Norjan ehdotus tulevasta MM-ohjelmasta – Nordberg tyrmää sen täysin

Kansainvälisessä Suunnistusliitossa IOF:ssä suunnitellaan parhaillaan tulevien MM-kisojen formaattia ja siltä, miltä kisojen ohjelma jatkossa näyttäisi. Myös kansalliset liitot ovat voineet esittää IOF:lle omia esityksiään MM-ohjelmasta. Seuraavassa on pääpiirteissään Norjan Suunnistusliiton ehdotus, ehdotus jonka Anders Nordberg "teurasti" tuoreeltaan.

Kansainvälisessä Suunnistusliitossa IOF:ssä suunnitellaan parhaillaan tulevien MM-kisojen formaattia ja siltä, miltä kisojen ohjelma jatkossa näyttäisi. Myös kansalliset liitot ovat voineet esittää IOF:lle omia esityksiään MM-ohjelmasta. Seuraavassa on pääpiirteissään Norjan Suunnistusliiton ehdotus, ehdotus jonka Anders Nordberg "teurasti" tuoreeltaan.

Norjan ehdotuksen ovat tehneet vanhat huippusuunnistajat Björnar Valstad (liiton pääsihteeri) ja Tore Sagvolden (hallituksen jäsen) sekä liiton presidentti Elin Drange. Norjalaiset ovat päätyneet ehdotuksessaan yhdeksään kohtaan, jotka heidän mielestään ovat edesauttamassa lajin positiivista kehitystä. Norjan ajatuksena on, että tulevat MM-kilpailut tarjoisivat jännitystä medialle ja yleisölle, mutta olisivat samalla urheilullisesti oikeudenmukaisia.

Norjan yhdeksän kohtaa pitää sisällään mm. seuraavaa:

- Korkealaatuinen TV-lähetys ja GPS-seuranta

- Korkean laadun MM-kilpailut, jossa parhaat suunnistajat osallistuisivat kaikille matkoille, finaalien määrä rajoitettaisiin neljään tai maksimissaan viiteen finaaliin.

- sprintti kilpailtaisiin yhtenä päivänä, aamulla karsintakilpailu, josta esim. 32 parasta finaaliin. Finaali järjestettäisiin knock-out muodossa hiihdon tapaan.

- Sekasprinttiviestiä ei suositella ohjelmaan muista lajeista saatujen kokemuksien perusteella

- Keskimatka kahden päivän kilpailuna, ensimmäisenä päivänä prologi ja toisena päivänä finaali takaa-ajolähdöllä.

- Tämänhetkinen kolmiosuuksinen viesti on hyvä, GPS-seuranta joka osuudelle.

- Pitkä matka järjestettäisiin jatkossakin väliaikalähdöllä, mutta lähtöväliä halutaan pienentää 2 minuuttiin, tai jopa 1 minuuttiin. Tämä mahdollistettaisiin hyvällä hajonnalla.

- Erotettuja sprinttimestaruuskilpailuja ei suositella tällä hetkellä. Tärkeämpää on jokavuotisen korkean profiilin MM-kisaformaatin kehittäminen.

Seuraavassa vielä Norjan liiton ehdotus MM-kisojen ohjelmasta:

Päivä 1 - Avajaiset

Päivä 2 – Sprintti: Prologi ja finaali–1 MM-titteli

Päivä 3 – Keskimatka – Prologi

Päivä 4 – Keskimatka – Takaa-ajo – 1MM-titteli

Päivä 5 - Lepopäivä

Päivä 6 – Viesti- 1 MM-titteli

Päivä 7 – Pitkämatka- 1 MM-titteli

Norjan liitto on lähettänyt myös IOF:n ohjelmaehdotuksen kaikille seuroilleen ja kaikkia suunnistajia on pyydetty kommentoimaan ja osaltaan vaikuttamaan päätökseen. Tämä Norjan ehdotus on syntynyt osaltaan tämän palautteen tuloksena.

Norjan liitossa kerrotaan, että mitään "painavaa asiaa" ei tarvinnut jättää pois. Norjan liitossa olisi kuitenkin toivottu, että ns. vahvojen maiden olisi mahdollisuus asettaa enemmän juoksijoita kilpailuun kuin heikkojen maiden.

Nordberg "teurastaa" ehdotuksen

– Nyt olen erittäin masentunut, kertoo Anders Nordberg OPN.no:lle luettuaan Norjan liiton ehdotuksen tulevasta MM-ohjelmasta.

– Tämä kaikki, mitä siinä sanotaan, tekee minut turhautuneeksi. Tämän ehdotuksen mukaan kahdessa kolmesta henkilökohtaisesta kilpailusta ratkaistaan sillä, kuka on ensimmäisenä maalissa. On todella ikävää, että he haluavat tehdä sen tällä tavalla. Keskimatka on matka, jonka juoksemisesta useimmat pitävät ja siinä on ehkä myös kovin kilpailu. Nyt se korvattaisiin takaa-ajolla, olen hyvin masentunut, mm-mitalisti Nordberg kertoo.

– Vaativa suunnistus omin voimin on meidän lajimme sielu. Nyt nämä ehdotukset tuhoavat sen. Meillä on uskomattoman hieno laji. Jos se ei riitä TV:lle, niin mielummin olemme sitten pieni laji. Jos minun pitää valita, niin mielummin juoksen metsässä kuin näyn TV:ssä, painottaa Nordberg.

Jotain hyvää Nordberg ohjelmassa sentään näkee.

– On hyvä, että pitkä matka juostaisiin viimeisenä päivänä. Keskimatkan jälkeen ei ole koskaan ongelmia jatkaa kisoja, mutta päivä tai kaksi pitkänmatkan jälkeen juoksu tuntuu vielä kovin raskaalta.

– Itse toivon juoksevani vielä muutaman MM-kisan, mutta tärkeämpää tässä on se, että suunnistus pitäisi kiinni sielustaan ja luonteestaan, riippumatta siitä olenko minä kisoissa vai en. Tästä ehdotuksesta en pidä yhtään, toivon, että se saa mahdollisimman vähän kannatusta, lopettaa Nordberg.

Tulevien Ranskan MM-kisojen aikaan pidetään kokous, jossa päätetään tulevien MM-kisojen ohjelmasta.

Norjan ehdotuksen in English voi lukea täältä:

Täältä voi lukea asiasta IOF:n sivuilta:

Lähde: Norsk Orientering/OPN.no

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri