Topias Tiainen suunnistuksen nuorten maailmanmestaruuteen

tikkitiainen070711_introTopias Tiainen on ottanut keskimatkalla suunnistuksen nuorten MM-kultaa Puolassa. Kilpailu oli historiallinen, sillä peräti kolme suunnistajaa päätyi samaan voittoaikaan. Kullan jakoivat Tiaisen kanssa samalla ajalla Venäjän Dmitry Nakonechnyy ja Itävallan Robert Merl.

tikkitiainen070711Topias Tiainen nuorten MM-kultaan Puolassa. Kuva: JWOC 2011Topias Tiainen on ottanut keskimatkalla suunnistuksen nuorten MM-kultaa Puolassa. Kilpailu oli historiallinen, sillä peräti kolme suunnistajaa päätyi samaan voittoaikaan. Kullan jakoivat Tiaisen kanssa samalla ajalla Venäjän Dmitry Nakonechnyy ja Itävallan Robert Merl.

Tiainen pudotettiin viime vuonna erittäin kyseenalaisesti nuorten MM-joukkueesta vaikka takataskussa oli katsastusten kolmas ja neljäs sija.

Sitkeistä akillesvaivoista kärsinyt Tiainen keskittyi talvella hiihtoharjoitteluun ja se tuotti Pirkan Hiihdossa kolmannen sijan, nuorten SM-hiihdoissa viestipronssin Valkeakosken Hakan joukkueessa sekä 30 kilometrin yhdeksännen sijan.

Keväällä Tiainen teki vahvoja juoksuja pääosin miesten sarjassa juosten. Nuorten MM-katsastuksissa Tiainen ei ollut vireessä ja paikka joukkueessa tuli rimaa hipoen. Akilles vaivasi pitkin kevättä, mutta Jukolan viestin jälkeen nuori mies teki hurjan ja onnistuneen viimeistelyn Jämillä. Hevoskuurilla oli tilaisuus käydä todistamassa Tiaisen askeettista viikkoa juhannuslauantaina.

Tässä Tiaisen viimeistelyviikko pari viikkoa ennen kisoja:

>>Viikko 25

MM-kisojen avausmatkan sprintin Tiainen jätti kylmästi väliin. Jämin viimeistelyleirillä Tiainen totesi sprintin olevan iso riski kokonaisuuden kannalta sillä takana ei ole juoksua kovalla alustalla ja vaarana on lihaksien jumiutuminen pitkän matkan ollessa heti seuraavana päivänä.

Maanantainen pitkä matka meni hermoillessa ensimmäistä MM-starttia, mutta keskimatkalla rävähti.

Ensimmäisessä väliajassa Tiainen johti kilpailua. Toisessa väliajassa Tiainen oli kahdeksan sekuntia johtanutta Robert Merliä jäljessä, mutta vahvan lopun myötä Tiainen sai eron kurottua kiinni. Lopputuloksissa kullan jakaa siis kolme miestä.

Hevoskuuri tavoitti tuoreeltaan maailmanmestarin puhelimen päähän.

– Tämä ei ollut parasta meikäläistä. Keskimatkan karsinnassa meno oli parempaa ja ahnaampaa. Nyt vedin käsijarru päällä. Virheitä ei tullut kuin parilla rastilla, yhteensä noin viisitoista sekuntia, sanoo Tiainen.

Keskimatka sopi Tiaiselle paremmin kuin alakanttin mennyt pitkämatka.

– Pitkällä matkalla olin vielä alun väliajoissa hyvin, mutta meno oli tökkivää. En vain saanut tatsia yleistettyyn karttaan, isoihin muotoihin ja tiheikköihin. Tässä keskimatkalla vaadittiin jatkuvaa kartan lukua ja keskittymistä, mikä sopi minulle, arvoi tuore maailmanmestari.

Tiaisella on jo selvät suunnitelmat lähitulevaisuuteen.

– Tulen satsaamaan ammattimaisesti suunnistukseen ainakin seuraavat 1½ vuotta, eli en aloita opiskeluja vielä. Ensi vuonna tavoitteena on aikuisten EM-kilpailut Ruotsissa. Ensi vuoden MM-kisoihin Sveitsissä suhtaudun epäillen. Eivät nämä Keski-Euroopan maastot sovi minulle, mutta MM-kotikisoista Vuokatista lähden hakemaan menestystä. Tämä on vasta alkua, sanoo Tiainen.

Suomi lähtee huomenna viestiin kahdella vahvalla joukkueella. Ykkösjoukkueessa juoksevat Tiainen, Jesse Laukkarinen ja Einari Heinaro. Joukkueessa on hyvä henki joukkueella on realistiset mitalimahdollisuudet.

– Tarkoituksena on karata aloituksessa, paljastaa Tiainen.

Aikasemmin nuorten suunnistuksen henkilökohtaista MM-kultaa ovat onnistuneet voittamaan suomalaismiehistä vain Mikael Boström (1990), Mikko Lepo (1992), Jonne Lakanen (1999) ja Olli-Markus Taivainen (2009).

Ida Bobachille jälleen kultaa

Tyttöjen kilpailu meni jälleen Tanskan Ida Bobachin komennossa. Tanskan superlupaus tyhjensi pöydän eli voitti kaikki henkilökohtaiset matkat ottaen kolme kultamitalia. Ja eivät olleet muutkaan mitalisitit yllätyksiä tänäänkään. Tove Alexanderssonille hopeaa ja kisojen toinen mitali. Pronssia sai Tanskan jo kaksi hopeaa saavuttanut Emma Klingenberg. Eli tyttöjen kilpailut menivät vahvasti tämän kolmikon komennossa.

Suomen tytöistä paras oli tällä kertaa Mira Kaskinen ollen jälleen 13. Mira sijoittui samalle sijalle joka matkalla! Lieneekö Miralla siis ollut hiukan epäonnea näissä kisoissa? Anna Närhi ei aivan onnistunut edellismatkojen tapaan ollen nyt 18.

Tulokset

Pojat:

1 Dmitry Nakonechnyy Russia 25:43
1 Topias Tiainen Finland 25:43
1 Robert Merl  Austria 25:43
4 Lucas Basset France 26:08
5 Florian Howald Switzerland 26:22
5 Eskil Kinneberg Norway 26:22
7 Miika Suominen Finland 26:41
8 Martin Regborn Sweden 26:54
9 Toni Saari Finland 27:27
10 Andreas Hougaard Boesen Denmark 27:36

23) Sami Hämäläinen 28.09
28) Einari Heinaro 28.39

Tytöt:

1) Ida Bobach DEN 23.10
2) Tove Alexandersson SWE 23.45
3) Emma Klingenberg DEN 24.17
5) Ita Klingenberg DEN 24.34
5) Helena Karlsson SWE 25.15
6) Denise Kosová CZE 25.04
7) Johanna Olsson SWE 25.15
8) Linnea Martinsson SWE 25.10
9) Ausrine Kutkaite LTU 25.45
10) Ingjerd Myhre NOR 26.23

13) Mira Kaskinen 26.40
18) Anna Närhi 27.27
37) Tytti Kirvesmies 29.12
38) Henna Haikonen 29.14
40) Sari Anttonen 29.22

Kisasivut:

Poikien rata:

Tyttöjen rata:

ulvang banneri