Järlan manageri lunasti lupauksensa – käveli työpaikalle

asplund130511_introLähes kahden viikon takaisen 10MILAn suurimpia yllättäjiä oli Järla Orientering, joka keikkui kärjessä pitkälle auringon nousuun saakka. Lopulta ankkuri Anders Holmberg toi joukkueensa maaliin neljännellä sijalla yhdeksän joukkuekaverinsa saattelemana. Järlan manageri Anders Asplund lupasi vuosia sitten kävelevänsä Nackan Igelbodasta työpaikalleen Solnaan heti kun Järlan nais- tai miesjoukkue voittaa paikalliskilpakumppani IFK Lidingön 10MILAssa. Viime sunnuntaina tuo päivä koitti ja seuraavana perjantaina Asplund toteutti lupauksensa.

asplund130511Järlan manageri Anders Asplund poikkeuksellisella työmatkallaan. Kuva: Fredrik Brandhorst Lähes kahden viikon takaisen 10MILAn suurimpia yllättäjiä oli Järla Orientering, joka keikkui kärjessä pitkälle auringon nousuun saakka. Lopulta ankkuri Anders Holmberg toi joukkueensa maaliin neljännellä sijalla yhdeksän joukkuekaverinsa saattelemana. Järlan manageri Anders Asplund lupasi vuosia sitten kävelevänsä Nackan Igelbodasta työpaikalleen Solnaan heti kun Järlan nais- tai miesjoukkue voittaa paikalliskilpakumppani IFK Lidingön 10MILAssa. Viime sunnuntaina tuo päivä koitti ja seuraavana perjantaina Asplund toteutti lupauksensa.

Asplundin työmatka alkoi hieman ennen aamuviittä, jolloin mies kipaisi tien päälle seuravaatteet ja seuran suuri lippu mukanaan. Reitti kulki Nackan kautta Slussenille, josta Gamla Stanin ja keskustan läpi Solnaan. Matkaa kertyi yhteensä 22 kilometriä. Varhaisesta ajankohdasta huolimatta monet seuran jäsenet olivat saapuneet reitin varrelle kannustamaan manageriaan. Asplundin työmatkan varrella asuva Järlan puheenjohtaja keitti jopa aamupuurot työmatkalaiselle. Tästä huolimatta matka ei ollut helppo.

-17 kilometrin kohdalla alkavat reidet kirrata ja pitää pysähtyä. Työkaverit joutuvat nyt odottamaan, kommentoi Asplund tekstiviestitse matkan varrelta. Hän oli sopinut palaverin kello kymmeneksi.

Asplundia ei kuitenkaan kaduta mitä tuli luvattua.

-Tämä on kiva homma. Järlan huipulle saanti vaatii meiltä kaikilta ylimääräisiä ponnisteluja, mietti Asplund.

Tiukkoja viestisuunnistusharjoituksia läpi talven

Moni hieraisi silmiään kun varsinkin suomalaisille tuntematon Järla ei suostunut tippumaan kärkikolmikosta kovienkaan maailmantähtien puristuksessa. Vasta kahdeksannen osuuden viimeisellä kilometrillä Espen Weltzien joutui hyvästelemään Södertäljen ja Kalevan Rastin. Kahdella viimeisellä osuudella Halden jyräsi vielä nackalaisseuran ohi, mutta muut jäivät visusti taakse.

Järlan omille miehille neljäs sija ei ollut yhtä suuri yllätys.

-Tiesimme, että voimme päästä viiden sakkiin jos juoksemme tosi hyvin, kertoo joukkuevalinnoista vastannut Axel Mattson.

Jo viime vuonna Järla juoksi 10MILAssa huippusijoilla. Joukkue oli kahdeksan osuuden jälkeen kahdeksas. Anders Holmbergin loukkaantuminen vain vuorokautta ennen starttia heikensi joukkueen loppuosuuksia ja näin sijoitus painui kahdenkymmenen ulkopuolelle.

Mattsonin mukaan tämänvuotinen huippusija tuli kovan viestisuunnistusharjoittelun kautta. Talven aikana edustusryhmä pyrki harjaannuttamaan suorituksen hallintaa tiukoissakin paikoissa. Hänen mukaansa Järlan suoritus myös näytti sen, että juoksijat sisäistivät sen mitä piti.

-Harjoittelimme viestisuunnistusta varmasti enemmän kuin muut huippuseurat. On helppo sanoa, että voimme päästä viiden sakkiin, moni joukkue voi sen sanoa. Mutta me myös juoksimme sinne, iloitsee Mattson.

Lyhyet osuudet virheittä

Järlan neljänneksi juossut joukkue laitettiin kasaan viikkoa ennen h-hetkeä. Tavoitteena oli olla kärjessä Långa Nattenin jälkeen sen jälkeen hoitaa lyhyemmät yöosuudet kunnialla.

-Långa Nattenin jälkeisillä osuuksilla tapahtuu paljon ja monet seurat pelaavat itsensä ulos. Sen takia ne osuudet on juostava virheittä.

Jakob Jansson juoksi viidettä osuutta, jossa Långa Nattenin kolmetoistapäinen letka jakaantui kahdeksi letkaksi. Jansson onnistui pitämään itsensä kärkiletkassa toisten pudotessa yli neljän minuutin päähän.

-Tiesin, että Ollen (Boström) juostessa Långa Nattenia pääsen itse lähtemään metsään kärjessä. Tämän takia olin siihen myös henkisesti valmistautunut, muistelee Jansson.

Janssonin taktiikkana oli vain pysyä tarkkailuasemissa ja tietää koko ajan tarkalleen oma sijainti kartalla, jotta virheiltä vältyttäisiin.

-Fyysisesti päivä oli todella huono, mutta sillä ei ole väliä tuollaisella osuudella, kertoo Jansson.

Espen Weltzien pääsi kahdeksannelle osuudelle 20 sekuntia Kalevan Rastin ja Södertäljen perään. Hänen ensimmäinen tehtävänsä oli juosta kärki kiinni. Sen jälkeen mies roikkui mukana aina viimeiselle kilometrille asti. Weltzienin mukaan onnistumiset lyhyillä yöosuuksilla ratkaisivat joukkueelle nopean letkan seitsemännellä osuudella, jonka myötä menestys oli selvä.

-Käytännössähän seitsemän osuuden jälkeen sijoitus neljän sakissa oli selvä, Weltzien pohti.

Jarla130511Järlan miehet ottivat ilon irti neljännestä sijastaan. Kuva: Hevoskuuri.fiPaljon kansallisen tason viestimiehiä

Järlassa on tehty jo vuosia töitä sekä henkilökohtaisen, että viestimenestyksen eteen. Joukkueen kantavat voimat Olle Boström ja Anders Holmberg ovat saaneet seurakseen suuren määrän kansallisen tason miehiä, jotka taitavat yösuunnistuksen ja ovat venymiskykyisiä. Joukkueen laaja taso ratkaisi viestissä paljon ja moni kakkosjoukkueen juoksija olisi voinut hyvin juosta myös ykkösjoukkueessa.

-Meillä on nuori ja nälkäinen tiimi. Olle ja Anders voivat hyvinkin juosta tänä vuonna MM-kisoissa. Lisäksi meiltä löytyy kovia kansallisen tason ruotsalaisia viestimiehiä, tähän päälle kovat sveitsiläiset, neljä norjalaista sekä yksi suomalainen, he kaikki työntävät joukkuetta yhdessä eteenpäin, paljastaa Mattson.

Vaikka 10MILA olikin kauden päätavoite, ei Järla aio ryhtyä kesälomalle. Edessä on Jukola sekä tärkeitä henkilökohtaisia kisoja. Yhden hitin ihmeeksi Järla ei aio jäädä ja sen seura aikoo näyttää Jukolan ohella myös syksyn tärkeissä viesteissä.

-10MILAssa pääsimme sinne minne halusimme ja nyt haluamme pysyä huipulla. Jukolassa pätevät samat säännöt kuin 10MILAssa: rauhallisia ja hallittuja viestisuorituksia. Emme aio innostua 10MILAn sijoituksesta ja yrittää jotain johon emme pysty, pohtii Mattson.

Manageri Asplund selvisi lopulta töihin hieman puoli yhdentoista jälkeen.

-Hyvin meni. Fiskiksessä (Nackan Fisksätra) menetin minuutin verran huonon reitinvalinnan takia, kommentoi väsynyt Asplund.

Managerin uutena tehtävänä on kävellä töistä kotiin mikäli Järla voittaa Haldenin Salpa-Jukolassa. Nähtäväksi jää joutuuko Igelbodan mies uudelle lenkille. Petteri Muukkoselle moinen työmatka on arkipäivää, mutta on muistettava, että yli viisikymppisellä Asplundilla ei ole juurikaan yhteistä Keravan hurjan työmatkaliikkujan kanssa. Sitä paitsi Muukkonen harvoin kulkee töihin seuransa suuren lipun kanssa.

Järlan toiminnasta ja tunnelmista voi lukea enemmän ruotsiksi Järlabloggenista. Blogissa julkaistaan paraikaa 10MILAssa neljänneksi sijoittuneen joukkueen juoksijoiden kertomuksia omista osuuksistaan. Tällä hetkellä ollaan menossa Långa Nattenilla.


KRV20 Kestavyysurheilu Helmikuu 2020 550 x 350

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri