Simo Martomaa lupaa nautinnollisen suunnistuksen SM-erikoispitkän Ilomantsin erämaissa

SM-epmallikartta1_introTuleva suunnistuksen SM-erikoispitkä juostaan lauantaina 21.5. Ilomantsissa. Luvassa on ainutlaatuista suunnistusnautintoa todellisessa erämaassa. Hevoskuuri tavoitti kilpailun nuorten ja yleisten sarjojen ratamestarin Simo Martomaan seitsemän tuntia kestäneen ratapainatuksen jälkeen ja kyseli hiukan ennakkotietoja tapahtumasta.

SM-epmallikartta1isokuvaSM-erikoispitkien mallimaastoa.Tuleva suunnistuksen SM-erikoispitkä juostaan lauantaina 21.5. Ilomantsissa. Luvassa on ainutlaatuista suunnistusnautintoa todellisessa erämaassa. Hevoskuuri tavoitti kilpailun nuorten ja yleisten sarjojen ratamestarin Simo Martomaan seitsemän tuntia kestäneen ratapainatuksen jälkeen ja kyseli hiukan ennakkotietoja tapahtumasta. Kovan painamistalkoon jälkeen Simolla oli aikaa kertoa, mitä on luvassa erikoispitkillä.

Martomaa kertoi aloittaneensa tämän ratamestariprojektin aika lailla vuosi sitten toukokuussa ja kertoi, että oman aikansa ratamestarina toimiminen on viimeisen vuoden aikana ottanut. Tehtyjä työtunteja hän ei osannut arvioida, mutta kertoi hajontojen suunnittelun ja toteuttamisen teettäneen oman lisätyönsä. Tähän kun vielä lisätään lukuisat maastokäynnit ja rastipaikkojen tarkistamiset, niin aikaan tehtävään on kuulunut kiitettävästi. Tosin näin upeassa maastossa on ollut pelkästään nautinnollista käydä katsomassa rastipisteitä. Martomaa vastaa siis nuorten ja yleisten sarjan radoista, jotka käydään yhteislähdöllä hajontaradoilla. Veteraanisuunnistajien väliaikalähdöllä suunnistettavista radoista taas vastaa Petri Vainio.

Simo Martomaa kertoo, että hyvä kilpailu on tulossa eikä voi olla kehumatta tulevaa kilpailumaastoa.

– Kisa tullaan käymään todella ainutlaatuisessa maastossa. Maasto on hyväkulkuista ja luvassa on suomalaisittain varsin epätyypillisiä rinnevälejä. Vain Lapissa olen vastaavanlaista rinnesuunnistusta kokenut, kehuu Martomaa.

Miesten yleisen sarjan matka on 25,8 kilometriä ja naisilla 18 kilometriä. Perusvauhdiksi Martomaa arvioi miehillä noin 6 min/km ja naisilla hiukan yli seitsemän minuutin kilometrivauhtia. Miesten voittoaikahaarukaksi Martomaa arvioi välille 2.25-2.40h riippuen kelistä ja olosuhteista.

Huippusuunnistajista miehissä ainakin Topi Anjala ja Petteri Muukkonen ovat luvanneet tulevansa. Muuten voi valitettavasti käydä niin, että useampi maajoukkuesuunnistaja joutuu jättämään tämän ainutlaatuisen kilpailun väliin mm. maajoukkueleirikiireiden takia. Simo Martomaa uskoo kuitenkin Petteri Muukkosen olevan suurin suosikki miesten kilpailussa, oli viivalla sitten ketä hyvänsä.

– Nyt on oikein kunnon vanhan ajan urheilukilpailu tarjolla suunnistajille. Ja voin varmuudella luvata, ettei jälkikäteen tulla pesupaikalla spekuloimaan siitä, että kuka oli juossut kielletyn pistepellon yli tai oikaissut tonttimaan poikki. Kumpaakaan, ei pistepeltoa eikä tonttimaata löydy ainuttakaan kisamaastossa. Maasto on todellista erämaata, jossa ei asu ainuttakaan ihmistä, kertoo Martomaa tulevasta suunnistusnautinnon näyttämöstä.

Simo Martomaa kertoo myös avoimesti käyttämästään hajontasysteemistään.

– Käytän tehostettua Blodslitet-systeemiä. Blodslitethän on Norjassa syksyisin järjestettävä perinteikäs pitkän matkan yhteislähtökilpailu ja sovellan heidän käyttämää hajontasysteemiä itse sitä vielä hiukan tehostaen. Miehillä tulee olemaan kolme lenkkiä, jota seuraa lopun putkiosuus. Uskon, että jokaisen on suunnistettava myös yksin kisan jossain vaiheessa. Hajonta on myös tehokas ja tasapuolinen siinä mielessä, että kisan edetessä ollaan selvillä tilanteesta ja siitä, että kuka kilpailua oikein johtaa kullakin hetkellä. Lisäksi lopun putkiosuus on luonteeltaan sen oloinen, että hyvin harjoitelleella urheilijalla on siinä mahdollisuutensa ratkaista kilpailu edukseen. Tässä kilpailussa tullaan todella koettelemaan suunnistuksen kaikkia osa-alueita, juttelee Martomaa samalla kun tankkaa itseään kovan painamisurakan jälkeen.

Hiukan Martomaa harmittelee sitä, että kaikki huiput eivät välttämättä pääse paikalle näin hienoon kilpailuun. Samalla lähes kaksikymmentä vuotta suomalaisen suunnistuksen huipulla ollut ja kehitystä aitiopaikalta seurannut Simo on huolissaan suomalaisten nykytasosta pitkällä matkalla.

– Valitettavasti meillä näyttäisi nyt olevan yksi sukupolvi, joka ei pitkää matkaa osaa suunnistaa, enkä tarkoita erikoispitkää, vaan ihan tätä nykyistä arvokisojen pitkän matkan kilpailua. Taso on laskenut merkittävästi viime vuosina. Toki meiltä löytyy edelleen yksittäisiä huippuja, minkä esimerkiksi Jani Lakasen pitkän matkan maailmanmestaruus osoittaa, mutta kärjen takana näyttää paljon huonommalta. Tänä päivänä on paljon helpompaa päästä kymppisakkiin SM-kisoissa tai katsastuskisoissa, kuin mitä se oli 90-luvulla. Silloin taso oli selvästi laajempi ja kovempi, kertoo nykytilanteesta huolestunut Simo Martomaa.

Loppuun Simo Martomaa kehottaa kaikkia suunnistajia tulemaan Ilomantsin Oinasvaaralle kokemaan nautinnollisen suunnistuselämyksen. Ilmoittautuminen päättyy tulevana keskiviikkona 11.5. joten vielä on muutama päivä aikaa ilmoittautua kilpailuun.

Mallikarttapaloja:

SM-ep_malli1     SM-epmalli2 SM-epmalli3    SM-epmalli4

Pari kuvaa maastosta:

SM-epmallikartta2     SM-epmallikartta3jpg

- Tero Viljanen

KRV20 Kestavyysurheilu Helmikuu 2020 550 x 350

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri