OK Linné juhli vaiherikkaassa 25mannassa

OK Linné juhli iloisesti seurahistoriansa ensimmäistä suurviestivoittoa. Kuva: Hevoskuuri

OK Linné juhli iloisesti seurahistoriansa ensimmäistä suurviestivoittoa. Kuva: Hevoskuuri

Ankkuriosuudella tehtiin suuria virheitä. Tulospalvelu tökki pahasti.

Lauantaiaamu valkeni kuulaana kungsängeniläisellä härmän peittämällä niityllä kun 394 joukkuetta starttasi matkaan tämänvuotisessa 25manna-viestissä.

Ensimmäisellä osuudella komentoa piti Lohjan Hiidenkiertäjien kaksinkertainen maailmanmestari Leonid Novikov, joka onnistui karkaamaan kilpakumppaneiltaan aloitusosuuden loppupuolella.

Toisella osuudella tahtipuikkoa heilutti Uppsalan OK Linnén britti Catherine Taylor, joka nosti naisten osuudella joukkueensa kärkeen karaten muilta.

Tänä vuonna järjestäjät olivat rukanneet osuusjärjestystä siten, että naiset juoksivat viestin toista osuutta. Yksilöosuudella erot naisten välillä kasvoivat suuremmaksi kuin monesti miesten juostessa osuutta, jolloin ensimmäiselle ryhmäosuudelle sännänneet naiset eivät päässeet metsään samanlaisessa tungoksessa kuin ennen. Tästä sekä kimuranteista hajonnoista johtuen naiset joutuivat suunnistamaan tavallista tarkemmin ja muutamien suunnistajattarien epäonnistuessa erot joukkueiden välillä kasvoivat jo viestin alkuosuuksilla. Kärkikandidaateista esimerkiksi Järlan ja Göteborg-Majornan voittomahdollisuudet olivat kadonneet jo kolmen osuuden jälkeen.

Tulospalvelu kaatui ja suunnistajat myöhästyivät

Normaalistikin hankalasti seurattavan viestin ryhmäosuuksien seuranta muuttui lähes mahdottomaksi kun järjestäjien tulospalveluohjelma sakkasi. Samalla ongelmia ilmeni myös matkaan lähtevien kilpailijoiden rekisteröinnissä ja tämä aiheutti muutaman juoksijan myöhästymisen omalta osuudeltaan.

Viestin kolme viimeistä osuutta juostiin jälleen tuttuun tapaan yksilöosuuksina. Ryhmäosuuksien aikana kärjessä pysynyt OK Linné pääsi 23. osuudelle kahden ja puolen minuutin johtoasemassa. Neljän minuutin sisällä kärjestä vaihtoivat OK Tisaren, IFK Lidingö, Halden sekä Tampereen Pyrintö. Ero Linnén ja Pyrinnön välillä oli jo yli neljä minuuttia, joten alkoi olla ilmeistä, että vuoden 2013 25mannan voitto tullaan ratkaisemaan näiden joukkueiden välillä.

Ikämiesten, hieman nuorempien naisten sekä nuorempien junioreiden 23. osuudella erot kärjessä tasoittuivat entisestään. Parhaana suomalaisena kuudentena vaihdossa leimasi Pyrinnön Ari Anjala reilut kolme minuuttia kärjestä. Edellä suunnistivat Linné, Halden, Tisaren, Södertälje sekä Lidingö.

OK Tisarenin päästessä toiseksi viimeiselle osuudelle vain minuutin kärjestä, oletettiin pelin olevan selvän örebrolaisille, juoksivathan kahta viimeistä osuutta Matthias Kyburz ja Simone Niggli. Toisin kuitenkin kävi. Kyburz ei saanutkaan kärkeä kiinni vaan sveitsiläinen leipoi monen minuutin pummin haastavaksi osoittautuneella tiheikköalueella.

-Siellä ei yksinkertaisesti tehnyt fysiikalla mitään. Rata oli niin vaikea, että kovaa juostessa kartalta putoamisen vaara oli suuri. Yhden kerran sitten eksyinkin, Kyburz harmitteli maalissa.

Tiheä alue tuotti päänvaivaa naisille

25manna2013 24osuus halden linneOlav Lundanes toi Haldenin kärjessä vaihtoon 24. osuudelta. Oskar Sjöberg (takana oikealla) pysyi maailmanmestarin perässä ja piti OK Linnén voitonmahdollisuudet elossa. Kuva: HevoskuuriAnkkuriosuudelle kärjessä lähtivät Linnén Annika Billstam ja Haldenin Anne Marghrete Hausken Nordberg. Muut olivat jääneet jo yli viisi minuuttia ja viestistä tuli kahden kauppa.

Draama ei kuitenkaan jäänyt tähän. Naiset pummasivat ankkuriosuudella hämmästyttävän paljon ja tuloslista, mikäli järjestäjät sitä ikinä julkaisukelpoiseksi saavat, meni monelta kohdin uusiksi.

Billstam ja Hausken ratkaisivat kyllä voiton keskenään, mutta molemmat pummasivat yli viisi minuuttia. Billstam vietti metsässä ylimääräistä aikaa vähemmän ja näin uppsalalaiset pääsivät tuulettamaan seurahistoriansa ensimmäistä suurviestin voittoa.

-Tämä oli aika positiivinen yllätys. Juoksimme Hauskenin kanssa yhdessä ja kyttäsimme toisiamme. Jossain vaiheessa en enää nähnyt Haldenia ja sitten tuli lisää virheitä, Billstam kertoi.

Virheiden jälkeen Billstam yritti pitää hyvää vauhtia yllä ja keskittyä suunnistukseen. Se kannatti.

-Virheiden jälkeen en todellakaan odottanut että olen enää kärjessä, mutta ajattelin että 24 edellistä juoksijaa on tehnyt niin hienon suorituksen, että minun täytyy vielä jaksaa, Billstam summasi metsässä pyörineitä ajatuksiaan.

Kärkikaksikon virheet olivat niin suuria, että jopa Simone Nigglin olisi ollut mahdollista suunnistaa kaksikko kiinni ja tuoda Tisaren kaukaa voittoon. Sveitsiläinen kaikkien aikojen suunnistaja sortui kuitenkin itsekin suuriin virheisiin ja lopulta Stora Tunan Tove Alexandersson hoiti joukkueensa pronssille ikään kuin ottaakseen suunnistusmaailman hallitsijan kruunun Niggliltä.

Alexandersson juoksi osuudellaan kärkeä kiinni neljä minuuttia ollen kärkinaisista ylivoimaisesti nopein.

-Ei todellakaan ollut mikään kanuunajuoksu, tein virheitä, vaatimaton Alexandersson tiivisti.

Tampereen Pyrintö oli parhaana suomalaisena viides. Venla Niemen ankkuroima joukkue tuli maaliin viisi ja puoli minuuttia OK Linnén jälkeen.

Niemi teki virheen lähes joka rastille, mutta samaa tekivät myös samassa letkassa suunnistaneet Södertälje ja Lidingö.

-Kahdeksannella rastilla ajauduin pahasti sivuun ja menetin aikaa. Luulin, että tulen maaliin sijoilla "ynnämuut", neljännestä sijasta hieman yllättynyt Niemi kertoi.

Viidenneksi suunnisti toiseksi parhaana suomalaisena Hiidenkiertäjät ja Nigglin ankkuroima OK Tisaren oli kuudes.

Alustavat erittäin epäviralliset tulokset

1. OK Linné
2. Halden SK + 1.59
3. Stora Tuna 2+2.40
4. Tampereen Pyrintö +5.30
5. Hiidenkiertäjät +8.10
6. OK Tisaren +8.33
7. IFK Lidingö +9.05
8. Göteborg-Majorna
9. Järla Orientering
10. Södertälje-Nykvarn Orientering
13. Rajamäen Rykmentti
17. Paimion Rasti
18. Koovee
19. Lynx

-Juho-Veikko Hytönen

 

KRV20 Kestavyysurheilu Marraskuu 2019 550 x 350

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri