Kansainvälistä sprinttivauhtia Stockholm City Cupissa

Jokakeväinen Stockholm City Cup kokoaa sprintti- ja puistosuunnistuksen ystävät Tukholman hienoimpiin urbaaneihin suunnistusympäristöihin. Mukana samalla viivalla ja samassa sarjassa ovat niin huiput, kuntoilijat kuin junioritkin.

Jokakeväinen Stockholm City Cup kokoaa sprintti- ja puistosuunnistuksen ystävät Tukholman hienoimpiin urbaaneihin suunnistusympäristöihin. Mukana samalla viivalla ja samassa sarjassa ovat niin huiput, kuntoilijat kuin junioritkin.

Kolmiosainen sarja käydään toukokuisina keskiviikkoiltoina. Tämän vuoden ensimmäinen osakilpailu juostiin Gamla Stanissa, joka on suunnistajille tuttu jo viimevuotiselta Nordic O-Tourilta. Stockholm City Cupin kaikkien aikojen ensimmäinen osakilpailu järjestettiin myös Tukholman vanhassa kaupungissa vuonna 1997. Tuolloin tapahtuma myös televisioitiin.

Reilut kahdeksansataa osanottajaa suunnisti vanhan kaupungin kortteleissa. Suunnistajien lisäksi aurinkoinen ja lämmin sää oli houkutellut Gamla Staniin myös tuhansia paikallisia ihmisiä sekä turisteja. Tämä aiheutti kilpailussa jonkin verran hurjia tilanteita. Varsinkaan huippujen mieleen kisa ei ollut juuri liian suuren väkimäärän vuoksi.

Stockholm City Cup sai siis alkunsa vuonna 1997 Park World Tourin innoittamana. Tapahtuma on saanut aikojen saatossa suhteellisen paljon huomiota ruotsalaismedioissa. Välillä kilpailua on käyty viiden osakilpailun kera, mutta kolme osakilpailua on ollut vallitseva trendi viime vuosina. Eräänä vuonna cupin finaali oli myös Ruotsin Elitserienin osakilpailu, onpa citycuppia juostu kerran jopa sprinttiviestinä.

Tapahtuman suosio on kasvanut vuosittain. Vuonna 1997 kilpailut olivat keskimäärin 200 osanottajan mittelöitä kun tänä vuonna osanottajakeskiarvo on hyvin lähellä 800 osanottajaa. Osanottajaennätys lyötiin vuonna 2008 Gröna Lundissa kun peräti yli 1000 osanottajaa kilpaili helpossa maastossa.

Vuodesta 2005 lähtien kisa on käyty virallisesti sprinttikilpailuna sprinttisäännöin. City Cupin järjestelyt ovat kevennettyjä siten, että järjestäjä ei tarjoa esimerkiksi peseytymistiloja tai parkkipaikkoja. Näin ollen suurin osa kilpailijoista saapuu kisapaikalle julkisilla liikennevälineillä. Yleensä kisakeskus sijaitsee alle kilometrin päässä metroasemasta. Kilpailija saa itse valita myös oman lähtöaikansa puolen tunnin tarkkuudella, jolloin esimerkiksi koko perhe voi tulla kisapaikalle yhtä aikaa eikä ilta veny myöhäiseksi. Lisäksi huippusuunnistaja-bisnesmiehet voivat tarvittaessa ilmoittautua lähteväksi vaikka iltakahdeksan jälkeen mikäli pomo on buukannut palaverin iltakuudeksi.

Yli neljänsadan osanottajan miesten yleinen sarja pakottaa kilpailun lähtövälin viiteentoista sekuntiin. Metsässä riittää vipinää, mutta maastoon lähtee niin eri tasoisia suunnistajia, että varsinaista hyötyä toisten selkien näkemisestä eivät kilpailijat saa. Vähintäänkin tämä hyöty on yhtäläinen kaikille.

Kevennetyistä järjestelyistä huolimatta järjestäjät ovat onnistuneet luomaan keskiviikkoiltoihin erittäin tiiviin, hektisen ja tunnelmallisen kisan. Kilpailukeskuksen maaliviitoitus kuulutuksineen ja yleisörasteineen on laadittu huolellisesti, jolloin kanssakilpailijoiden on helppo seurata kilpailua. Tapahtuman salaisuus piilee samassa kuin Jukolan Viestin: huiput ja kuntoilijat juoksevat samoja ratoja samaan aikaan. Radat ovat useimmiten korkean tason ratamestarityötä, jolloin myös huipuille riittää haasteita. Kilpailun tunnelma on sekoitus suurta kilpailua ja hauskaa kansanjuhlaa eikä rankipisteitä suorituksista jaeta. Tämän takia Stockholm City Cup on erinomainen kilpailunomainen sprinttisuunnistusharjoitus, jossa pelihousuja ei tarvitse repiä mikäli pummi matkan varrelle sattuisikin.

Keskiviikkoinen finaali juostiin Vintervikenissä Tukholman lounaispuolella. Miesten ja naisten sarjojen kahden ensimmäisen osakilpailun yhteistulosten kymmenen parasta juoksivat finaalin takaa-ajolähtönä. Useiden maiden maajoukkueleirit sotkivat kokonaiskilpailua sen verran, että suurimmat suosikit joutuivat jättämään finaalin väliin. Kahden osakilpailun jälkeen kärjessä olleet OK Ravinenin Gustav Bergman, Södertäljen Jonas Leandersson ja Matthias Mueller sekä IFK Lidingön Fredrik Johansson ja Nicolas Simonin ovat kaikki Ranskan MM-leirillä. Lisäksi norjan sprinttihirmu Öystein Kvaal Österbö oli ensimmäisten osakilpailujen aikaan Ranskassa, joten hän ei päässyt takaa-ajoon.

Huippujen Ranskaan lähdön johdosta yhteistuloksissa kuudentena ollut Järlan Peter Hemmyr lähti finaaliin kärjessä. Hänellä ei ollut ongelmia pitää muita takanaan. Myös naisissa Ranska oli vienyt osansa. OK Kåren Sofia Adolfsson vei voiton ennen IFK Lidingön Annica Gustafssonia.

Hevoskuuri suosittelee Stockholm City Cuppia kaikille. Niin Tukholman suunnistaville turisteille, työmatkalla Tukholmassa oleville kuin myös niille junioreille ja kansainvälisen tason sprinttisuunnistajille, jotka haluavat mitata tasoansa uudessa ympäristössä, lämpimässä kevätsäässä ja kansainvälisessä vauhdissa.

Stockholm City Cup – kisasivut på svenska, jossa myös linkki reittihärveliin


Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri