Kalevan Rasti jälleen ennakkosuosikki Jukolassa

guergiou010511_introTämän vuoden Jukolan Viesti juostaan tulevana viikonloppuna Virolahden Ravijoella. Kalevan Rasti lähtee Salpa-Jukolaan jälleen kerran ennakkosuosikkina ja viime vuoden kakkossijan jälkeen joukkue lähtee taatusti nälkäisenä kilpailuun.

Thierry010511Thierry Guergiou ankkuroi KR:n 10milan voittoon. Kuva: Hevoskuuri.fiTämän vuoden Jukolan Viesti juostaan tulevana viikonloppuna Virolahden Ravijoella. Kalevan Rasti lähtee Salpa-Jukolaan jälleen kerran ennakkosuosikkina. KR paljasti aiemmin joukkuevalinnat kotisivuillaan ja kahdessa ensimmäisessä joukkueessa juoksevat aakkosjärjestyksessä:

1. joukkue:
Philippe Adamski, Hannu Airila, Thierry Gueorgiou, Fabian Hertner, Simo Martomaa, Kiril Nikolov, Jan Prochazka

2. joukkue:
Aaro Asikainen, Adam Chromy, Simo-Pekka Fincke, Mikko Heinonen, Miika Hernelahti, Antti Nurmonen, Jere Pajunen

Kalevan Rastin valmennuspäällikkö Antti Harju ei suostu paljastamaan tällä kertaa joukkueen juoksujärjestystä ennakkoon, mutta on valmis kertomaan joukkueen valmistautumisesta muilta osin.

Juoksujärjestyksestä

Viime vuoden Jukolan alla tihkui huhuja siitä, että Thierry Guergiou saatettaisiin nähdä jo kolmannella osuudella. Antti Harju myöntää nyt, että näin todella harkittiin, mutta lopulta idea haudattiin.

–Kyllä me tosissaan mietittiin Thierryä kolmannelle osuudelle, mutta tultiin lopulta siihen tulokseen, että muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta viesti on ratkennut vasta ankkuriosuudella. Halden SK on muutaman kerran onnistunut menestyksekkäästi karkaamaan jo alkupuolella viestiä, mutta heillä on ollut yksinkertaisesti niin kovat ukot joka osuudelle, että he ovat pystyneet suojaamaan mahdollisen etumatkan muihin, sanoo Harju.

Viestin kolmas osuus on ollut perinteisesti vaativa ja viime vuonna se oli ratkaiseva Haldenin Anders Nordbergin karattua. Harju ei anna tämän kuitenkaan vaikuttaa tämän vuoden suunnitelmiin.

–Juoksujärjestystä laatiessa täytyy aina miettiä, mikä järjestys on paras mahdollinen ja missä viesti ratkeaa. Kolmososuus ei sittenkään ole se ratkaisevin osuus. Osuus juostaan osin ensimmäisen ja toisen osuuden uria apuna käyttäen ja lisäksi muiden joukkueiden kolmannen osuuden juoksijat eivät kyydistä juoksemalla putoa. Mahdolliset erot syntyvät hajonnoilla, miettii Harju.

Thierryn juoksemisesta kolmannella osuudella on kuitenkin jälleen spekuloitu. Olisiko KR:llä nyt tarpeeksi kovat miehet etumatkan pitämiseen jos Thierry juoksisi kolmannella ja saisi eroa muihin?

–Juoksujärjestys julkistetaan lauantaina ja Hevoskuuri kertoo kisan jälkeen miten kävi, vastaa Harju.

Kaikki samalla viivalla maaston suhteen

Kalevan Rasti tutustui maastotyyppiin viime viikonloppuna. Paikalla olivat myös ranskalaiset. Jan Prochazka saapui paikalle eilen ja Kiril Nikolov tänään. Ranskalaiset ja tshekit eivät juokse NORTissa vaan keskittyvät Jukolaan ja aloittavat Jukolan jälkeen valmistautumisen MM-kisoihin. Maastoon tutustumisen lisäksi joukkue on valmistautunut viestiin vanhoja karttoja tutkimalla ja hahmottelemalla erilaisia ratavaihtoehtoja.

–Kaikki mahdollinen on jälleen kerran tehty valmistautumisen suhteen, sanoo Harju.

Harju ei usko, että suuria yllätyksiä maaston suhteen nähdään.

–Kaikki ovat samalla viivalla maaston suhteen, sillä se ei tarjoa mitään erikoisuuksia. Uskoisin, että kisakartan kuvaus on suhteellisen yleistävä ja laatu on varmasti parempi kuin harjoituskartoissa. Viikonlopun leirillä kiinnitimme erityistä huomiota kasvillisuuskuvauksiin, kertoo Harju.

Ulkolaisten mukanaolosta

Kalevan Rastin ja muidenkin suomalaisjoukkueiden ulkomaalaisvahvistusten käyttö on herättänyt tunteita ja keskustelua suunnistuspiireissä. Kalevan Rastin ykkösjoukkueessa on tänä vuonna vain kaksi suomalaista ja tämä tuntuu herättävän närää joissakin. Antti Harju on kuitenkin vahvasti sitä mieltä, että ulkomaalaisten mukanaolo on yksinomaan hyvä asia koko seuran kannalta.

–Faktahan on, että Suomi on hieman jälkijunassa jos ajatellaan kansainvälistä menestystä arvokisoissa. On ensiarvoisen tärkeää, että saamme paremmin menestyvistä maista tietotaitoa. Esimerkiksi Thierry Guergioun ammattimaisesta asenteesta on kaikilla opittavaa. Meidän suomalaiset juoksijat, erityisesti nuoret kehittyvät selvin harppauksin, kun pääsevät harjoittelemaan maailman huippujen kanssa. Täytyy muistaa, että toimintamme tähtää urheilijoiden kehittymiseen yksilötasolla ja menestykseen arvokisoissa. Jukola ja 10mila ovat projektiluonteisia tavoitteita. Tuskin kovin moni olisi toiminnassa niin antaumuksella mukana, jos kaikki tähtäisi viesteihin, miettii Harju.

Hän haluaa myös korostaa, että Kalevan Rastin kakkosjoukkue on niin kova ja sitoutunut, että kenelläkään ei mene "Jukoloita hukkaan" vaikka ei pääsisikään seuran ykkösjoukkueeseen. Harju uskoo, että kakkosjoukkue taistelee sijoituksesta kuuden parhaan joukkoon.

*****************************

Jukolan Viestissä on tänä vuonna mukana 1502 ja Venlojen Viestissä 1082 joukkuetta. Yhteensä tämä tarkoittaa vajaata 15 000 kilpailijaa! Hevoskuuri ennakoi tulevaa Jukolan Viestiä pitkin viikkoa ja on luonnollisesti myös paikan päällä.

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri