Minna Kauppi ei anna keuhkokuumeen masentaa

kauppi230411_introMuiden maajoukkuesuunnistajien matkatessa Ranskaan tärkeälle MM-leirille, joutui todella vakuuttavassa kevätkunnossa ollut Minna Kauppi jäämään koto-Suomeen sairastamaan sitkeää keuhkokuumetta. Lepäilyn ja kirjojen lukemisen ja palapelien rakentamisen lomassa Minna jaksoi vastata Hevoskuurille muutamaan kysymykseen tämän hetken tuntemuksistaan.

kauppi230411Minna Kauppi vauhdissa FinnSpringissä. Kuva: Hevoskuuri.fiMuiden maajoukkuesuunnistajien matkatessa Ranskaan tärkeälle MM-leirille, joutui todella vakuuttavassa kevätkunnossa ollut Minna Kauppi jäämään koto-Suomeen sairastamaan sitkeää keuhkokuumetta. Lepäilyn, kirjojen lukemisen ja palapelien rakentamisen lomassa Minna jaksoi vastata Hevoskuurille muutamaan kysymykseen tämän hetken tuntemuksistaan.

Hei Minna! Todella harmillista tällainen sairastuminen. Kerro ensin hiukan alkuun tämän hetken fiiliksiäsi. Muut maajoukkuesuunnistajat lähtivät Ranskaan MM-leirille ja sinä jouduit jäämään kotiin sairastamaan.

– Fiilikset on tietysti aika matalalla, kun vuoden yksi tärkeimmistä leireistä jää väliin. En ole vieläkään käynyt tyyppimaastoissa treenaamassa ja kyllähän tässä nyt annetaan toisille etumatkaa aika isolla kädellä. Onneksi mä oon tottunut välillä vähän pummaamaan, joten eipä auta kuin vetää ero jossain vaiheessa sitten kiinni.

Osaatko sanoa, mistä tuo sairaus tuli ja kuinka se on oireillut? Ja kuinka kovaa kuumetta on ollut pahimmillaan?

– Kun sen aina tietäiskin, mistä ne pöpöt tulevat. Sen tosin tiedän, että kun koko kevään on ollut vähän liian tiukat aikataulut ja koko ajan on yrittänyt vedellä liian monien ohjaksien kanssa, niin kyllähän se heppa oli aika väsynyt jo ennen tautia ja sinänsä hyvä kohde. Tauti siis alkoi ihan peruskuumetautina Huippuliigan jälkeen. Vähän alle 39 oli kai mitatuista korkein tulos. Viiden päivän päästä alko tuntumaan vähän paremmalta ja samalla kuitenkin yskitti enemmän. Toisin sanoen joko tämä keuhkokuume on joku jälkitauti tai sitten se on ollut koko ajan samaa tautia. Mulla on siis vaan toisessa keuhkossa laaja-alainen tulehdus, joten bakteeritulehdus on luultavampi, mutta mahdollinen mykoplasma pyritään tappamaan myös samoilla antibiooteilla.

Entä minkälaisia ohjeita ja toipumisennusteen lääkäri antoi sinulle?

– Mulla on itse asiassa kolme lääkäriä käytössä. Kävin YTHS:llä ja sitten konsultoin siskoani ja mj-lekuriamme myös. Tavislekurin mukaan tässä ei nyt sitten urheilla moneen viikkoon ja rauhassa tosiaan pitää ottaa, mutta urheilusta enemmän ymmärtävät lääkärit eivät ehkä ihan niin pitkää tuomiota antaneet. Joka tapauksessa pitää nyt seurata tulehdusarvoja ja jättää kaikki liikkuminen epämääräisen pitkäksi ajaksi ja edetä tilanteen mukaan.

Oletko ehtinyt ja jaksanut miettiä uusia suunnitelmia harjoitteluun, nyt kun tämä sairaus tuli sotkemaan? Onko luvassa esim. omaa korvaavaa Ranskan leiriä myöhemmin?

– Mulla oli sellanen pieni ajatus, että jos olisin matkustanut sinne Ranskaan ensi viikolla katsomaan vähän sitä maastoa, metsää ja kartanmuotoja ihan hissukseen hiipien, mutta voi olla, että pitää tehdä se keikka vasta sitten, kun keuhkojakin voi käyttääkin. Mitään sen tarkempaa en ole suunnitellut, mutta kyllähän tässä romahtaa kunto ihan varmasti, joten hitaasti pitää uskaltaa lähteä harjottelemaan.

Löydätkö tässä sairastumisessa mitään hyviä puolia?

– Noh, saanpa vihdoin sen loman, mitä oon kaivannut jo puoli vuotta. Oon tehnyt 7 tuhatpalasta palapeliä. Ne pitää mut paikallaan koko päivän ja lukenut kirjoja. Mikäs tässä elämän pikkunautinnoista iloitessa siis.

Kuinka tästä mennään nyt eteenpäin kohti Ranskan MM-kisoja? Laitatko esim. kisakalenterin uusiksi ja keskityt harjoitteluun?

– En vielä tiedä kyllä suunnitelmista juuri mitään. Pitää nyt kattoa, meneekö tähän vielä montakin viikkoa ja edetä sitten johonkin suuntaan. Parempaan suuntaan toivottavasti. Kyllä mä Ranskassa vielä pärjätä aion ja hyvin aionkin. Pikkupöpöt vaan kasvattaa nälkää!

Kiitokset, että jaksoit vastailla kysymyksiin! Ja tsemppiä toipumiseen! Onneksi Ranskan kisoihin on vielä hetki aikaa.

- Tero Viljanen

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri