Ei mitaleita Suomelle nuorten MM-viesteistä

Puolassa järjestettävien suunnistuksen nuorten MM-kisojen päätöspäivän viesteistä ei tullut suomalaisille mitaleita kotiin vietäväksi. Lähempänä mitalia olivat Suomen tytöt sijoittuen lopulta kahdeksanneksi. Mitaliakin Suomelle tarjottiin sillä Anna Närhi pääsi toisena ankkuriosuudelle. Suomen pojat sen sijaan jäivät heti alusta alkaen kauas kärjestä ollen lopulta 19.

Puolassa järjestettävien suunnistuksen nuorten MM-kisojen päätöspäivän viesteistä ei tullut suomalaisille mitaleita kotiin vietäväksi. Lähempänä mitalia olivat Suomen tytöt sijoittuen lopulta kahdeksanneksi. Mitaliakin Suomelle tarjottiin sillä Anna Närhi pääsi toisena ankkuriosuudelle. Suomen pojat sen sijaan jäivät heti alusta alkaen kauas kärjestä ollen lopulta 19.

Tyttöjen voiton korjasi Ruotsi ylivoimaiseen tyyliin Tove Alexanderssonin ankkuroimana. Hopeaa sai Tshekki. Suurin ennakkosuosikki Tanska joutui tyytymään tällä kertaa pronssimitaliin, sillä heidän kultahaaveet kaatuivat aloitusosuuden Ita Klingbergin epäonnistumiseen. Klingenberg vaihtoi sijalla 22 viisi minuuttia kärjen jälkeen. Tanskan ankkuri Ida Bobach teki jälleen loistavan juoksun nostaen tanskalaiset 11 sijalta pronssimitaleille.

Suomen tyttöjen viesti lähti hyvin käyntiin, sillä Tytti Kirvesmies toi ykkösjoukkueen vaihtoon vain minuutin kärkeä perässä ja hienosti seitsemäntenä. Toisella osuudella Mira Kaskinen teki huippujuoksun nostaen Suomen peräti toiselle sijalle ennen ankkuriosuutta. Edellä oli vain Ruotsi reilun minuutin edellä. Ankkurisosuudella Ruotsin Tove Alexandersson meni heti alusta omia menojaan ja näin Ruotsin voittomarginaali Tshekkiin oli yli kuusi minuuttia. Suomen ankkurilla Anna Närhellä ei tänään valitettavasti ollut paras päivänsä ja virheet pudottivat Suomen lopulta kahdeksanneksi reilut kolme minuutti Tanskasta ja pronssimitalista. Virallisissa lopputuloksissa Suomi oli seitsemäs, sillä näihin tuloksiin lasketaan vain parempi joukkue kustakin maasta ja Suomen edelle ehti myös Ruotsin kakkosjoukkue. Suomen kakkosjoukkue oli tasaisen suorituksen jälkeen mukavasti kokonaiskilpailun kymmenes.

Poikien kultaa voitti upeasti kotiyleisönsä edessä isäntämaa Puola. Hopeaa Ruotsille ja pronssia Tshekille. Poikien viestin neljäs oli hienosti Espanja. Suunnistus on saanut uuden huippumaan mukaan ainakin pojissa. Tommi Tölkön työ Espanjassa näyttäisi siis tuottavan tulosta.

Poikien viesti lähti Suomen ykkösjoukkueen osalta heikosti liikkeelle, sillä edellispäivän maailmanmestari Topias Tiainen ei saanut suunnistusta sujumaan ja isojen virheiden saattelemana hän tuli vaihtoon vasta 34 sijalla yli neljä minuuttia kärjestä. Liekö Topiaksella ollut hiukan yliyrittämisen makua, mutta viestiä kun ei valitettavasti voi voittaa aloitusosuudella. Tästä Suomi ei enää noussut ja poikien ykkösjoukkueen sijoitus viestissä oli lopulta heikko 19. Einari Heinaron ankkuroimana. Virallisissa lopputuloksissa Suomi oli 15. Suomen kakkosjoukkueen kohtaloksi koitui hylkäys.

Näin Suomi ei kauan kaivattua viestimitalia valmentajansa Jani Lakasen mieliksi saavuttanut ja tämä heikohko viestipäivä hiukan heikensi Suomen kokonaispanosta. Topias Tiaisen maailmanmestaruus ja kultamitali sekä Anna Närhen kaksi sijoitusta kymppisakissa ja poikien hieno kokonaissaldo keskimatkalla nostavat Suomen arvosanan kuitenkin hyväksi näissä kisoissa. Etukäteen Suomen realistiset odotukset kisoissa eivät kuitenkaan olleet kovinkaan suuret ja siihen nähden yksi kultamitali on erinomainen suoritus. Tyttöjen kilpailuja leimasi Ida Bobachin täydellinen hallinta ja muutenkin kisojen kärkikolmikko oli omassa luokassaan muihin nähden. Pojissa menestystä saatiin sen sijaan monen toimesta, uutena kärkimaana Espanja, eikä mikään maa päässyt hallitsemaan poikien kisoja. Tämä kertoo selvästi kilpailun kovenemisesta ja tason laajuudesta. Nyt huippusuunnistajia löytyy laajalla rintamalla ja Suomen on tehtävä entistä enemmän töitä pysyäkseen kärkitaistelussa mukana.

Poikien tulokset:

Tyttöjen tulokset:

Kisasivut:

- Tero Viljanen

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri