Jukolan viesti Haldenin juhlaa

Halden_intro190611Norjalainen Halden SK puolusti ansiokkaasti viime vuoden voittoaan ottaen voiton myös tämän vuoden Salpa-Jukolassa. Haldenin ankkuri Olav Lundanes pääsi vajaan minuutin karkumatkalla maastoon eikä voitto ollut uhattuna missään vaiheessa. Myös suomalaispanos oli vahva sillä Kalevan Rasti oli toinen ja Delta kolmas ja vielä Vaajakosken Teräkin neljäs.

Halden190611Haldenin juhliin päättyi tämän vuoden Salpa-Jukola. Kuva: Hevoskuuri.fiNorjalainen Halden SK puolusti ansiokkaasti viime vuoden voittoaan ottaen voiton myös tämän vuoden Salpa-Jukolassa. Haldenin ankkuri Olav Lundanes pääsi vajaan minuutin karkumatkalla maastoon eikä voitto ollut uhattuna missään vaiheessa. Myös suomalaispanos oli vahva sillä Kalevan Rasti oli toinen ja Delta kolmas ja vielä Vaajakosken Teräkin neljäs.

Vaikka kärjessä olivat jälleen Halden ja Kalevan Rasti, niin tämän vuoden Salpa-Jukola oli erittäin mielenkiintoinen, jossa tapahtumia ja vaihteluita riitti kiitettävästi. Esimerkiksi Halden SK oli jo yli kuusi minuuttia perässä neljännen osuuden jälkeen, mutta niin vaan Olav Lundanes pääsi kärjessä ankkurisosuudelle Mats Haldinin ja Emil Wingstedtin erinomaisten juoksujen jälkeen. Myös Kalevan Rastin Thierry Gueorgiou teki aivan uskomattoman juoksun "pitkällä yöllä" eli kolmososuudella lähtien yli neljän minuutin takaa-ajosta ja tullen yksin minuutin karussa vaihtoon pudottaen kaikki seuralaiset kyydistään.

Ankkuriosuudella Lundanes meni siis menojaan, mutta muista kärkisijoista käyntiinkin sitäkin mielenkiintoisempi otatus. KR:n ankkuri Fabian Hertner teki muutamia pikku virheitä ja hänet ajettiin jo kiinni Deltan Valentin Novikovin ja Terän Pasi Ikosen toimesta. Lopussa Hertnerillä oli kuitenkin sen verran voimia jäljellä, että hän pystyi puristamaan kakkossijan KR:lle Novikovin taipuessa matkalla viimeiselle rastille. Ikonen oli jäänyt jälkeen hieman aiemmin tehtyään eri reitinvalinnan kuin kaksikko.

Jukolansanoma190611Olav Lundanes lukee Jukolan viestin sanoman. Kuva: Hevoskuuri.fiMaalissa Haldenin joukkue oli yhtä iloa toisen perättäisen Jukola-voiton jälkeen. Kokenut Emil Wingstedt on jo lopettanut maajoukkueuransa, mutta juokseminen Haldenin väreissä Tiomilassa ja Jukolassa on edelleen aina yhtä upea kokemus. Kolmannen Jukola-voittonsa ottanut Wingstedt oli todella tyytyväinen omaan kuudenteen osuuteensa ja siihen, että sai tärkeän pienen eron Lundanesin hyväksi ankkuriosuudelle lähdettäessä. Myös hienon viidennen osuuden juossut Mats Haldin oli tyytyväinen omaan juoksuunsa ja varsinkin koko joukkueen taisteluhenkeen tämän vuoden Jukolassa. Haldenin joukkue oli todella päättänyt taistella voitosta tosissaan ja puolustaa viime vuoden voittoaan kunnialla. Haldenin voittoisa seitsikko oli tanskalainen Sören Bobach, Jon Pedersen, ruotsalainen Erik Axelsson, Marius Bjugan, suomalainen Mats Haldin, ruotsalainen Emil Wingstedt sekä Olav Lundanes.

Olav Lundanes kertoi olleensa hiukan hermostunut ennen osuuttaan, koska pääsi niin mielenkiintoisessa paikassa metsään ja viestissähän voi sattua mitä tahansa.

– Tänään oli kuitenkin hyvä päivä ja suunnistus sujui ilman ongelmia ja lisäksi oli myös fyysisesti hyvä päivä. Haluan juosta ankkuriosuuksia vielä monta vuotta, kertoi Lundanes.

Hevoskuuri kyseli hiukan myös Lundanesin MM-suunnitelmista tulevissa Ranskan kisoissa. Lundanes on ollut jo pari kuukautta yhteensä leireilemässä Ranskassa ja menee vielä valmistavalle leirille ennen kisoja.

– Aion panostaa sekä keski- että pitkälle matkalle. Gueorgioun lyöminen voi olla vaikeaa, mutta itse pyrin tekemään niin hyvät suoritukset kuin mahdollista. Jos siinä onnistun, niin voin olla tyytyväinen, vaikka joku minut voittaisikin. Maasto on todella haastavaa, koska kasvillisuus on paikoin tosi tiheää, pohja on kivinen ja vaikeita korkeusmuotoja riittää, jutteli Lundanes.

KRkakkonen190611Kalevan Rasti sai tällä kertaa tyytyä kakkossijaan. Kuva: Hevoskuuri.fiKalevan Rastin valmennuspäällikkö Antti Harju oli sekä tyytyväinen että pettynyt.

– Voitto oli tavoitteena, joten siinä mielessä ollaan pettyneitä. Joukkue teki aivan liian paljon virheitä eikä silloin voi voittaa. Esimerkiksi Hannun neljän minuutin virhe lopussa oli harmittava, sillä nyt Thierryn oli ensin otettava muut joukkueet kiinni ja he hyötyivät ainakin hetken peesistä. Uskon, että jos hän olisi päässyt kärjessä lähteen, niin silloin ero olisi ollut jopa suurempi ja olisimme pystyneet sen suojaamaan. Eli siinä mielessä järjestys ei ollut virhe. Nyt tuli vaan liikaa virheitä. Mutta toinen suuri tavoitteemme oli saada kaksi joukkuetta kymmenen joukkoon (KR 2 oli 10.) ja siinä onnistuimme, mitä voidaan pitää todella hienona suorituksena, Harju kertoi viestin kulusta.

Deltta190611Delta oli hienosti Valentin Novikovin ankkuroimana kolmas. Kuva: Hevoskuuri.fiDeltan kolmatta ja Terän neljättä sekä Hiisirastin kuudetta sijaa voidaan pitää todella hienoina suomalaistuloksina ja vielä kun Angelniemi ja KR kakkonenkin olivat kymppisakissa, niin yhteensä kymmenen joukossa oli peräti kuusi suomalaisjoukkuetta, mikä on ollut harvinaista herkkua viime vuosina. Yksittäisistä suorituksista Deltan Lauri Sildin tykkijuoksu neljännellä osuudella oli todella komea. Teränkin leirissä oltiin tyytyväisiä neljänteen sijaan ja Pasi Ikonen kertoi tehneensä hyvä juoksun eikä jossiteltavaa jäänyt. Eri reitinvalintaa hän perusteli sillä, että suora lähtö lopun pitkältä väliltä vaikutti parhaimmalta eikä uskonut suoreitinvalinnan kannattavan. Ilmeisesti Hertner vain paineli sen välin niin kovaa, että sai eron aikaiseksi.

Tämän vuoden Jukolaa ja Venlojen viestiä voidaan pitää todella hienona tapahtumana, jossa varsinkin radat ja hajonnat olivat todella onnistuneet. Jukolan viesti oli jälleen kerran maineensa veroinen tapahtuma.

- Tero Viljanen

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri