Nordic O-Tour Porvoossa oli ruotsalaisten ja sveitsiläisten juhlaa

nortmiehet160611_introPorvoon vanhassa kaupungissa käydyssä Nordic Orienteering Tourin ensimmäisessä osakilpailussa nähtiin sveitsiläisten ja ruotsalaisten hallintaa.


nortmiehet160611Miesten kärkikolmikko. Kuva: Terhi Sillanpää-ReittiOK Orientin isännöimässä Nordic Orienteering Tour´n ensimmäisessä osakilpailussa nähtiin vauhdikasta suunnistusta ja jännittäviä tilanteita Porvoon tunnelmallisessa Vanhassa kaupungissa. Länsirantaan rakentunut kilpailukeskus kokosi yleisön tiiviisti ja tunnelma oli auringon paisteessa mitä mainioin.

Aamupäivän karsintakilpailu käytiin Kokonniemen laskettelukeskuksessa keskimatkan kilpailuna. Miesten 5,8 kilometrin haasteellisen karsintaradan nopein oli Norjan Olav Lundanes ajalla 30.35, Pasi Ikonen sijoittui toiseksi ja taipui Lundanesille 24 sekuntia.

Naisten sarjassa ratamestari Pekka Vuorisen laatimat Kokonniemen kiemurat ratkaisi parhaiten Anni-Maija Fincke, joka käytti 4,9 kilometrin rataan aikaa 32.53. Norjalainen Heidi Bagstevold jäi Finckestä 24 sekuntia ja kolmanneksi sijoittunut Merja Rantanen 27 sekuntia.

Sveitsiläiset valloittivat miesten kärkisijat

Iltapäivällä juostiin Porvoon Vanhassa kaupungissa jännittävä sprinttifinaali, joka käynnistyi neljältä miesten kilpailulla. Kilpailu oli sveitsiläisten juhlaa. Peräti viisi ensimmäistä sijaa vietiin Sveitsiin. Ensimmäistä vuottaan aikuisten sarjassa kilpaileva Matthias Kyburz vei voiton, toiseksi sijoittui Matthias Merz ja kolmannelle sijalle kiri Fabian Hertner.

Kaikki kolme sveitsiläismiestä kertoivat matkan varrelle mahtuneen pieniä virheitä, mutta kärkisijat irtosivat kuitenkin vauhdikkaalla suorituksella ja viileillä hermoilla.

-Tiesin, että pienet virheet eivät vielä estä menestymästä, enkä jäänyt niitä matkan varrella miettimään, vaan skarppasin loppuun asti täysillä, kertoi nuori Kyburz kilpailun jälkeen.

Vauhdikas ja tarkkaa suunnistusta vaatinut rata oli sveitsiläisten mieleen. He kertoivat nauttivansa tämäntyyppisestä kaupunkisprintistä, mutta eivät olleet osanneet odottaa tällaista suomalaiselta kilpailulta. Tämä ei ollut sellaista tyypillistä suomalaista sprinttisuunnistusta, ehkäpä keskieurooppalaisuuten vuoksi tämä juuri sopikin meille, sveitsiläiset tuumivat.

Suomalaismiehet eivät menestyneet päivän kilpailussa. Nopein suomalaisfinalisti oli Mats Haldin, joka hävisi voittajalle 54.5 sekuntia ja sijoittui viidenneksitoista. Pasi Ikonen oli 22:s, Tero Föhr 24:s, Olli-Markus Taivainen 26:s ja Jonne Lehto 27:s.

Nordic Orienteering Tourin johtoa ensimmäisen osakilpailun kahden startin jälkeen pitää finaalissa toiseksi sijoittunut Matthias Merz, toisena on aamupäivän karsintakilpailun voittanut Norjan Olav Lundanes 21 sekunnin erolla Merziin, kolmatta sijaa pitää Pasi Ikonen 47 sekuntia kärjestä.

Sinikeltaista juhlaa naisten sprintissä

nortnaiset160611Naisten kärkikolmikko. Kuva: Terhi Sillanpää-Reitti

Jos miesten sprinttifinaali oli miesten juhlaa, jatkoivat ruotsalaiset samalla kaavalla illan naisten sarjan finaalissa. 2,8 kilometrin radalla nopein oli Linnea Gustafsson

- Tänään suunnistettiin kaksi täysin erilaista kilpailua, joista molemmat olivat mielestäni vaikeita, mutta oikein mukavia. Sprinttisuunnistus on minun mieleeni ja olen sitä mieltä, että suunnistus on kehittynyt oikeaan suuntaan kun sprinttikilpailuja järjestetään yhä enemmän, kertoi iloinen voittaja.

-Tästä on hyvä suunnata Venlojen viestin ankkuriosuudelle voitosta taistelemaan, nauroi auringon kanssa kilpaa hymyillyt Gustafsson.

Odotettua suomalaismenestystä ei saatu naistenkaan kilpailusta, sillä paras suomalainen oli seitsemänneksi sijoittunut Merja Rantanen, joka jäi voittajalle 52.7 sekuntia. Aamupäivän karsinnan voittanut ja viimeisenä finaaliin startannut Anni-Maija Fincke oli finaalin 9:s, Outi Ojanen 23:s, Venla Niemi 24:s, Bodil Holmström 27:s ja Maria Rantala 30:s.

Tourin kokonaiskilpailussa suomalaiset pitävät ensimmäisen päivän jälkeen kaksoisjohtoa. Kärjessä on Anni-Maija Fincke ennen Merja Rantasta, joka on 25 sekuntia Finckestä. Kolmannella sijalla on Heidi Bagstevold.

-Terhi Sillanpää-Reitti

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri