Henrik Löfås nopein suunnistaja Tukholman maratonilla

Lofaas_intro290511OK Linnén huippusuunnistaja Henrik Löfås päätti kokeilla elämänsä ensimmäistä maratonia lauantaina Tukholmassa. Tuloksena 19. sija ajalla 2.31.18. Myös Rajamäen Rykmentin valmennuksesta vastaava Marko Heiskanen juoksi kelpo ajan 2.34.18

Lofaas29051142 kilometriä väsytti myös huippusuunnistaja Löfåsin. Kuva: Hevoskuuri.fiOK Linnén huippusuunnistaja Henrik Löfås päätti kokeilla elämänsä ensimmäistä maratonia lauantaina Tukholmassa. Tuloksena 19. sija ajalla 2.31.18. Myös Rajamäen Rykmentin valmennuksesta vastaava Marko Heiskanen juoksi kelpo ajan 2.34.18

Löfåsin aloitus oli kova. Ensimmäinen puolikas meni aikaan 1.12.19 eikä edellä ollut esimerkiksi ketään suomalaisia. Sen jälkeen vauhti hieman hidastui ja loppuaika painui 2.30 päälle.

-Läpi tultiin. Hieman tosin harmittaa, että en päässyt alle kahden ja puolen tunnin, kommentoi Löfås maalissa.

Löfås kuvaili maratonia monille tutuilla sanoilla.

-Alussa tuntui hyvältä, mutta viimeinen kymppi oli ihan hirveää.

Uppsala IF:iä yleisurheilussa edustava Löfås kilpailee pääosin vitosella ja kympillä, mutta muitakin matkoja on juostu kovaa. Suunnistuksessa OK Linnén mies on kuitenkin lähempänä maailman kärkeä. Maajoukkue-edustuksia Löfåsilla on muutamia. Mies oli mukana Salon PM-kisoissa ja vuotta aikaisemmin hän juoksi Norjan maailmancupin pitkällä matkalla yhdeksänneksi. Jukolassa hän ankkuroi viime vuonna OK Linnén yhdeksänneksi ja parhaaksi ruotsalaisjoukkueeksi. Lähellä tämänvuotisia Jukolamaastoja Sippu-Jukolassa Löfås juoksi ankkuriosuuden toiseksi nopeimman ajan. Siis mistään turhasta kaverista ei voida puhua.

Mutta palautuuko suunnistaja-Löfås 42 kilometrin asfalttinylkytyksestä kolmessa viikossa Vehka-Jukolaan?

-Saa nähdä, totesi Löfås lyhyesti ja väsyneesti

OK Linnén miehistä viivalla olivat myös Troengin suunnistavan veljessarjan nuorin Ulf, joka selvitti reitin aikaan 2.36.46. Myös Linnén 10MILA-joukkueen aloittaja Erik Pettersson oli mukana, mutta reitti oli liian pitkä ja polttoaine loppui 30 kilometrin jälkeen.

Marko Heiskanen myös mukana

Rajamäen Rykmentissä takavuosina kovaa juossut Marko Heiskanen oli maratonin kolmanneksi paras suomalainen. Nyttemmin Rykmentin valmennuspuolella toimiva Heiskanen juoksi maratonin todennäköisesti kovempaa kuin moni rykmenttiläinen suunnistaja.

Sjundeå IF:n väreissä maratonin 24. sijalle juossut Heiskanen oli tyytyväinen suoritukseensa.

-Kyllä tämä ihan ok aika on suunnistajalle, totesi Heiskanen.

Viime vuonna Heiskanen noteerasi samaisella maratonilla ajan 2.32.56. Hän ei kuitenkaan pystynyt valmistautumaan tämänvuotiseen maratoniin optimaalisesti monenlaisten loukkaantumisten ja ongelmien takia.

Suoritusta kuvailevat sanat olivat sattumoisin täsmälleen samat kuin Henrik Löfåsin

-Viimeinen kymppi oli hirveä.

Tosin Heiskanen ilmaisi asiansa suomeksi Löfåsin puhuessa riikinruotsia.

Suunnistajat kokeilevat aika-ajoin maratoneja. Kaksi vuotta sitten suunnistava Suomi seurasi Tuomo Mäkelän valmistautumista Amsterdamin maratonille. Tuolloin ajaksi tuli 2.33.21.

Noin kuukausi Mäkelän maratonin jälkeen ruotsalainen maailmantähti Peter Öberg kokeili maratonia New Yorkissa. Viime vuoden Trondheimin keskimatkan mm-hopeamitalisti juoksi 2.39.21. Tuolloin Öberg joutui päästämään viimeisellä kilometrillä ohitseen Turun Suunnistajien Veli-Matti Karhulahden, joka oli maalissa seitsemän sekuntia nopeampana.

Omaa luokkaansa on toki Mårten Boström, joka voidaan myös laskea enemmän juoksijaksi kuin suunnistajaksi. Miehen viimeisin noteeraus on Kööpenhaminan maratonin voittoaika 2.21.44

Näyttää siltä, että kahden ja puolen tunnin maagisen rajan rikkominen on monelta suunnistajalta tiukassa. Nettikeskustelu suunnistajien juoksuvauhdista näyttää olevan identtistä sekä Ruotsissa ja Suomessa. Aika-ajoin Suunnistus.netin keskustelupalstalla nykyhuippujen ajat eivät ole lähelläkään 80-luvun aikoja. Samoin Alternativet.nu-sivuston keskustelupalstalla nimimerkki Palle kertoo, että kaksi vuosikymmentä sitten 2.30 aikoihin juosseita kutsuttiin kuntoilijoiksi. Nykyään sama raja on kuulemma kolmen tunnin kohdalla.


Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri