Euromeeting käyntiin Kainuussa – ruotsalaisnaisille kolmoisvoitto

Kainuun rastiviikon eliittisarjat käynnistyivät maanantai-iltapäivällä Kuhmon keskustan sprintillä. Euromeetinginä toimiva toimiva rastiviikko käynnistyi ruotsalaisittain erinomaisesti naisten ottaessa kolmoisvoiton. Nopein oli Sara Eskilsson ennen Lilian Forsgrenia ja Sofie Johanssonia.

Kainuun rastiviikon eliittisarjat käynnistyivät maanantai-iltapäivällä Kuhmon keskustan sprintillä. Euromeetinginä toimiva toimiva rastiviikko käynnistyi ruotsalaisittain erinomaisesti naisten ottaessa kolmoisvoiton. Nopein oli Sara Eskilsson ennen Lilian Forsgrenia ja Sofie Johanssonia.

Naisten voittaja Sara Eskilsson piti Kuhmon sprinttirataa hyvänä ja hauskana. Virheitä ei tullut ja tästä palkintona avausosakilpailun voitto. Eskilsson tiesi, että myös muut maanaiset ovat hyvässä kunnossa. Kolmoisvoitto oli silti pieni yllätys.

Sijoitustavoitteita Eskilsson ei ole viikolle asettanut.

-Tarkoitus on tehdä hyviä juoksuja joka päivä. Jos onnistun siinä, tulee sijoituskin olemaan hyvä.

Eskilsson juoksee seuratasolla Haninge SOKn väreissä. Tukholman seudun maastot ovat siis tulleet tutuiksi. Vaikka Ruotsin pääkaupungin kupeesta ei aivan kainuulaista vaaramaastoa löydykään, löytää Eskilsson kuitenkin yhden yhteisen piirteen eteläisen Tukholman ja Kuhmon väliltä.

-Molemmat maastot ovat teknisesti vaikeita, ja se sopii minulle erittäin hyvin, Eskilsson julisti.

Päivän kakkonen Lilian Forsgren on tuttu viime vuoden nuorten MM-kilpailujen keskimatkan hopeamitalista. Sprinttirataa hän piti hyvänä, sillä se sisälsi paljon reitinvalintaa. Rastiviikolle OK Tisarenin suunnistajatar ei ole asettanut kokonaistavoitteita.

-Keskityn tekemään hyvän suorituksen joka päivä.

Ensimmäistä vuotta aikuisten sarjassa juokseva Forsgren aikoo saavuttaa maailman huipun maltillisesti. Asiaa kysyttäessä hän myöntää Vuokatin MM-kisojen olevan jo kalenterissa.

-Nytkin olemme jo harjoitelleet vähän tyyppimaastoissa.

Nikulainen tyytyväisenä

Ruotsin Suunnistusliiton urheilutoimenjohtaja Pekka Nikulainen oli laitettu tällä kertaa Suomen reissun valmentajaksi. Nikulaiselle "omien tyttöjen" kolmoisvoitto ei ollut yllätys.

-Meillä Ruotsissa naissuunnistus on nyt hyvin korkealla tasolla, joten ei sitä voi yllätyksenä pitää.

Nikulainen kehui päivän rataa. Hänen mukaansa Kuhmon keskustaan on vaikea saada rataa.

-Moni ratamestari voisi lannistua yrittäessään tehdä rataa tänne, Nikulainen pohti.

Hänen mukaansa siirtyminen metsään ei ole ongelma ruotsalaisille.

-Porukka pitää tasonsa kyllä metsässä. Harmi vain että kaksi vahvaa metsäjuoksijaa ottivat hylsyn nyt, hän harmitteli.

Hylsyiltä eivät säästyneet myöskään muiden maiden naiset. Kovimmista menijöistä muun muassa Katri Lindeqvist, Aino Leskinen ja Outi Ojanen jättivät käymättä kolmannellatoista rastilla. Rastit 12,13 ja 14 olivat samansuuntaisia, jolloin keskimmäinen rasti jäi helposti piiloon. Samainen rasti aiheutti myös Maria Magnussonin hylkäyksen ja koitui kahdenkymmenen miehen kohtaloksi.

Joensuu paras suomalainen

Päivän paras suomalainen oli SK Pohjantähden Marttiina Joensuu neljännellä sijallaan. Eroa Eskilssoniin kertyi 26 sekuntia.

-Reitinvalinnoissa jäi parannettavaa, suunnistus jäi jalkoihin kun oli koko ajan tekemistä, hän analysoi.

Koko talven sairastellut Joensuu on löytänyt kuntoaan hiljalleen kesän edetessä. Koko viikkoa hän ei juokse vaan kisat päättyvät jo huomisen pitkän matkan jälkeen. Fin5-rastiviikolle hän on ilmoittautunut, mutta ei ole vielä varma koko viikon juoksemista. Ainakin sprintin MM-katsastukseen tämänpäiväinen suoritus lupaa hyvää.

Euromeeting ja rastiviikko jatkuu huomenna pitkän matkan yhteislähtökilpailuna.

- Juho-Veikko Hytönen

ulvang banneri