10MILAn naisten viestin tulevaisuus – seitsemän osuutta joista osa yöllä?

10mila030611_intro10MILA-viesti juostiin noin kuukausi sitten 66. kerran. Naisten pääsivät metsään 35. kerran. Nyt Föreningen Tiomilakavlen on valmis muuttamaan naisten viestin konseptia vaativammaksi. Ehdotuksena on muun muassa seitsemän osuutta, joista osa olisi nykyistä pidempiä ja ensimmäiset osuudet juostaisiin yöllä.

10mila03061110milan lähtö 2011. Kuva: Hevoskuuri.fi10MILA-viesti juostiin noin kuukausi sitten 66. kerran. Naisten pääsivät metsään 35. kerran. Nyt Föreningen Tiomilakavlen on valmis muuttamaan naisten viestin konseptia vaativammaksi. Ehdotuksena on muun muassa seitsemän osuutta, joista osa olisi nykyistä pidempiä ja ensimmäiset osuudet juostaisiin yöllä.

10MILA-viestin "kaukametsäläiset" eli Föreningen Tiomila heittää nyt pallon kaikille suunnistaville naisille.

-Aloitteen on tultava heiltä mikäli muutoksia halutaan, kertoo Föreningen Tiomilakavlenin kilpailuryhmän puheenjohtaja Lars Gerhardsson ruotsalaisessa suunnistuslehti Skogssportissa.

Huippusuunnistaja Gustav Bergman sekä hänen suunnistava tyttöystävänsä Anette Önerud ovat lobanneet voimakkaasti vaativamman naisten viestin puolesta viimeisten vuosien aikana. Bergman kirjoitti aiheesta Skogssportissa kaksi vuotta sitten. Viime syksynä Önerud vaati yleisönosastokirjoituksessaan naisten viestiä samanveroiseksi miesten viestin rinnalle. Pariskunnan mukaan naisten viesti on nykyisellään liian helppo ja lyhyt.

Föreningen Tiomilan Gerhardsson on samoilla linjoilla nuoren parin kanssa. Skogssport kävi läpi tämänvuotisen miesten viestin tuloslistan ja löysi sieltä 111 naisen nimeä. Tämä on merkki suunnistajattarien halusta kokea jotain mitä he eivät voi kokea naisten viestissä.

Naiset metsään Långa Nattenin aikaan

Föreningen Tiomila on tehnyt raportin, jossa se puntaroi muutoksia naisten viestiin. Raportin mukaan viesti voitaisiin juosta samaan aikaan miesten viestin kanssa. Naisten viestin lähtö tapahtuisi suunnilleen samaan aikaan kun miesten kärki lähtee Långa Nattenille. Voittajanaisten maaliintulo olisi noin tunti ennen miesten vastaavaa.

Kilpailujen yhtäaikaisuutta Föreningen Tiomilan puheenjohtaja Gerhardsson ei pidä ongelmallisena.

-Onhan monissa arvokilpailuissakin 4-5 sarjaa käynnissä yhtä aikaa eikä se ole ollut ongelma.

Hän arvioi että muutokset saattaisivat aluksi vähentää osanottajia naisten viestissä, mutta myöhemmin se lisäisi osallistuvien joukkueiden määrää. Hänen mukaansa naisten viestin käyminen osittain pimeässä ja yhtä aikaa miesten viestin kanssa olisi askel eteenpäin suunnistuksessa.

Muutokset ovat vielä paperilla, eikä mitään olla tekemässä ennen naisten omaa esilletuloa ehdotusten tiimoilta. Nykyisellään käytävä keskustelu on Gerhardssonin mukaan melko laimeaa ja pääosin miesten käymää. Gerhardsson ei itsekään tiedä tarkalleen minkälaisia toimenpiteitä naisilta vaaditaan, jotta muutoksiin ryhdytään vaan tyytyy sanomaan että keskustelun on oltava voimakasta ja aloitteen on tultava naisilta. Hänen mukaansa asiaa ei voida kysyä suoraan naisilta, sillä kysymyksenasettelun avulla voidaan vaikuttaa vastauksiin.

Yösuunnistusta naisten viestissä on kysytty kaksi vuotta sitten kyselytutkimuksessa, joka lähetettiin 15 parhaalle miesten ja naisten viesteissä sijoittuneiden joukkueiden seuroille. Tuolloin kolmasosa piti ideaa erittäin hyvänä, kolmasosa huonona ja kolmasosa ei osannut sanoa mitään.

Naisten viestiä ollaan aikaisintaan muuttamassa vuoden 2013 tapahtumaan. Tosin päätöksiä pitäisi tehdä jo tulevana syksynä, mikäli naisten halutaan juoksevan lamppu päässä alle kahden vuoden kuluttua. Skogssportissa haastateltujen naiskilpailijoiden enemmistö pitää nykyistä formaattia hyvänä.

Pieniä muutoksia jo ensi vuodeksi

Ensi vuonna nähtäneen jo muutamia muutoksia kaikissa viesteissä. Sekä nuorten, että naisten viestien lähtöaikoja siirretään myöhempään iltapäivään. Nuorten viestin keski-ikää lasketaan 14-vuoteen. Lisäksi miesten ankkuriosuutta ei välttämättä vastaisuudessa lyhennetä yhteislähdössä lähtevien joukkueiden osalta.

Lähde: Skogssport

Mitä mieltä sinä olet muutoksista? Kommentoi alle! Hevoskuuri lupaa ruotsintaa lähiviikkoina naisilta tulevat kommentit ja välittää ne eteenpäin Ruotsiin muodossa tai toisessa. Toimittaja tosin pidättää oikeuden tiivistää kommentteja käännöksen yhteydessä mikäli joku innokas kirjoittaa aiheesta romaanin. Myös miehet saavat kommentoida.


Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri