KRV ja Euromeeting: Anjala ja Dambe kärjessä takaa-ajoon.

Topi Anjala voitti Kainuun Rastiviikon sekä Euromeetingin kolmannen osakilpailun Kuhmon Havukkavaaralla. Anjalan etumatka takaa-ajajiin on parin minuuttia. Naisten sarjassa Paimion Inga Dambe on täysin suvereeni ja vain eksyminen tai onnettomuus voi hänet pysäyttää.

Topi Anjala voitti Kainuun Rastiviikon sekä Euromeetingin kolmannen osakilpailun Kuhmon Havukkavaaralla. Anjalan etumatka takaa-ajajiin on parin minuuttia. Naisten sarjassa Paimion Inga Dambe on täysin suvereeni ja vain eksyminen tai onnettomuus voi hänet pysäyttää.

Kainuun ensimmäinen osakilpailu oli sprintti Kuhmon keskustassa ja tiistaina kamppailtiin yhteislähdöllä. Kolmas osakilpailu oli siis ensimmäinen perinteinen suunnistuskilpailu oikeassa metsässä väliaikalähtöineen.

Liekö johtunut tästä, mutta kolmannessa osakilpailussa suomalaiset suunnistajat miehittivät kärkisijoja. Topi Anjalalle kovimman vastuksen tarjosi Kim Fagerudd, joka taipui puoli minuuttia voittajalle. Hannu Airila oli kolmas, Olli-Markus Taivainen neljäs ja Jonne Lakanen viides. Ruotsin Mattias Millinger oli nopein väliajassa, mutta suuri virhe radan loppupuolella pudotti uppsalalaisen kahdenkymmenen tietämille.

Viime vuoden keskimatkan suomenmestari esiintyi kahdessa ensimmäisessä osakilpailussa hieman taka-alalla, mutta paraatimatkallaan Paimion Rastin mies onnistui erinomaisesti. Fagerudd teki yhden pienen pummin rastille numero yksitoista. Samaista rastia pummasivat monet juoksijat, vaikka kartalla piste näyttää melko helpolta.

Fagerudd nousi kakkossijansa ansiosta myös yhteistuloksissa kahdeksanneksi, mutta hän arpoi vielä osallistumistaan takaa-ajoon.

-Akillesjänne kipeytyi maanantain sprintissä, joten en ole ihan varma uskallanko startata, Fagerudd kommentoi.

Perjantaina ensimmäisenä metsään säntää Anjala. Jonne Lehto lähtee vajaa kaksi minuuttia perään. Olli-Markus Taivainen sekä Ruotsin Fredrik Johansson starttaavat reilut kaksi minuuttia Anjalan perään sen verran lähellä toisiaan, että miehet todennäköisesti yrittävät ajaa Lehtoa ja Anjalaa kiinni yhdessä. Pienet mahdollisuudet kärkitaistoon on vielä Simo-Pekka Finckellä, joka lähtee kolme minuuttia Anjalaa myöhemmin. Viidentenä lähtevä Millinger on jo lähes viisi minuuttia Anjalaa perässä ja tämä ero lienee liikaa.

Majoitusmökkiin poistuessaan Anjala ei vielä tiennyt kokonaistilannetta. Taktiikka hänellä oli kuitenkin selvillä.

-Jos yksin pääsee metsään niin voi lähteä normaalisti liikkeelle, mutta jos näköetäisyydellä mennään niin kyttäilyksi se menee, Anjala analysoi.

Naisten sarja Damben ylivoimaa

Inga Dambelle ei ole löytynyt vastusta tämän vuoden Kainuun Rastiviikolla. Kerran kokonaiskisan kolmanneksi juossut latvialainen on nyt hyvin lähellä koko viikon voittoa. Tänään Dambe voitti sarjansa yli kahden minuutin erolla.

Aino Leskinen oli toinen ja maanantainen hylsy sprintissä alkaa harmittaa suunnistusväkeä yhä enemmän. Seuraavat viisi sijaa menivät ruotsalaisille.

Yhteistuloksissa Dambella on viiden ja puolen minuutin etumatka. Sara Eskilssonin etumatka kolmanteen on turvallinen Sofie Johanssonin ja Lilian Forsgrenin lähtiessä yli yhdeksän minuuttia kärjen perään. Parhaan suomalaisen tittelistä käydään vielä kova kamppailu kun viidentenä ja kuudentena takaa-ajoon starttaavat Maija Sianoja ja Heini Wennman starttaavat kymmenen sekunnin välein.

Murtuneita kylkiluita ja lämpöhalvauksia

Helteinen sää ja rankka maasto aiheuttivat lukuisia hoitoa vaativia turmia kolmannessa osakilpailussa. Useat kilpailijat kuivuivat kisan aikana ja ainakin yksi iäkkäämpi suunnistaja jouduttiin kantamaan usean kanssakilpailijan voimin lähimmälle tielle, josta matka jatkui sairaalaan.

Huiputkaan eivät saaneet armoa. Hevoskuurin blogisti, Nouskin Vesa Taanila tuli jyrkänteeltä kylki edellä rastille, jolloin mitattiin kylkiluiden ja rastipukin kesto. Tämänhetkisten tietojen mukaan molemmat murtuivat.

Myös maanantain sprintissä Suomen paidassa juossut Marjo Niittynen väisti kisan aikana autoa ja osui kovalla vauhdilla aitaan. Polveen syntyi vamma, jonka vakaavuudesta ei ole tietoa. Niittysen loppukausi on vaarassa.

- Juho-Veikko Hytönen

ulvang banneri