Vuokatin MM 2013 kisojen uutiskirje

Seuraavassa Vuokatin 2013 suunnistuksen MM-kotikisojen uutiskirje, jossa mm. kilpailun johtajan Jyrki Uotilan, Olli-Markus Taivaisen ja kilpailun ratamestareiden mietteitä.

Seuraavassa Vuokatin 2013 suunnistuksen MM-kotikisojen uutiskirje, jossa mm. kilpailun johtajan Jyrki Uotilan, Olli-Markus Taivaisen ja kilpailun ratamestareiden mietteitä.

Kartoitusta ja yhteensovittamista

Vaikka MM-kisoihin on aikaa vielä reilut kaksi vuotta, paljon asioita on jo tapahtunut ja paljon tapahtuu tämän vuoden aikana.

Kartoitustyö käynnistyi jo viime vuonna ja jatkuu tiiviinä tänä vuonna. Viime vuonna tehdyt kartat ovat käytössä jo kesän harjoitusleireillä. Kuluvan kesän aikana tehdään kilpailualueiden kartat valmiiksi ratamestareiden käyttöön. Samoin karttoja tehdään alueilla, jotka ovat käytössä 7.-8.9.2012 maailmancupin kisoissa ja sen jälkeen pidettävällä harjoitusleirillä. Kartoitus jatkuu vielä vuoden 2012 aikana MM-kilpailun varamaastojen ja vuoden 2013 alkukesän harjoitusleirien käyttöön. Yhteensä kilpailuja, harjoituksia, mallisuunnistuksia ja verryttelysuunnistuksia varten eri karttalehtiä valmistetaan yli 50 kappaletta.

Ratamestarit ovat hahmotelmiaan radoista tehneet. Juuri nyt ratamestarityössä sovitetaan ratojen kulkua yhteen tv-tuotannon tarpeiden kanssa. On hienoa, että tähän yhteensovittamiseen on päästy käsiksi jo nyt. Kaksi suunnistuskilpailun toteutukseen liittyvää näkökulmaa pääsevät kohtaamaan hyvissä ajoin. Uskon, että aika riittää maksimoimaan ratojen laatu sekä kilpailijoille että paikalla olevan ja tv-yleisön tarpeisiin.

MM-kilpailun keskuspaikkana toimii Vuokatin Urheiluopiston ympäristö. Majoitus, kilpailutoimistot, seminaarit ja median työskentelytilat ovat pienellä alueella. Urheilijat pääsevät tekemään osan harjoituksistaan suoraan majoituksesta, IOF-vieraat ja toimittajat pääsevät luontevaan kontaktiin joukkueiden kanssa. Ajoaika Vuokatista kilpailukeskuksiin on kaikissa tapauksissa alle puolen tunnin. Liikennejärjestelyjä olemme viemässä linja-autojen käyttöä suosivaan suuntaan. Odotettavissa olevalla väkimäärällä uskomme linja-auton käyttämisen olevan kätevin ja sujuvin tapa mennä eri tapahtumiin.

Perussuunnitelmat kilpailukeskuksien pohjapiirustuksista on tehty. Lähtökohtana on ollut tiiviiden ja hyvätunnelmaisten areenoiden rakentaminen. Jos saamme aikaiseksi yleisölle helposti seurattavan ja tunnelmaltaan hienot kilpailut ja kilpailijoille yleisön tuen kaikissa areenaesiintymisissä, niin olemme tyytyväisiä.

Jyrki Uotila

MM-kilpailun johtaja

Taivainen: Kotikisoissa olisi mahtava menestyä

Pellolainen 22-vuotias Olli-Markus Taivainen on yksi niistä nuorista suomalaissuunnistajista, joiden odotetaan nousevan taistelemaan kärkipään sijoituksista viimeistään Vuokatin MM-kisoissa 2013. Taivainen on kisoista jo nyt innoissaan.

"Kisat kotimaassa ja vieläpä sivussa ruuhka-Suomesta ovat täydellinen kiihoke huippu-urheilijalle. Takuuvarmasti hienot maastot ovat harvinaista herkkua arvokisatasolla. Kotikisoissa olisi mahtava menestyä. Teen kaiken niin hyvin kuin kykenen, jotta olisin parhaimmillani juuri Vuokatissa 2013", Taivainen sanoo.

Vuokatti on myös hiihtosuunnistavalle Taivaiselle tuttu leiripaikka jo monen vuoden ajalta. Hiihtoputki on tullut tutuksi, mutta mieluiten Taivainen hyödyntää harjoituksissaan alamaaston kankaita ja laskettelurinteitä.

"Rinteillä olen viihtynyt sauvojen kanssa rinteitä anaerobisella teholla kivuten. Noihin harjoituksiin liittyy hienoja muistoja, kun viimeisen vedon ja sitä seuraavien pakollisten makailuelpymisten jälkeen voi hoiperrella näköalatorniin ja ahmia kaunista Kainuun vaaramaisemaa", Taivainen fiilistelee.

Taivainen uskoo jälleen kehittyneensä edelliskesää taitavammaksi suunnistajaksi. Myös priorisoinnissa hän katsoo kehittyneensä.

"Tänä vuonna uskallan lyödä kuvakorttini pöytään vasta kauden loppupuoliskolla ja sen sijaan pelailen pieniä numeroita pois kädestäni", Taivainen muotoilee.

Tämä tarkoittaa sitä, että kesä etenee täysin Ranskan MM-kisojen ehdoilla.

"Ajattelin kilpailla säästeliäästi ja rakentaa huippuvireen ainoastaan syksyyn. Kevään ja alkukesän startit menevät siis harjoitusmielessä. Haluan menestyä silloin kun menestyksen aika on", Taivainen sanoo.

Taivaisen urheilijan elämää voi seurata hänen blogissaan: www.omataivainen.blogspot.com

Ratamestariryhmä innoissaan haasteesta

Yksi kilpailuiden kannalta keskeinen ryhmä ovat ratamestarit, joita MM-kisojen osalta on kolme ja Kainuun Rastiviikon osalta yksi. MM-kisojen radoista vastaavat Börje Vartiainen, Jussi Silvennoinen ja Jukka Kemppainen ovat kaikki tehtävästään innoissaan.

"Tämä on kunnia-asia, hyvin mieluisa tehtävä. Ei sinänsä isotöinen, mutta vaativa tehtävä. Pitää aidosti pyrkiä laatimaan maailman parhaille mahdollisimman hyvä rata, ottaen huomioon kilpailun seurattavuuden asettamat vaatimukset. Se muodostaa ison haasteen", joensuulainen Vartiainen sanoo.

Vartiaisella on ratamestarina toimimisesta kokemusta muun muassa vuoden 2000 Jukolan viestistä. Hän naurahtaakin olevansa lajissa "korviaan myöten" oman suunnistamisensa, järjestötoimintansa ja harrastuksensa eli karttojen teon kautta.

"Olen hyvin huippusuunnistusorientoitunut henkilö", 80-luvulta lähtien aktiivisesti Kalevan Rastissa toiminut Vartiainen sanoo.

Kesäkuusta lähtien hän kuitenkin jättää Kalevan Rastin hommat ja keskittyy mieluiseen MM-tehtäväänsä. Niin ikään joensuulainen Silvennoinen puolestaan on kymmenen vuoden ajan tehnyt karttoja työkseen.

"Ratamestarin homma tuo toisen näkökulman työhön. Kyllähän MM-kisat ovat Jukolan ohella suunnistuksessa suurin ja kaunein, ei tätä kauhean kauan tarvinnut miettiä", Silvennoinen sanoo yhtä innoissaan.

Sotkamolaislähtöiselle ja nykyään Kajaanissa asuvalle Kemppaiselle tehtävä on myös mieluinen.

"Vuonna 2007 laadin Huippuliigan kisaamme sprinttiradan, siitä tuli positiivista palautetta. Kun kysyttiin, kiinnostaisiko MM-kisoissa sprintti, se oli kunnia-asia, haaste ja mahdollisuus. Vuodesta 2007 sprintin olemus ja vaatimukset ovat muuttuneet paljon, ratoja tehdään entistä enemmän rakennettuun ympäristöön", Kemppainen sanoo.

Hänkin tietää, että MM-kisoissa ratamestarin haasteena on saada aikaan hyvä tasokas rata, joka on myös mielenkiintoinen katsojille sekä hyvin toimiva tv:n kannalta.

"Niiden yhteensovittaminen on suurin haaste", Kemppainen sanoo.

Kainuun Rastiviikon ratamestarin tehtäviä hoitaa Teemu Köngäs.

Suunnistuksen MM-kilpailujen kotisivut: http://www.woc2013.fi/woc/sp_wocUutiset

- Suunnistuksen MM 2013 Vuokatin uutiskirje 2

ulvang banneri