Ruotsin Elitserien: Naiset hylättiin kuukausi kilpailun jälkeen

Smoolannin alueen suunnistusliitto päätti toisin kuin Jönköpingin Elitserienin tuomarineuvosto ja päätti hylätä huippunaiset yli kuukausi kilpailun jälkeen. Tapaus toimii varmasti ennakkotapauksena vastaaviin tilanteisiin, mikäli niitä tulee eteen.

Smoolannin alueen suunnistusliitto päätti toisin kuin Jönköpingin Elitserienin tuomarineuvosto ja päätti hylätä huippunaiset yli kuukausi kilpailun jälkeen. Tapaus toimii varmasti ennakkotapauksena vastaaviin tilanteisiin, mikäli niitä tulee eteen.

10MILA-viestiä edeltävänä viikonloppuna käytiin Ruotsin suunnistuksen Huippuliigan eli Elitserienin osakilpailu Jönköpingissä. Kaksiosaisen kilpailun takaa-ajokilpailussa viisi naista juoksivat kiellettyä tietä pitkin GPS-laitteet selässä. Urheilijoita kuultiin kisan jälkeen ja ainoastaan Ruotsin maajoukkuenainen Linnea Gustafsson myönsi juosseensa kiellettyä tietä pitkin. Sen sijaan Sofie Johansson, Ida Marie Naess Björgul, Emma Andersson ja Heidi Östlid Bagstevold kertoivat juosseensa tienviereistä ojaa pitkin. Tämä johti Gustafssonin hylkäämiseen ja muiden suoritusten hyväksymiseen, vaikka myös tienviereinen alue oli merkattu violetilla rasteriviivalla eli kielletyksi alueeksi.

Pelkästään Gustafssonin hylkäyksestä tehtiin protesti. Kilpailun tuomarineuvosto kävi katsomassa aluetta eikä löytänyt jälkiä tien vieressä kulkevasta ojasta. Siitä huolimatta tuomarineuvosto päätti vapauttaa kaikki naiset hylkäyksistä sillä heidän mukaansa järjestäjä ei ollut merkannut kiellettyä aluetta riittävän tarkasti karttaan. Tuomarineuvosto perusteli päätöstä sillä, että ilman viitoitusta merkitty kielletty alue voi rajoittua tiehen, jolloin tiellä voisi juosta. Joka tapauksessa GPS-seurannan sivuilta näkyy selvästi tien sekä sen eteläpuoleisen alueen olevan kielletyllä alueella.

Tuomarineuvoston päätöksestä tehtiin valitus, jonka Smoolannin Suunnistusliitto käsitteli viime maanantaina. Liiton kilparyhmä päätti kumota tuomarineuvoston päätöksen ja hylätä kaikki viisi urheilijaa.

Smoolannin Suunnistusliiton päätös kävellä tuomarineuvoston päätöksen yli on erikoinen, mutta urheilullisesti oikea. Kartalla on selvästi nähtävissä, että tie on kiellettyä aluetta eikä edes ojassa juokseminen olisi ollut sallittua.

Muutenkin tapaus on erikoinen ennakkotapaus, jossa yhdistyvät GPS-jäljen avulla hylkääminen, sekä myös Suomessa ajankohtainen järjestäjien vastuun kysymys kiellettyjen alueiden merkkaamisessa. Myöskään tulosten vatvominen yli kuukausi kilpailun jälkeen ei ole tavanomaista suunnistuksessa. Asiasta uutisoineen Alternativet.nu-sivuston verkkokeskustelijat pitivät tuomarineuvoston päätöstä ainoastaan yrityksenä välttää hylkäykset kilpailussa. Monet olivat käärmeissään naisten hyväksymisestä ja nyt naisten hylkääminen on tuottanut riemunkiljahduksia keskustelupalstalla.

Tapaus ei välttämättä ole vielä loppuun käsitelty sillä Smoolannin liiton tekemästä päätöksestä voi valittaa kolmen viikon ajan Ruotsin Suunnistusliittoon.

Hevoskuuri kirjoitti asiasta jo pian osakilpailun jälkeen huhtikuussa. Juttuun pääsee tästä. Uutisesta löytyvät muun muassa linkki kisasivuille josta pääsee GPS-seurantaan.

Lähde: Alternativet.nu


Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri