Jani Lakanen: Tiesin Topiaksen potentiaalin, mutta voitto oli todella mieluisa yllätys!

Hevoskuuri tavoitti vielä Suomen nuorten joukkueen valmentajan Jani Lakasen bussista matkalla todella ainutlaatuiseen palkintojenjakoon, jossa Topias Tiaiselle jaettiin historiallisesti keskimatkan kultamitali yhdessä kahden muun urheilijan kanssa. Seuraavassa Janin tunnelmia kultamitalipäivästä ja kisojen kulusta.

Hevoskuuri tavoitti vielä Suomen nuorten joukkueen valmentajan Jani Lakasen bussista matkalla todella ainutlaatuiseen palkintojenjakoon, jossa Topias Tiaiselle jaettiin historiallisesti keskimatkan kultamitali yhdessä kahden muun urheilijan kanssa. Seuraavassa Janin tunnelmia kultamitalipäivästä ja kisojen kulusta.

Heti alkuun Jani kuitenkin varoitteli, että mahtaako ääni kestää koko puhelun ajan, sillä Janilla oli ääni mennyt päivän aikaan jännätessä ja huutaessa.

Uskoitko, että Topias voisi voittaa tänään kultaa?

– Tiesin Topiaksen potentiaalin ja uskoin, että hänellä löytyy rahkeita olla paras suomalainen, mutta kyllä voitto tai mitali ylipäätään on todella mieluisa yllätys. Ja kyllä poikien joukkuesuoritus finaalissa oli todella makea ja mahtava suoritus. Millään muulla maalla ei ollut edes kahta juoksijaa kymmenen joukossa ja meillä oli kolme. Tämä todella lämmittää meitä valmentajia, iloitsi Jani.

– Esimerkiksi Oma:n (Olli-Markus Taivaisen) voittaessa kaksi vuotta sitten sitä ei voinut pitää kauhean suurena yllätyksenä ja silloin toiseksi paras suomalainen jäi todella kauas. Eli kyllä tämä todella lämmittää mieltä. Pojat olivatkin jo hiukan sprintin jälkeen käytävillä huudelleet, että kuinka se vauhti ei vaan riitä, kun sitä joka puolella toitotetaan. Nyt asiasta voidaan jo hiukan vitsaillakin, hymyili Jani.

Millaisia asioita olet palaverissa koittanut nuorille korostaa?

– Olemme korostaneet karsinnan merkitystä. Se on hyvä kenraali ja paras mahdollinen valmistautuminen finaaliin. Eli samanlaisia suorituksia karsinnassa kuin finaalissakin. Tähän finaaliin painotimme sitä, että kukaan ei miettisi fyysistä puolta, se tuntuu raskaalta kuitenkin joka tapauksessa, ja kaikilla. Väli kerrallaan vaan kehotimme suunnistamaan. Tiedossa oli, että finaalista tulee huomattavasti paljon vaativampi kuin karsinnasta ja niin myös kävi.

Miten muuten kisat ovat mielestäsi menneet? Esimerkiksi myös tytöissä Anna Närhi on tehnyt hienoja suorituksia.

– Aika hyvin ennakko-odotusten mukaisesti. Yksilöinä juuri Topias ja Anna ovat pystyneet näyttämään potentiaalinsa ja samalla sen ,että he olivat kisavalintojen arvoisia. Jos heillä olisi menneet kisat huonosti, niin olisi syytetty vääristä valinnoista. Annan valinta oli rajatapaus ja nämä kisat ovat osoittaneet, että valinta oli onnistunut. Tiedossa oli, että hän on fyysisesti riittävän kova, kunhan vain saa suorituksen pidettyä hallinnassa. Miralle nämä saavutukset ovat kuin voitto lähtökohtiin nähden. Huhtikuun leirillä hän vielä käveli maastossa, joten siihen nähden hänenkin suoritukset ovat olleet hienoja.

Millä mielellä huomiseen viestiin?

– Viestiä ajatellen meidän joukkueen henki on nyt parasta, mitä se on ollut kisojen aikana. Se positiivinen henki tulee viemään meitä pitkälle. Meillä on nyt sekä tytöissä että pojissa molemmissa kaksi vahvaa joukkuetta ja kaikki ovat ehjiä ja kunnossa. Luvassa on nopeata maastoa ja paljon tasaista ja kilometrit tulevat olemaan kovia. Mutta me odotamme innolla huomisia viestejä ja jospa sieltä se viestimitalikin tulisi monen vuoden tauon jälkeen, Jani pohtii jo tulevia viestejä.

Suomen viestijoukkueet:

Pojat:

Topias Tiainen, Jesse Laukkarinen, Einari Heinaro
Toni Saari, Sami Hämäläinen, Miika Suominen

Tytöt:

Tytti Kirvesmies, Mira Kaskinen, Anna Närhi
Jannina Gustafsson, Sari Anttonen, Henna Haikonen

- Tero Viljanen

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri