Tampereen Pyrintö lähtee luottavaisin mielin puolustamaan viime vuoden Venla-voittoaan

tp_venlat2010_introTampereen Pyrintö on hallinnut viime aikoina naisten viestisuunnistusta voittaen sekä viimeisimmän Venlojen viestin että Tvåmilan. Pyrintö lähteekin luottavaisin mielin puolustamaan viime vuoden voittoaan tämän vuoden Salpa-Jukolassa. Hevoskuuri tavoitti Pyrinnön Punahilkkojen managerin Janne Märkälän vastailemaan muutamaan kysymykseen näin viestin aattona.

tp_venlat2010Tampereen Pyrinnön viime vuoden voittoisa Venla-joukkue. Kuva: Aapo Laiho Tampereen Pyrintö on hallinnut viime aikoina naisten viestisuunnistusta voittaen sekä viimeisimmän Venlojen viestin että Tvåmilan. Pyrintö lähteekin luottavaisin mielin puolustamaan viime vuoden voittoaan tämän vuoden Salpa-Jukolassa. Hevoskuuri tavoitti Pyrinnön Punahilkkojen managerin Janne Märkälän vastailemaan muutamaan kysymykseen näin viestin aattona.

Millä mietteillä Pyrintö lähtee puolustamaan viime vuoden Venla-voittoaan? Entä onko kevään Tvåmila vaikuttanut mitenkään valmistautumiseen? Onko voitto tässäkin kisassa tavoitteena, sillä eihän kahta ilman kolmatta?

– Venlojen Viesti sytyttää aina naisemme huippujuoksuihin ja aikaisemmasta menestyksestä on hyvä ammentaa itseluottamusta. Olemme panostaneet siihen, että kaikki juoksijat todella luottavat toisiinsa ja tsemppaavat toisiaan hyviin suorituksiin. Kaikki ykkösjoukkuejuoksijamme ovat olleet maajoukkuetoiminnassa mukana tällä kaudella ja alla on sekä Venla- että 10-milavoitto. Näistä lähtökohdista on tulossa pyrintöläisittäin erittäin mielenkiintoinen viesti. Sijatavoitteita emme ole kuitenkaan varsinaisesti miettineet. Voittaminen on aina monesta asiasta kiinni, ja esimerkiksi Lidingö, Domnarvets ja Koovee voidaan varmasti lukea yhtä suuriksi suosikeiksi kuin Pyrintö.

Osaatko/haluatko jo sanoa, ketkä ykkösjoukkueessa juoksevat ja missä järjestyksessä? Tai edes nimiä jotka ovat olleet joukkuepaikoista taistelemassa?

– Ykkösjoukkueemme on täsmälleen sama kuin Kytäjällä 2010: Venla Niemi, Saila Kinni, Riina Kuuselo ja Anni-Maija Fincke. Joukkueurheilun kultaisia sääntöjähän on, ettei voittavaa joukkuetta vaihdeta... Kytäjällä upean 14. sijan vienyt kakkosemme on sen sijaan uudistunut ja juoksee nyt kokoonpanolla Liisa Pulli, Anna-Sofia Marila, Sonja Kyrölä ja Maria Laine. Mainittakoon vielä, että viides kevään 10-milavoittajamme Heidi Haapasalo sopi jo talvella juoksevansa Salpa-Jukolassa vuoden 1992 Venla-voittajien eli Kalevan Rastin "nostalgia-joukkueessa".

Miten valmistautuminen tämän vuoden Jukolaan on sujunut? Oletteko käyneet monta kertaa paikalla leireilemässä? Vai onko ollut liian kiireitä henkilökohtaisten kisojen kanssa? Miten Pyrinnön naisilla on yleensä tapana valmistautua arvoviesteihin?

– Salpa-Jukolan maastotyyppiin on tutustuttu kahden harjoitusleirin kautta ja Virolahden karttoja on tutkittu kotona Tampereellakin hyvin ahkerasti. Pyrimme tekemään jo talven aikana mahdollisimman paljon arvokilpailuihin valmistautumisen eteen keskustelemalla tulevasta kilpailusta, suunnistushaasteista erilaisssa maastoissa, henkisestä valmistautumisesta, yms. Yhteislähtönä juostava viestiharjoitus 10-mila-, Jukola- ja SM-viestiviikolla on myös muodostunut perinteeksi.

Anni-Maija Fincke on nyt hoitanut kaksi vakuuttavaa ankkurointia peräjälkeen varmistaen voiton ankkuriosuudella, onko sen eteen tehty seurana töitä vai meneekö se enemmän Anni-Maijan oman taidon ja lahjakkuuden piikkiin?

– Kyllä suurin ansio menee Anni-Maijalle itselleen ja hänen henkilökohtaisille tukijoukoilleen. Anni-Maijan oma blogi-kirjoitus Ylen sivuilla avaa hieman millaisia asioita henkisellä puolella on huomioitu. Anni-Maijan omien tavoitteiden ollessa MM-kilpailuissa ovat arvoviestit hieno paikka hakea kovuutta myös henkilökohtaisiin arvokilpailuihin. Toisaalta, tämä toimii myös toisin päin: menestys MM-kilpailuissa antaa varmuutta siitä kaikki muut ankkurit ovat lyötävissä.

Anni-Maija on myös viettänyt lapsuutensa Jukola-seudulla ja tietää hyvin maastotyypin, onko hän antanut vinkkejä ja millaisia tulevan kisan suhteen?

– Tämä on tosiaan mielenkiintoinen lisämauste tämän vuoden Venloissa. Vinkkejä on toki tullut Annilta muille punahilkoille ja heti sunnuntaina kerron ne ilomielin koko suunnistavalle maailmalle.

Mitä itse odotat tulevalta Venlojen viestiltä? Millainen luonne kisalla ja missä ratkeaa ja mitkä joukkueet pärjäävät?

– Lähden erittäin luottavaisin mielin Virolahdelle. Punahilkkojen kaksi vuotta sitten Mikkelistä alkanut menestysputki ja "positiivinen kierre" on vienyt kaikki menestyspaineet niin urheilijoilta kuin valmennukseltakin. Voimme oikeasti keskittyä vain omaan suoritukseemme itse kilpailussa ja nauttia täysillä Jukolan tunnelmasta. Jos näen vain hymyileviä punahilkkoja kisan jälkeen, niin olemme onnistuneet ja sijoitus on todennäköisesti hyvä.

Maastotyypin takia uskon kisan olevan tänä vuonna tasainen ja mikäs olisi sen hienompaa kuin ratkaisun venyminen ihan viimeisille rasteille tai jopa maalisuoralle. Kuten aina vähäosuuksisessa viestissä, parhaiten suunnistaneet joukkueet pysyvät voittokamppailussa mukana.

Hevoskuuri toivottaa onnea voiton puolustamiseen ja tulee seuraamaan tiiviisti myös tämän vuoden Venlojen viestiä!

- Tero Viljanen

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri