Jukolan ratamestari Janne Weckman: Hajontavirhe oli inhimillinen näppäilyvirhe Excel-taulukossa

JukolalahtoII_intro210611Hevoskuuri soitteli Jukolan viestin ratamestarille Janne Weckmanille kysellen hänen tunnelmiaan pari päivää Jukolan viestin päättymisen jälkeen. Muuten erinomaiseen ratamestarityöskentelyyn jätti pienen särön hajontakaaviossa ilmennyt hajontavirhe. Hevoskuuri kysyi myös virheen syytä Jannelta.

JukolalahtoII210611Noin sadalla näistä aloitusosuuden miehistä oli hajontavirheen johdosta pari samaa rastiväliä oman joukkueen kakkososuuden miehen kanssa. Kuva: Hevoskuuri.fiHevoskuuri soitteli Jukolan viestin ratamestarille Janne Weckmanille kysellen hänen tunnelmiaan pari päivää Jukolan viestin päättymisen jälkeen. Muuten erinomaiseen ratamestarityöskentelyyn jätti pienen särön hajontakaaviossa ilmennyt hajontavirhe. Hevoskuuri kysyi myös virheen syytä Jannelta.

Jukolan viestissä havaittiin virhe hajontakaaviossa kilpailun jälkeen. Virhe koskee noin 100 joukkuetta, jotka ovat juosseet saman hajonnan 1. ja 2. osuudella radan keskivaiheilla ja lopussa. Vaikka osalle näistä noin sadasta joukkueesta kertyi aikatappiota tuon virheen seurauksena, niin isoa vaikutusta kilpailun kululle ja kärjen tapahtumiin virheellä ei ollut. Parhaiten sijoittunut hajontavirheen kokenut joukkue oli IFK Mora 14. sijallaan. Virhe on toki selkeä ja harmillinen, sillä nyt viestihajonnan perusidea eli se, että jokainen joukkue juoksee kaikki rastivälit, ei toteutunut. Nyt nämä noin 100 sata joukkuetta juoksivat ratojensa keskivaiheilla ja lopussa kahteen kertaan samat rastivälit ykkös- ja kakkososuudella ja toinen vaihtoehto jäi kokonaan juoksematta.

World of O:n perustaja, norjalaisguru Jan Kocbach on ehtinyt jo analysoimaan virheen aiheuttamat aikatappiot ja -hyödyt tarkemmin eri joukkueiden osalta. Analyysin voi lukea englanniksi tästä.

Janne Weckmannin mukaan virhe oli inhimillinen virhe Excelin kanssa näppäillessä.

– Virhe johtui Excel-taulukossa sattuneesta inhimillisestä näppäilyvirheestä. Vaikka hajontakaavio tarkastetaan ja valvotaan tosi tarkkaan ja moneen kertaan, niin tällainen pieni näppäilyvirhe pääsi kuitenkin harmillisesti livahtamaan läpi valvonnan, Weckmann harmitteli.

– Hajontakaaviot tehdään Excel-taulukolla ja tiedossa oli, että Excelin kanssa puljaamiseen liittyy suurin riski näiden hajontakaavioiden tekemisessä. Työ tehtiin tosi tarkkaan, mutta virhe oli niin pieni ja inhimillinen, että se pääsi kuitenkin livahtamaan valvonnan läpi, Weckman jatkoi.

Niin ikävän pikkusärön se jätti muuten erinomaiseen ratamestaritoimintaan. Mitkä ovat muuten fiilikset näin pari päivää suurtapahtuman jälkeen?

– Väsyneet mutta onnelliset tunnelmat kaikesta huolimatta. Suururakka on takanapäin ja nyt rupeaa helpottamaan. Muutenhan radoista on tullut tosi vähän negatiivista palautetta eli suunnistajat ovat olleet pääosin tyytyväisiä ratoihin ja maastoon.

Muuten hajonnat ja radat olivat tosiaan erinomaiset molemmissa viesteissä ja niissä riitti tapahtumia ja vaihteluita viestin kulussa.

– Joo siinä asiassa voimme molemmat ratamestarit olla tyytyväisiä, viestit saatiin pidettyä jännittävinä aivan loppuun saakka, vaikka etukäteen näytti esimerkiksi siltä, että Haldenilla ja Kalevan Rastilla on tänä vuonna niin ylivoimaiset joukkueet, että ne karkaavat jo hyvissä ajoin. Pari ennätystäkin viestiin saatiin. Tämän vuoden Jukolassa tehtiin viestin läpipääsemisessä uusi ennätys eli 1297 joukkuetta sai hyväksytyn tuloksen. Eli radat olivat siltä osinkin sopivia myös harrastajajoukkueille. Toinen ennätys oli sitten vastaavasti kaikkien aikojen pisimmän suorituksen rikkominen vuoden 1995 Jukolassa. Täällä yhdellä ankkurilla meni aikaa huimat reilut 8,5 tuntia.

Mitä on tapahtunut viestin päättymisen jälkeen ja mitä vielä tapahtuu ratamestaritoiminnassa?

– Kaikilta rasteilta oli liput ja leimasimet kerätty pois metsästä 2,5 tuntia maalin sulkemisen jälkeen. Homma hoidettiin saman tien kuntoon rastintarkastusporukan toimesta. Nyt on vielä tehtävä jälkianalyysi tulevia Jukola-järjestäjiä ajatellen. Eli käymme vielä ratamestaritoiminnan osalta läpi sen mikä oli hyvää ja missä vastaavasti olisi ollut parannettavaa.

Kiitokset tästä juttutuokiosta ja nyt olet leposi ansainnut!

- Tero Viljanen

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri