Kärkijoukkueet tyytyväisiä tuloksiinsa 25mannassa

Venla Niemi ankkuroi Tampereen Pyrinnön neljänneksi. Kuva: Hevoskuuri

Venla Niemi ankkuroi Tampereen Pyrinnön neljänneksi. Kuva: Hevoskuuri

Yllätyksellinen loppu ja haastava maasto saivat kiitosta.

Ruotsin toiseksi suurin suunnistustapahtuma saatiin päätökseen Kungsängenissä lauantaina. OK Linnén juhliin päättynyt kilpailu ei tuonut suomalaisille jättimenestystä, mutta kaksi sinivalkoista joukkuetta suunnisti lopulta viiden parhaan joukkoon.

Neljänneksi suunnistanut Tampereen Pyrintö asetti tavoitteekseen ennen viestiä, ettei kukaan murjottaisi lauantaina iltapäivällä. Hyvien juoksujen ansiosta tämä tavoite saavutettiin ja joukkueen kokoonpanosta vastannut Kari Jussilakin oli tyytyväinen.

-Meillä oli tasainen suoritus koko matkan ja uskon, että kaikki ovat tyytyväisiä loppusijaan, Jussila tiivisti.

Jossiteltavaa ei paljon jäänyt sillä kokoavalla 7. osuudella kaikki osuuden neljä juoksijaa saapuivat vaihtoon kymmenen sekunnin sisällä. Tämä tarkoittaa taktisesti nappisuoritusta. Jussila myöntää, että pienellä tuurilla joukkue olisi saattanut päästä lopputaistoon mukaan.

-Ryhmäosuuksilla olimme monesti varvauksessa toisella sijalla, mutta sijoitus putosi hieman vaihtoa kohti mennessä. Lopulta emme koskaan päässeet aivan kärkeen mukaan, hän lisäsi.

Pyrinnön sijoitukset ovat olleet tasaisen kovia viime vuosien ajan. Jussilan muistin mukaan seura on heikoimmillaan ollut kymmenes ja kaksi vuotta sitten seura voitti viestin. Muina vuosina sijoitus on pyörinyt viiden tuntumassa.

Maasto oli Jussilan mukaan vaativin pitkiin aikoihin.

-Erityisesti paloaukea karsi jyvät akanoista ja me juoksimme hyvin sen alueen läpi, Jussila kehui.

HiKi jälleen pinnassa

Hiidenkiertäjät viihtyi viestin ensimmäisen osuuden ajan kärjessä. Tämän jälkeen joukkueen sijoitus laski hieman noustakseen uudelleen ankkuriosuudella. Joukkueenjohtaja Pekka Luoma oli myös tyytyväinen viidenteen sijaan.

-Varsinkin lopussa sijoituksemme nousi hyväksi. Ankkuriosuus oli yllätyksellinen ja meillekin hyödykäs, hän tiivisti.

Luoma mukaan 25 henkinen miehistö sortui paikoin myös virheisiin, mutta samaa tekivät muutkin.

-Ei niillä virheillä voi nyt jossitella kun kaikille joukkueille niitä tuli. Joukkueessamme oli kuitenkin paljon hyviä juoksuja eikä kenellekään tullut rökälevirheitä, Luoma jatkoi.

Luoma sanoo viidennen sijan tietävän myös hyvää ensi vuotta ajatellen. Menomatkalla laivassa pidetyssä palaverissa käsiteltiin alustavasti myös ensi kauden asioista ja into tuntui olevan piukassa.

-Hiki on pinnassa ensi kaudellakin, Luoma lupasi.

Uppsalassa juhlitaan voittoa seuramajalla25manna2013 LinneHalden yleisorastiAnne Margrete Hausken (oik.) ja Annika Billstam (vas.) taistelivat ankkuriosuudella rajujen pummien saattelemana. Kuva: Hevoskuuri

Iloisimpia 25mannan maalialueella olivat luonnollisesti OK Linnén suunnistajat. Joukkueenjohtajien Karna Thorssonin ja Åsa Ridefeldtin mukaan voitto ei ollut sattumaa vaan monen vuoden ja etenkin hyvän syksyn tulos.

-Kesästä lähtien olemme nostattaneet innostusta seurassa, jotta tänä viikonloppuna onnistuisimme. Todella mukavaa on sitten onnistua, Ridefeldt kertoi.

OK Linné on ollut vahva naisissa ja miehissä jo vuosia. Juniorit ja veteraanitkin ovat seurassa Ruotsin parhaimmistoa, joten kolmen parhaan joukkoon tähdännyt joukkue on havitellut voittoa jo kauan. Joukkueen johdon mielestä 25mannan voitto ei ole yhtä arvokas kuin jos seuran joukkue kykenisi valloittamaan 10MILAn tai Jukolan, mutta koko seuralle ja edustusryhmälle maailman parhaan suunnistusseuran tittelin voittaminen tekee hyvää.

-Olemme taistelleet voitosta joka toinen vuosi jo pitkään ja tämä palkinto on mahtava, Thorsson hehkutti.

Ankkuriosuuden seuraaminen oli seuran jäsenille hermoja raastavaa puuhaa.

-Puhuin Mats Troengin kanssa ankkuriosuuden aikana ja hän epäili onko ankkurimme Annika tarpeeksi vahva voittamaan Hauskenin loppukirissä. Minä sanoin hänelle, että Annika kyllä ratkaisee tämän jo metsässä ja niin hän tekikin, Ridefeldt hihkui.

Ensi viikolla seura aikoo juhlistaa voittoa seuramajalla päivällisen merkeissä. Naiskaksikon mukaan seuramaja tulee olemaan tupaten täynnä. Ensi vuoden tavoitteena on voitto. Myös toinen tavoite löytyy.

-Meillä oli täällä tänään kuusi joukkuetta. Johtokunnan jäsenemme sanoi, että ensi vuodeksi täytyy kasata myös seitsemäs, Karna Thorsson sanoi.

Sandvikin tyytyväinen metsässä tapahtuneeseen ratkaisuun

Halden oli viestin ykkössuosikki ja vielä ankkuriosuuden aikana näytti siltä, että norjalaiset ovat vahvempia. Anne Marghrete Hausken Nordberg sortui kuitenkin suuriin virheisiin ja edellisvuoden voitto jäi uusimatta.

Halden SK:ssa kaiken nähnyt ja kokenut Tore Sandvik ei repinyt pelihousujaan, vaikka joutuikin todistamaan lähietäisyydeltä uppsalalaisten juhlia ja Hauskenin pettymystä.

-Minusta meidän pitäisi olla onnellisia siitä, että meillä ylipäätänsä on kasassa joukkue, joka voi tavoitella voittoa, kuudetta osuutta joukkueessa juossut Sandvik kertoi.

Hänen mukaansa OK Linnén voitto oli reilu eikä haldenilaisilla ole syytä jossitella.

-Tämä oli kokonaisuudessaan kuitenkin hieno viesti. Mielestäni onnistuimme joukkueena paremmin kuin viime vuonna, vaikka kaikki eivät olleetkaan tyytyväisiä. Minusta on myös parempi että kilpa ratkeaa suunnistuksen kannalta reilulla tavalla jo metsässä eikä vasta loppusuoralla. Se kuuluu suunnistukseen, Sandvik jatkoi.

25mannaviikonloppu jatkuu sunnuntaina maailmanrankin kilpailulla. Ohjelmassa on kovatasoinen keskimatka.

Suurin osa suomalaisista suuntaa kuitenkin Tukholman kahteen suureen satamaan ja palaa kotiin sunnuntaiksi. Suunnistuskausi jatkuu ensi viikonloppuna Halikko-viestillä.

-Juho-Veikko Hytönen

KRV20 Kestavyysurheilu Marraskuu 2019 550 x 350

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri