Jani Lakaselle yhdeksäs pitkänmatkan suomenmestaruus

Miesten pääsarjan kärkikolmikko Jani Lakanen (keskellä), Jere Pajunen (vas.) ja Mårten Boström (oik.). Kuva: kestävyysurheilu.fi

Miesten pääsarjan kärkikolmikko Jani Lakanen (keskellä), Jere Pajunen (vas.) ja Mårten Boström (oik.). Kuva: kestävyysurheilu.fi

Valentin Novikov päivän nopein mies. Jere Pajusen ensimmäinen henkilökohtainen suunnistuksen SM-mitali jäi niukasti hopeiseksi.

Suunnistuksen pitkänmatkan Suomenmestarit selvitettiin Jyväskylän Muuratsalon pienehköllä, mutta suunnistuksellisesti vaativalla saarella. Miesten 12,8 kilometrin radalla tarjottiin suuriakin kiertäviä reitinvalintoja, jolla vältettiin saaren jyrkkien mäkien nousut. Reitinvalinnat saivatkin aikaan eroja miesten välille. Lisäksi vaikeat rastipisteet tuottivat aikatappioita monille.

Novikovilla kiire lentokoneeseen

Sunnuntaipäivän nopein mies oli Hiidenkiertäjien Valentin Novikov, joka käytti rataan aikaa kaksi sekuntia yli puolentoista tunnin. Venäläinen oli päivän selkeästi kovin suunnistaja, sillä hän johti kilpailua käytännöstä alusta loppuun. Mitalia hän ei kuitenkaan saanut kaulaan, sillä Novikov on ulkomaan kansalainen eikä hän asu pysyvästi Suomessa. Nelikertainen suunnistuksen viestimaailmanmestari ei tosin olisi ehtinyt edes palkintojenjakoon, sillä hänellä oli kiire Moskovan lennolle.

Lakanen teki historiaa

Vaajakosken Terän Jani Lakanen jäi Novikoville minuutin ja kolmetoista sekuntia. Tämä oli suomenmestaruuden arvoinen tulos. Mestaruus oli Lakaselle uran yhdeksäs. Vaajakosken Terän kahdeksankertainen MM-mitalisti on tällä hetkellä kaikkien aikojen nuorin ja vanhin pitkänmatkan suomenmestaruuden yleisessä sarjassa saavuttanut mies. Ensimmäisen kultansa hän saalisti vuonna 1997 Ponsassa Kangasalan ja Oriveden rajamailla, jolloin hän ei ollut vielä täyttänyt 21 vuotta. Noustessaan Muuratsalossa korkeimmalle korokkeelle Lakasella on ikää 37 vuotta. Kulta ei välttämättä ollut miehen viimeinen, joten ikäennätys saattaa vielä nousta kun SM-pitkän mitaleita jaetaan ensi vuonna Karjaalla.

Pajunen ja Boström himmeämmillä mitaleilla

Jere Pajunen suunnisti uran ensimmäisen SM-mitalin Muuratsalossa. SM-kultakaan ei jäänyt kauas, sillä 29-vuotias Kalevan Rastin suunnistaja jäi Lakaselle vain yhdeksän sekuntia. Pajunen eteni maastossa lähes tasatahtia Lakasen kanssa. Viimeisen neljänkymmenen minuutin aikana miesten välinen ero oli suurimmillaan vain puoli minuuttia. Pajunen oli tyytyväinen tulokseensa, vaikka marginaalit jäivätkin Lakasen puolelle.

Mårten Boström oli kisan neljäs. Tukholmassa asuva IFK Lidingön sprinttimaailmanmestari on siirtänyt satsaustaan sprintistä kohti pitkää matkaa ja sunnuntaina tämä työ palkittiin SM-pronssimitalilla. Boström jäi suomalaiskaksikolle noin puolitoista minuuttia, mutta kukisti Paimion Rastin Fredric Portinin kuudellatoista sekunnilla. Vehkalahden Veikkojen Tero Föhr oli kuudes.

-Juho-Veikko Hytönen

Miesten pääsarjan tulokset

Kahden parhaan suomalaisen haastattelut on katsottavissa kestävyysurheilu.fi:n sivuilta:

Jani Lakanen

Jere Pajunen

 

Premiumsport.fi

ulvang banneri