Nordic Orienteering Tour tuo huippusuunnistajat Porvooseen

NORT_intro040611Porvoolainen suunnistuksen erikoisseura OK Orient järjestää yhdessä Suomen Suunnistusliiton kanssa 16. kesäkuuta vuoden 2011 Nordic Orienteering Tour'in Suomen osakilpailun. Kisa on samalla suunnistuksen maailmancupin osakilpailu, johon on ilmoittautunut reilut 130 suunnistajaa 15 eri maasta.

NORT040611Kilpailunjohtaja Esa Huttusen (vas.) ja ratamestari Pekka Vuorisen taustalla näkyvä Porvoon Vanha kaupunki on valmis vastaanottamaan huippusuunnistajat parin viikon kuluttua. Kuva: Verna VuorinenPorvoolainen suunnistuksen erikoisseura OK Orient järjestää yhdessä Suomen Suunnistusliiton kanssa 16. kesäkuuta vuoden 2011 Nordic Orienteering Tour'in Suomen osakilpailun. Kisa on samalla suunnistuksen maailmancupin osakilpailu, johon on ilmoittautunut reilut 130 suunnistajaa 15 eri maasta. Nortiksi ristityssä suunnistuksen huipputapahtumassa ovat mukana kaikki maailman parhaat suunnistajat, sillä kaikki eurooppalaiset suunnistuksen kärkimaat ja Venäjä ovat hyvin edustettuina. Nort on yksi suunnistuksen rahakisoista; palkintorahaa on jaossa parhaiten menestyneiden kesken.

Porvoon osakilpailun kilpailumaastoina ovat Vanha kaupunki ja Kokonniemen alue. Aamupäivällä suunnistetaan karsintakilpailu vaativana 30 minuutin keskimatkan kisana Kokonniemen rinteiden pienipiirteisessä maastossa sprinttisuunnistuskartalla. Miehet juoksevat 5,7 km ja naiset 4,7 km radan tavoitellen pääsyä 30 suunnistajan finaaliin, joka kilpailijoilla on edessä iltapäivällä. Finaalissa miehet juoksevat 3,3 km ja naiset 2,8 km sprinttisuunnistusradan, jonka on arvioitu vievän voittajilta 14-15 minuuttia finaali. Finaalin kilpailukeskus rakentuu aivan Porvoon keskustan jokimiljöön ytimeen todella kauniin August Eklöfin puiston ympärille ratojen kulkiessa pääosin Vanhan Porvoon historiallisessa miljöössä.

Finaali lähetään suorana Ylen kanavilla kahtena eri lähetyksenä. Miesten kisa käynnistyy klo 16 ja naisten klo 18. Lisäksi kisa näkyy Urheiluruudun lähetyksessä sekä mahdollisesti muillekin kotimaisilla kanavilla. Kansainvälisyytensä johdosta kisasta lähetetään ohjelmaa myös Norjaan sekä mahdollisesti Sveitsiin ja Ruotsiin.

Kilpailunjohtajana Porvoon osakilpailussa toimii Esa Huttunen ja pääratamestarina Pekka Vuorinen, kummatkin OK Orientin kokeneita suunnistajia. Kilpailunjohtajan rooli on Huttuselle lajiaan ensimmäinen mutta porvoolainen huippusuunnistaja on innoissaan tehtävästään. "Nortin osakilpailun saaminen tänne Porvooseen oli meille hieno luottamuksen osoitus ja kunnia-asia, niin kaupungin kuin OK Orientinkin kannalta. Tämä on meille kaikille erinomainen tilaisuus tuoda Porvoota esille aivan uudella tavalla", Esa Huttunen toteaa. "Porvoo tarjoaa upean miljöön tällaisen tapahtuman järjestämiseksi. Vanha kaupunginosa ja sitä halkova Porvoonjoki ovat suunnistusareenana ainutlaatuisia Suomen oloissa", Huttunen jatkaa. Pekka Vuorinen haluaa tarjota maailman huippusuunnistajille todellista suunnistushaastetta niin karsintaan kuin finaaliinkin. "Olemme suunnistustuotteen käyttäjien eli kilpailijoiden asialla. Huippusuunnistajat ovat toivoneet Nortiin lisää haasteita ja uutuutta ja sitä pyrimme luomaan jo fyysiseen ja suunnistusteknisesti vaativaan metsämaastossa juostavaan karsintaan. Finaali käydään sitten pääosin kaupunkimiljöössä mutta suomalaisittain vaativassa sellaisessa", Vuorinen toteaa raottamalla ratasuunnittelun verhoa. "Sprinttisuunnistuksen luonne on raju, sillä lyhyydestään huolimatta se vaatii suunnistajalta täydellistä keskittymistä ja salamannopeita oivalluksia ja ratkaisuja äärirajoille viedyssä juoksuvauhdissa. Tätä uskomme voivamme tarjoa Porvoossa maailman huipuille", Vuorinen päättää analyysinsä.

Nordic Orienteering Tour'in vuoden 2011 Suomen osakilpailun järjestelyistä vastaava OK Orient on vuonna 1982 perustettu, jo lähes 400 jäsenen suunnistuksen erikoisseura. Sen toiminta kattaa koko Itä-Uudenmaan alueen painottuen Porvoon ja Loviisan seuduille. OK Orient valittiin Sinettiseuraksi vuonna 2007 ja Suunnistusliiton toimesta Vuoden suunnistusseuraksi 2009.

Nortin vuoden 2011 muut osakilpailut käydään Göteborgissa 21. kesäkuuta ja Oslossa 24. kesäkuuta. Porvoon osakilpailun päivä torstai 16. kesäkuuta 2011 osuu houkuttelevasti aivan Virojoella suunnistettavan Salpa-Jukolan yhteyteen, joten suuri osa Porvoon kauniissa kaupunkimaisemissa suunnistavista huippusuunnistajista suuntaa suoraan Haminan itäpuolelle tavoittelemaan himoittua Venlojen ja Jukolan viestin voittoa.

-Järjestäjien lehdistötiedote

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri