SM-sprintin karsinnoissa muutamia yllätystippumisia

Parjanne_intro050611SM-sprintti ja samalla Huippuliigaan toisen osakisan karsinta suunnistettiin aamun aikana Kaarinan Piikkiössä. Ennakkosuosikit pitivät parasta vauhtia mutta monia kovia nimiä myös putosi A-finaalista.

Parjanne050611Antti Parjanne voitti yhden karsintaerän. Kuva: Antti VeijalainenSM-sprintti ja samalla Huippuliigaan toisen osakisan karsinta suunnistettiin aamun aikana Kaarinan Piikkiössä. Ennakkosuosikit pitivät parasta vauhtia mutta monia kovia nimiä myös putosi A-finaalista.Tarjolla oli perusvaihtelevaa suomalaista taajamamaastoa: metsää, niittyä, nurmikkoa, vähän asfalttia. Ja sitten niitä suunnistajalle kiellettyjä kohteita.

Jälleen kerran tuli näytettyä se, etteivät useat suunnistajat – edes huiput – tunne sprinttisuunnistuksen kiellettyjä kohteita. Särkänniemen Huippuliigan ongelmat siis jatkuivat runsaiden hylkäyksien muodossa, joskaan prosentuaalisesti määrä ei ollut aivan vastaava. Epävirallisten tietojen mukaan myös useita suunnistajia pääsi finaaliin kiellettyjen kohteiden ylityksestä huolimatta.

Erityisesti hylkäyksiä tehtiin erään kapean ajoratojen välisen, läpipääsemättömän kasvillisuuden merkillä kuvatun kaistaleen kohdalla, kun monet juoksivat suoraan tuosta kaistaleesta yli. Merkkihän tarkoittaa yksiselitteisesti sprinttisuunnistajalle kiellettyä aluetta. Kyseessä oli siis vastaava paikka kuin Särkänniemen tapauksessa puhuttanut. Nyt tapaus oli vielä siltä osin samanlainen, että pensaat oli ainakin osin leikattu hiljattain pois eikä mitään varsinaista kasvillisuusestettä ollut. Tässä mielessä voidaankin käydä edelleen keskustelua siitä, kuinka paljon suunnistajalle itselleen tulee jättää vastuuta kartan tulkinnassa siltä osin kun kartta ei välttämättä vastaa täysin todellisuutta. IOF:n alkuperäiset, englanninkieliset sprinttisuunnistuskartan kuvausohjeethan edellyttävät kyseisen karttamerkin käytöltä tiheää kasvillisuutta, kun taas hieman epätarkasti suomennettu versio antaa ainakin periaatteessa mahdollisuuden tulkintaan, jossa kasvillisuuteen ei oteta lainkaan kantaa. Kyseisen paikan osalta kuultiinkin napinaa ja vastalauseita, mutta hylkäykset ilmeisesti pysyvät voimassa.

Pääsarjojen karsintasarjojen nopeimpia olivat Petteri Muukkonen, Pasi Ikonen, Sergei Detkov ja Antti Parjanne. Tero Föhr, Olli-Pekka Koistinen ja David Brickhill-Jones sijoittuivat erissään kakkosiksi, Tuomas Tervo taas omassaan kolmanneksi. Mårten Boström joutui tiukemmalle mutta mahtui A-finaaliin muutaman sekunnin turvin. Ilman finaalipaikkaa jäivät yllättäen muiden muassa Tuomas Kari, Antti Anttonen, Tuomo Mäkelä, Matti Kivelä ja Andrei Hramov. Osin putoamisiin saattoivat vaikuttaa loppupään lähtijöiden käytössä olleet, paikoin huomattavat urat, sillä esimerkiksi aivan alussa lähtenyt Tuomas Kari kertoi tehneensä varsin puhtaan suorituksen. Myös Hevoskuurin blogisti Kari Varis oli karsiutuneiden joukossa. Lue Karin blogi aiheesta täältä. (toim. lisäys)

Anttila050611Liisa Anttila oli oman karsintaryhmänsä toinen. Kuva: Antti VeijalainenNaisissa kovinta vauhtia pitivät Marjo Niittynen, Ulrika Uotila ja Katri Lindeqvist. KooVeen kovaa panosta täydensi Liisa Anttila kakkossijallaan. Muista suosikeista Anni-Maija Fincke ja Maria Rantala olivat kolmosia ja Merja Rantanen viides.

- Hieman yllätti muutaman kovan miessprintterin putoaminen finaalista. Monet olivat myös tössineet jo alussa metsärasteilla. Jatkossa tarvitaan ilman muuta kovempaa menoa, jotta olisi edes mahdollisuuksia menestyä kansainvälisellä puolella, kommentoi maajoukkueen päävalmentaja Juha Taini.

A-finaalit polkaistaan käyntiin naisten Huippuliigan osalta klo 14, ja ensimmäiset miehet starttaavat reilua tuntia myöhemmin. Osittain suora TV-lähetys kilpailusta alkaa TV2:lla klo 15.10.

Karsinnan karttapala:

SMsprintti_karskarttapala

- Antti Veijalainen

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri