Petteri Muukkonen suunnisti kovaa vauhtia Jämillä

Petteri Muukkonen pitää vauhtia maastossa kuin maastossa. Kuva kevään SM-keskimatkalta. Kuva: Seppo Ojanen

Petteri Muukkonen pitää vauhtia maastossa kuin maastossa. Kuva kevään SM-keskimatkalta. Kuva: Seppo Ojanen

Liisa Anttila voitti naisten sarjan.

Perinteinen Jämi Suunnistusmaraton käytiin lauantaina Jämijärvellä kahdeksatta kertaa. Radat kiersivät ympäri Jämijärven lentokentän sekä Jämin itäpuolella. Pisimmillä radoilla kilpailijat pääsivät myös tutustumaan suomaastoon ilmailukeskuksesta etelään. Kuivahkosta syksystä johtuen Vaarinnevankeitaan suot olivat hyvin juostavia.

Lauantaina suunnistusmaratonilla pidettiinkin reipasta vauhtia. Erikoispitkien matkojen erikoismies, työmatkaliikkuja Petteri Muukkonen kiersi miesten pääsarjan 25,5 kilometrin radan aikaan 1.46.42.

Muukkosen kilometrivauhti 4.11min/km on kunnioitettava. Muukkonen on siis käytännössä juossut puolimaratonin metsässä alle puolentoista tunnin. Tavallista juoksukilpailua hitaammaksi suunnistuskilpailun tekee maaston lisäksi se, että kilpailijan on itse löydettävä oma reittinsä.

On myös huomioitava, että kilpailumatka mitatataan suorinta reittiä pitkin. Käytännössä Muukkonen ei ole voinut kulkea koko rataa rastiväliviivojen alla. Vehkalahden Veikkojen mies on siis polkenut lähes jokaisen juoksemansa kilometrin alle neljän minuutin vauhtia.

Jämillä on ennenkin juostu kovaa. Jukolan viesti järjestettiin samoissa maisemissa vuonna 2004. Tuolloin Mårten Boström juoksi mäntykankailla epävirallisen Jukolan viestin nopeusennätyksen. Viidennellä osuudella hänen keskivauhtinsa oli 3.43min/km.

Lauantain kilpailussa toiseksi sijoittui Lynxin Janne Mänkärlä ennen Hiisirastin Roope Koskista.

Naisten sarjassa kestävyysurheilun moniottelija Liisa Anttila oli vahvin. Kooveen suunnistaja kiersi 18,5 kilometrin radan aikaan 1.48.13.

Jämi Suunnistusmaraton oli samalla Hämeen aluemestaruuskilpailu erikoispitkillä matkoilla. Liisa Anttila vei naisten sarjan lisäksi nimiinsä myös Hämeen aluemestaruuden. Miesten sarjan aluemestari oli Hauhon Sisun Aki Ylitalo.

Yhteensä rasteja kiersi yli 400 suunnistajaa junnioreista veteraaneihin. Jämi Suunnistusmaraton järjestetään vuosittain lokakuussa. Järjestelyistä vastaa Ikaalisten Nouseva-Voima.

 

str8 boxi

Premiumsport.fi

ulvang banneri