskustelu oli etwaksen verran sekundäärinen asia- kyllähän toimituksen keskeiset henkilöt olivat aika nopeasti yleisessä tiedossa. Ja jos se oli jollekulle epäselvää niin oli sovittu juttu, että viimeisessä uutisessa tekijät tulevat julki kuten tapahtuikin.

Keskustelupalstasta sen verran, että demarilinja oli kävijämääriltään Freebokin listaykkönen yli 40 viikkoa putkeen. Erityisen ylpeitä oltiin kun sekä Dannyn että Frederikin vieraskirjat jäivät kauas taakse.

Hevoskuuri.fi: Missä vaiheessa ensimmäisen kerran tuntui, että tämä taitaa lyödä läpi?

Hannu: Yksi konkreettinen hetki oli ainakin se kun jonkun Jukolan (Nikkari-Jukola?) virallisessa käsiohjelmassa oli pohjapiirustus kilpailukeskuksesta, jonka nurkkaan oli merkitty helikoptereiden laskeutumisalue (toim.huom. Levonen matkusti aina omalla helikopterilla). Jos vertasi pohjapiirustusta kisakarttaan huomasi, että sillä kohdalla on ylipääsemätön suo.

Hevoskuuri.fi: Miten aika riitti?

Hannu: No huonosti tietenkin. Pelkästä uutispalstasta ilman kuvia tuli hieman yli 900 sivua A4-tekstiä.

Laskettiin Juken kanssa kerran, että käytettiin molemmat Cosmokseen tuommoiset 2000 tuntia mieheen. Fiksummat jätkät rakentaisivat samassa ajassa omakotitalon. Itse rajasin niin, että halusin pitää viikonloput ja kesälomat vapaana. Sinänsä huono yhtälö, että suunnistuskilpailuita järjestetään lähinnä ... no... viikonloppuisin ja kesäisin.

Hevoskuuri.fi: Huhu kertoo, että Cosmos oli kuitenkin taloudellinen menestystarina?

Hannu: Kyllä, pitää ilman muuta paikkansa. Jokainen kolumnistikin sai Cosmoksen kautta opinto-, asunto- ja autolainansa kuoletettua. Vakavasti puhuen taisi meillä yhtenä vuonna olla yksi mainos. Haluankin rohkaista Hevoskuurin yrittäjiä, että kyllä tässäkin bisneksessä on mahdollista kohota miljonääriksi. Asiaa tosin auttaa jos aloittaessa on jo valmiiksi miljardööri.

Hevoskuuri.fi: Kiitos kannustuksesta! Cosmos ymmärrettiin aikoinaan myös melko suoraksi epäluottamuslauseeksi Suunnistusliiton viestintäpolitiikalle. Mitä sanot tähän?

Hannu: Höpö höpö. Saman lajin parissa toki askarreltiin, muttei painittu samassa sarjassa vaan mielestäni pikemminkin täydensimme toisiamme. Verkkojulkaisulla on yksi ainoa valtti eli ajankohtaisuus. Cosmoksen oli pakko yrittää iskeä reaaliajassa ja jopa arvata etukäteen.

Nykyisin näyttää olevan muodikasta mollata Suunnistaja-lehteä, mutta itse annan puhtaat paperit. Lisenssimaksujen kylkiäisenä minulle tulee aika monen isomman lajiliiton jäsenlehti ja Suunnistaja kestää tämän vertailun kyllä erinomaisesti. Sitä paitsi Suunnistaja on ymmärtääkseni edelleen merkittävä tulonlähde liitolle vaikka levikki taitaakin olla hienoisessa laskussa.

Suunnistajat on opetettu reaaliaikaisen tulospalvelun kanssa vähän turhan hyvälle. Omien lasten urheiluharrastusten kanssa olen huomannut, että esimerkiksi jalkapallo ja lentopallo saattaa toimittaa ottelutulokset nettiin kahden viikon viiveellä. Suunnistajille 5 minuuttia alkaa olla tänä päivänä liikaa. Cosmoksen aikanakin huomasi, että kattavan kisa-analyysin tekemiseen ja kirjoittamiseen kuvien käsittelyineen menee vähintään tunti tai kaksi, mutta siitäkin tuli palautetta, että kylläpäs viipyy.

Hevoskuuri.fi: Vinkkinä meidänkin suuntaan, että miten saitte uutisvihjeet toimimaan?

Hannu: Palautteen kymestä hahmottuu aika nopeasti muutama aktiivinen ja luotettava kaveri, joita kannattaa pitää kuin kukkaa kämmenellä. Kiitos vaan vielä kerran näille mahtaville avustajille, jotka eivät välttämättä halua nimeään esille, mutta tunnistavat tästä varmasti itsensä.

Hevoskuuri.fi: Parin vuoden varrelle mahtui varmaan joitakin tähtihetkiä?

Hannu: Ensimmäinen mieleentuleva stoori on se, että Juha Peltolan huippu-uran high peak osui Cosmos-vuosiin. Juhan peroneusjänne oli oireillut pitkään ja olimme kirjoittaneet muutaman uutisen aiheesta ja sen aiheuttamasta juoksutauosta. Raaseporin Benicio Del Toro, Marko Loukkalahti, soitti kerran auton ratista ihan muuta asiaa ja sattui ajamaan juoksulenkillä olleiden Peltolan ja Hernelahden Miikan ohitse. Marko totesi puhelimeen, että Juspokin pystyy näköjään taas juoksemaan. Laitoin asiasta saman tien lyhyen uutisen ja puolen tunnin päästä tuli Miikalta sähköposti, että miten helvetissä tämä on mahdollista. Tultiin lenkiltä, Juspo menee ensin suihkuun, Miika avaa sillä aikaa tietokoneen, menee Cosmokseen, jossa on jo uutinen lenkistä.

Toisaalta tulee mieleen helmikuu 2001 ja Suomen Hiihtoliiton tiedotustilaisuus, jossa kerrottiin kuuden kärähtäneen suomalaishiihtäjän nimet. Kiinnostus nimiä kohtaan oli niin valtaisa, että kaikkien isojen lehtitalojen keskustelupalstat kaatuivat Yleisradiota myöten kun kaikki yrittivät saada tiedon yhtä aikaa. Ensimmäinen paikka mistä nimet maailmanlaajuisesti löytyivät oli Cosmoksen demarilinja minne eräs paikalla ollut ehti nimet laittaa ennen kuin meidänkin sivut menivät nurin.

Kolmaalta Kainuun rastiviikolla tuli takavuosina juttusille tuntemattomaksi jäänyt tyttönen, joka kiitteli ylioppilaaksi pääsystään Cosmosta. Ruotsin kieli oli kuulemma takunnut lukiossa, mutta asiaa oli muka auttanut kun vedettiin yksi viikko yo-kirjoitusten aikaan pelkästään ruotsiksi. Tästä oli kyllä liian vaikeaa ottaa oikeasti sulkaa hattuun.

Neljäältä viimeisen vuoden aluksi laitettiin piloillaan työpaikkahakemus uusista kolumnisteista, joka sitten tuottikin mm. Külli-tädin, Jukka Demarin ja Mersun. Vastoin odotuksia hakemuksia tuli yllättäen toistakymmentä ja joukossa oli kaksi täysin vakavissaan hommaa hakenutta puoliammattilaista palkkatoiveineen ja CV:ineen. Silloin ei enää tiennyt pitäisikö itkeä vai nauraa. Tai kyllä me tiedettiin- me naurettiin.

Kaikkein hienointa jälkikäteen oli kuitenkin se, etteivät henkilösuhteet Cosmosta lopetettaessa olleet juurikaan sen tulehtuneemmat mitä ne olivat jo aloitettaessa (tästä on myös kilpailevia mielipiteitä). Tässä vaiheessa vielä lämpimät kiitokset ainakin Jyrki Saarivaaralle, Jarmo Heiskaselle, Olli-Pekka Kärkkäiselle, Eikka Havakselle, Janne Salmelle, Jake Puttoselle, Masu Ijakselle, Ari Kotiharjulle, Anne Rauhamäelle sekä muille, jonka nimen unohdin. Yksi plus yksi oli Cosmoksessa yksitoista.

Hevoskuuri.fi: Rivien välistä oli luettavissa, että porukan yhteishenki taisi olla aika hyvä?

Hannu: Tämänkaltaisessa talkooprojektissa ideaalitilanne ja puoli voittoa on jos porukka on yhtä puuta. Toiseksi paras vaihtoehto on sitten se mikä meillä oli, että kaikki olivat periaatteessa samassa veneessä, mutta meloivat eri suunnista ja eri suuntiin- jokainen kuitenkin vastavirtaan. Äyskärin varteen tarvitaan yksi edes alkeellisella työmoraalilla varustettu työrukkanen mikä meidän tapauksessa oli Ressu Heijonen.

Hevoskuuri.fi: Cosmosta huudellaan tasaisin väliajoin takaisin. Onko ollut vuosien varrella lähelläkään, että tästä tulisi konkretiaa?

Hannu: Ei varsinaisesti. Joskus oli puhetta kevennetystä versiosta ja nimikin oli jo valmis: MicroCosmos. Mutta perusongelma on edelleen sama, että aikaa ei ole riittävästi vaikka sitä idästä koko ajan lisää tuleekin. Ja miehet on siinä iässä, että käyttävät sen vapaa-ajan jo mieluummin lasten kasvattamiseen ja nurmikon lyhentämiseen kun saatiin ne talotkin jo maksettua.

Hevoskuuri.fi: Lopuksi vielä lyhyesti Levoseen. Minkälainen ihminen oli Heikki Levonen?

Hannu: Heikkihän on hieno mies, upea ihminen ja ennen muuta yksi aikamme viimeisiä loistavia seuramiehiä. Juuri sellaista esimiestyyppiä, jollaisen suomalainen mielenlaatu itselleen haluaa ja myös ansaitsee. Nykykielellä kai sanottaisiin, että Heikki oli hyvin verkottunut. Yhteiskuntasuhteet olivat erittäin kansainvälisellä tasolla.

Kuten Heikillä itse oli tapana sanoa hän hallitsi muun muassa kaiken, tosin ainoastaan täydellisesti.

Hevoskuuri.fi: Mitähän Heikille mahtaa nykyisin kuulua?

Hannu: Tarkistin cd:ltä viimeisimmän olemassa olevan tiedon. Viimeisin numero kesällä 2002 päättyi postlogiin, jossa kerrottiin parilla lauseella mitä toimituksen väelle sittemmin tapahtui. Heikin kohdalla näyttää lukevan: Levosen omaelämäkerrallinen muistelmateos Paljastuskirja.Nyt nousi bestselleriksi poikien elokuvasopimuksen sekä useita oikeusjuttuja. Levonen avioitui Elizabeth Taylorin kanssa juhannushäissä 2005.

Hevoskuuri.fi: Jos Cosmos palaisi takaisin kuinka kuuluisi Levosen paluukolumnin ensimmäinen kappale?

Hannu: Heh heh. Tätä pitäisi varmaan miettiä huolella. Muistaakseni Cosmoksen alasajovaiheessa viimeisinä päivinä Heikki siirrettiin syrjään päätoimittajan paikalta ja asetettiin liiketoimintakieltoon. Eli olisiko jotenkin näin:

"Työnsin sisään. Hellävaroen, mutta kuitenkin kerralla pohjaan saakka. Väänsin varovasti oikealle. Ei reaktiota. Nopea liike vasemmalle. Ei minkäänlaista vastakaikua. Pakko se on uskoa. Toimituksen lukot oli vaihdettu uusiin"

Hevoskuuri.fi: Suostuit Hevoskuurin blogistiksi. Minkälaisia blogeja on odotettavissa?

Hannu: Ensiksi tulee asiaa sivistyssanakirjalle, mistä pitää tarkistaa mikä on blogi. Muuta en vielä tiedä kuin, että kai se lentopallon puolustuspelaamiseen jotenkin liittyy. Silloin kun edellisen kerran putosin kärryiltä, tuttu päätoimittaja pyysi kolumnistiksi. Kysyin silloin mitä eroa on pakinalla ja kolumnilla. Jäi mieleen kaiken kokeneen päätoimittajan vastaus: pakina ja kolumni on muuten sama asia, mutta kolumnit on pikkuisen huonompia. Siksi pyysinkin sinua nimenomaan kolumnistiksi. Lopullisetkin suorituspaineet katosivat kun vielä kokeneempi käsinlatoja lohdutteli, että ei niitä juttuja ja kolumneja kumminkaan kukaan lue. Niiden tehtävänä on vain toimia tilkkeenä välissä, ettei mainokset pääse hölskymään.

Kolumni tai blogi, olennaista on kai se, että kaikkien tärkeiden tekstien ensimmäinen versio pitää aina kirjoittaa hankalassa asennossa huonolla kynällä ryppyiselle paperille. Siitä se lähtee. Konseptivaiheessa tuntuu poikkeuksetta, että jumalat puhuvat kauttani, mutta viimeisiä irtovitsejä pois höylätessä ja viimeistä stilisointia tehdessä ymmärtää aina, että skeidaahan sitä tuli taas väännettyä.

Hevoskuuri.fi: Kiitos viihdyttävästä haastattelusta!

Hannu: Kiitos itsellenne. Olkoon voima kanssanne!

KRV20 Kestavyysurheilu Helmikuu 2020 550 x 350

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri