Halikko-viesti MS Parman ylivoimaa

MS Parman ankkuri Samuli Salmenoja tuuletta ylivoimaista Halikko-viestin voittoa yhdessä joukkuekavereiden kanssa. Kuva: Hevoskuuri.fi

MS Parman ankkuri Samuli Salmenoja tuuletta ylivoimaista Halikko-viestin voittoa yhdessä joukkuekavereiden kanssa. Kuva: Hevoskuuri.fi

MS Parma hallitsi suvereeniin tyyliin järjestyksessään 25. Halikko-viestiä, joka käytiin tällä kertaa Salon Vaskiossa. MS Parma johti viestiä kakkososuudesta lähtien ja voitti toiseksi tulleen voittoa puolustaneenPaimion Rastin selkeällä 5.31 minuutin erolla. Kolmanneksi tullut Lynx hävisi 7.24.

Vaskiossa samassa maastossa kilpailtiin Halikko-viestissä edellisen kerran vuonna 1992, jolloin voiton vei IFK Södertälje, toinen ruotsalaisjoukkue Tullinge SK:n ohella, joka on pystynyt Halikko-viestin voittamaan. Tämän vuoden Halikko-viesti oli järjestelyiltään jälleen priimaluokkaa, vaativa maasto ja hyvät hajonnat hajottivat porukan jo viestin varhaisessa vaiheessa. Lisäksi tulospalvelu toimi hieman nopeammin kuin ruotsalaiskollegoilla 25mannassa viime viikonloppuna.

Sää Vaskiossa vaihteli upeasta auringonpaisteesta koviin rae- ja lumisadekuuroihin, mutta samanlaista vaihtelua ei tänä vuonna viestin kärjessä tapahtunut, sillä MS Parma hallitsi viestiä suvereeniin tyyliin kakkososuudesta lähtien, eikä sen voitto ollut missään vaiheessa enää kunnolla uhattuna. Kyseessä oli varmaankin Halikko-viestin historian ylivoimaisin voitto.MS Parma kasvatti johtoaan tasaisesti 3.-5. osuudella ja Maija Sianojan lähtiessä 14.osuudelle eroa oli peräti 7.01 jo silloin toisena olleeseen Paimion Rastiin. Sianojalle tuli pari minuuttia virheitä Paimion Inga Dambe lähetti viimevuotisen voittaja-ankkurin Daniel Stenlundin 4.45. MS Parman ankkurin Samuli Salmenojan perään.

MS Parma on voittanut Halikko-viestin kerran aiemminkin vuonna 2007 ja silloinkin voittaja-ankkurina oli juuri Salmenoja. Tämän jälkeen Salmenoja on itse ankkuroinut MS Parman pari kertaa kakkoseksi (viimeisin vuonna 2011) ja kaksi edellisviestiä olivat MS Parmalla päättyneet niukkaan tappioon voitosta ja kakkossijoihin. Tänä vuonna Salmenojan ja MS Parman voitto ei kuitenkaan ollut uhattuna missään vaiheessa.

Syksyn hyvät suoritukset olivat nostaneet Salmenojan itseluottamusta sen verran, että mies halusi ja sai juosta ankkuriosuuden.

– Nyt on ollut hämmästyttävän hyvä kulku ja se palkittiin ankkuriosuudella. Halusin ankkuriksi, kun tällä iällä on päässyt vielä näin hyvään vireeseen ja tiesin, että olisin kovin mies tässä tutussa viestissä ja maastotyypissä, vaikka meillä maajoukkuemiehiä onkin, Salmenoja kertoi MS Parman ankkurivalinnasta.

– Tiesin myös, että normaalijuoksulla muilla ei ole jakoa saada minua kiinni. Ekalle väliaikarastille tuli 30 sekunnin virhe ja loppulenkillä minuutin virhe, muuten oli hyvä juoksu eikä ongelmia ollut, Salmenoja kertoi suorituksestaan.

MS Parman joukkueenjohtaja Mikko Määttä oli luonnollisesti yhtä hymyä kilpailun jälkeen.

– Toinen osuus meni paremmin kuin olin laskenut ja siinä Nastian (Anastasia Tikhonova) pystyi venymään tosi hyvään suoritukseen. Etukäteen olin laskeskellut, että siinä vaiheessa olisimme vielä Hiidenkiertäjien perässä ja nousisimme kärkeen vasta kolmososuudella ja vasta vitososuudella karkaisimme. Kyllä tämä oli meiltä yllättävänkin ylivoimainen suoritus ja paikkaa hieman 25mannan pettymystä, missä meidän olisi pitänyt pystyä parempaan suoritukseen, Mikko Määttä iloitsi seuransa loistavasta suorituksesta.

– Halikko-viesti on kilpailu mihin saadaan aina hyvä joukkue ja siihen halutaan panostaa ja taistella voitosta, kun se on tässä lähellä, Salmenoja säesti vielä Määttää.

Paimion Rastin juoksijat iloitsivat kakkossijasta ja myönsivät rehdisti, ettei heistä tänä vuonna ollut MS Parman haastajaksi. Ankkuri Daniel Stenlundin tehtävänä oli varmistaa kakkossija Paimioon.

– Alun virheiden jälkeen ajattelin, että nyt on otettava vauhtia ja keskityttävä omaan suoritukseen. Kyllä me ollaan tähän kakkossijaan tyytyväisiä ja tämä tuntuu voitolta tänä vuonna kaikkien eri vaikeuksien jälkeen, Daniel Stenlund kertoi.

Lynxin Antti Parjanne ankkuroi Lynxin varmasti kolmanneksi ennen ankkuriosuuden nopeimman ajan tehnyttä Hiidenkiertäjien Timo Sildiä. Kalevan Rastin Aaro Asikainen hävisi Sildille osuusajoissa sekunnin ja toi Kalevan Rastin viidentenä maaliin. Tämän vuoden Halikko-viestissä hyvät radat ja maasto hajottivat joukkueet siinä määrin jo viestin aikana, että varsinaisia kirikamppailua ei kärjessä nähty, vaan joukkueet tulivat tasaisin välein maaliin. Ainoa kiritaistelu oli kuudennesta sijasta, jossa Hiisirastin Andrei Hramov pystyi pitämään Turun Metsänkävijöiden Martins Sirmainsin takanaan.

Tämän vuoden kotimainen viestisuunnistuskausi päättyi perinteisesti Halikko-viestiin. Kotimaassa juostaan vielä muutama pitkän matkan suunnistus ja Ruotsissa koko ajan osallistujamäärältään pienentyvä Smålandskavlen.

 

>> Tulokset

- Tero Viljanen

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri