Lundanes hylkäsi itse itsensä Norjan sprinttimestaruudesta

Lundanes250411Palataanpa vielä Norjan lauantaisiin sprinttimestaruuskisoihin. Draamaa koettiin sielläkin, sillä Olav Lundanes olisi voittanut mestaruuden, mutta hylkäsi itse itsensä maalissa huomattuaan, että oli mennyt kielletyn alueen läpi.

Lundanes250411Olav Lundanes. Kuva: antin.netPalataanpa vielä Norjan lauantaisiin sprinttimestaruuskisoihin. Draamaa koettiin sielläkin, sillä Olav Lundanes olisi voittanut mestaruuden, mutta hylkäsi itse itsensä maalissa huomattuaan, että oli mennyt kielletyn alueen läpi.

Kilpailut järjestettiin Etelä-Norjassa Arendalissa ja kilpailut sujuivat muuten mainiosti kaupungin keskustassa, mutta suurimman huomion keräsi luonnollisesti tämä Lundanesin "hylkäystapaus" ja nyt myös Norjassa käydään kovaa keskustelua sprinttisuunnistuksen tiimoilla.

Tapahtumien kulku oli seuraava. Lundanes teki maaliin tultuaan nopeimman ajan ja hän olisi voittanut Norjan sprinttimestaruuden, mutta maalissa hän heittikin kartan maahan päästäen samalla muutaman painokelvottoman sanan. Tämän jälkeen hän ryntäsi suoraan kilpailutoimistoon. Siellä hän kävi itse hylkäämässä itsensä, minkä myös kilpailunjohto hyväksyi. Palattuaan maalialueelle Lundanes oli jo hiukan rauhoittunut, ja kertoi syyn käyttäytymiselleen.

– Olen juossut kielletyn piha-alueen läpi matkalla vitosrastille. Tällaista on sprinttisuunnistus. Se on aina enemmän tai vähemmän kikkailua ja pelleilyä, kertoi Lundanes.

Kyseessä oli siis erittäin kapea kuja kahden rakennuksen välissä ja tämä oli merkitty karttaan vihreällä tonttimaa-symbolilla, mikä oli lähes mahdotonta huomata vauhdissa. Alla on karttapala rastista, kiistelty alue on 5-rastin ympyrän sisällä oleva alue aivan rastin yläpuolella. Joidenkin kartta-asiantuntijoiden mukaan kuja tai "aukko" olisi pitänyt piirtää suuremmaksi, jotta se olisi ollut paremmin havaittavissa, nyt sitä oli juoksuvauhdissa todella vaikea huomata. Ajallisesti Lundanes ei tässä oikaisussaan voittanut tai hävinnyt mitään, ratkaisu perustui hänen omaan moraaliin ja kilpailusääntöjen noudattamiseen.

NM-sprint2011Kiistelty paikka 5-rastin ympyrän sisällä rastin yläpuolella.– Jatkossa en viitsi satsata enää sprinttisuunnistukseen, mikäli kartanormeja ei pystytä noudattamaan. Nyt menetin vain NM-kullan, mutta tämä on ollut liian systemaattista sprinttikisoissa ympäri maailman. Sprinttikartoista tehdään liian vaikeasti tulkittavia, tästä lajista yritetään tehdä aivan liian vaikeita. Tämän kilpailun järjestäjiä en halua syyttää. Sprinttikonsepti täytyy saada kuntoon, muuten en näe järkeä tämän jatkamisessa. Tiedän hetkessä 10–15 tapausta viimeisten vuosien aikana, jolloin kartta ja kielletyt alueet ovat olleet epäselviä ja johtanut turhiin hylkäyksiin ja turhautuneisiin juoksijoihin ja järjestäjiin, jatkoi Lundanes.

NM-sprintgooglekuvaKuva paikasta Google Street Viewissä.– Juuri nyt olisin paljon mielummin Ranskassa ja juossut kunnon suunnistusta metsämaastossa valmistautuen kesän MM-kisoihin, sanoi Lundanes, kertoen samalla että myös karsintakartalla oli virheitä, joista keskusteltiin kovasti suunnistajien keskuudessa.

– Me treenamme niin paljon ja käytämme voimavaroja tähän, että tulen vähitellen turhautuneeksi kun tällaiset asiat ratkaisevat tuloslistat rakastamassani lajissa, lopetti Lundanes.

Lundansesin diskauksen johdosta kulta meni Øystein Kvaal Østerbølle, joka edustaa nykyisin Lidingötä, mutta Norjan mestaruuskisoissa kasvattajaseuraansa Wing OK:ta. Hopea meni sormi murtuneena juosseelle Carl Waaler Kaasille ja pronssi Håvard Lucasenille. Naisten kilpailu sujui ilman suurempaa dramatiikka ja ensimmäisen Norjan mestaruutensa koskaan sai Elise Egseth.

– En oikein tiedä mitä sanoisin. Tämä ei ole todellakaan mikään hieno tapa voittaa NM-kultaa, Olav juoksi hyvän juoksun ja on yhdellä tapaa moraalinen voittaja, kertoi Østerbø.

Tulokset NM Sprint

Arendal - 28. toukokuuta 2011

Naiset

1) Elise Egseth, Wing 15.12
2) Silje Ekroll Jahren, Raumar 0.22 min. perässä
3) Iliana Sjandurkova, Halden 0.42
4) Tone Wigemyr, Bækkelaget 0.44
5) Britt Ingunn Nydal, NTNUI 0.56
6) Kine Gulliksen, Bækkelaget 1.07
7) Ingunn Fristad, Halden 1.08
8) Heidi Østlid Bagstevold, Bækkelaget 1.12
9) Mari Fasting, NTNUI 1.19
10) Gøril Rønning Sund, Frol 1.24

Miehet

1) Øystein Kvaal Østerbø, Wing 15.21
2) Carl Waaler Kaas, Bækkelaget 0.14 min. perässä
3) Håvard Lucasen Ås, UMB 0.25
4) Olav Johannes Deelstra, NTNUI 0.34
5) Gaute Hallan Steiwer, Lillomarka 0.39
6) Audun Weltzien, Tyrving 0.40
7) Vetle Ruud Bråten, Raumar 0.41
8) Jon Pedersen, Halden 0.52
9) Marius Bjugan, Halden 0.53
10) Hans Gunnar Omdal, Øvrebø/Vindbjart 1.04

Lähde: Opn.no

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri