Johansson kiri Euromeetingin voittoon, Damben ylivoima jatkui

Takaa-ajoon kärjessä lähtenyt Topi Anjala oli liian väsynyt puolustaakseen kärkipaikkaansa. Jonne Lehto ja Fredrik Johansson ratkaisivat voiton keskenään. Johanssonin rypistys viimeisellä tievälillä oli Lehdolle liikaa. Naisissa jännitystä ei ollut enää ilmassa. Inga Dambe piti suvereenin johtoasemansa.

Takaa-ajoon kärjessä lähtenyt Topi Anjala oli liian väsynyt puolustaakseen kärkipaikkaansa. Jonne Lehto ja Fredrik Johansson ratkaisivat voiton keskenään. Johanssonin rypistys viimeisellä tievälillä oli Lehdolle liikaa. Naisissa jännitystä ei ollut enää ilmassa. Inga Dambe piti suvereenin johtoasemansa.

Lehto, Johansson sekä Olli-Markus Taivainen kasautuivat yhteen jo alkumatkasta. Kolmikko eteni huomattavasti reippaammin kuin kärjessä yksin edennyt Anjala. Nouskin miehen pummit toivat takaa-ajajia yhä lähemmäs ja radan puolivälissä neljä miestä taivalsi kärjessä.

Olli-Markus Taivainen joutui taipumaan ensimmäisenä ja voitto oli kolmen kauppa. Toiseksi viimeiselle rastille ratamestari tarjosi reitinvalintaa ja tässä syntyi myös kisan ratkaisu: Anjala veti suoraan Johanssonin ja Lehdon kiertäessä vasemmalta tietä. Tiekierto oli nopeampi.

Lehto ja Johansson pääsivät ottamaan toisistaan mittaa juoksemalla. Erittäin vahvana juoksijana tunnettu Johansson oli tiepätkällä pitelemätön, eikä Lehto pystynyt vastaamaan ruotsalaisen vauhtiin. Näin ollen seuratasolla IFK Lidingötä edustava Johansson pääsi pokkaamaan voiton.

Johansson on kaikkien aikojen toinen Kainuun Rastiviikon voittanut ruotsalainen. Erik Svensson voitti Suomussalmen viikon vuonna 1984. Svenssonin tunteista ei ole tietoa, mutta ainakin Johansson oli iloinen voitostaan.

-Päätin jo hyvissä ajoin tievalinnan toiseksi viimeiselle ja se ratkaisi tällä kertaa, kertasi Johansson metsän ratkaisuvaiheita.

Johanssonin matka jatkuu huomenna Kainuusta takaisin kotikonnuille. Seuraava kilpailu on Ruotsin O-ringen.

-En ole mitään tavoitteita asettanut 5-dagarsille. Minun tavoitteenani olivat MM-kisat enkä sinne päässyt. O-ringenin otan harjoitusviikkona, Johansson maalaili.

Palkintorahat lämmittivät ruotsalaisen mieltä, vaikka euron kurssi ei viime aikoina huipulla ole ollutkaan.

-Niitä rahoja tarvitaan, jotta voin satsata tulevaisuudessa, Johansson kertoi hymyillen olkaan taputtajille.

Toiseksi juossut Lehto paheksui Johanssonin tapaa ulkoistaa vetohommat muille juoksijoille.

-Tämä GPS-seuranta on siitä hyvä, että Johanssonkin tietää missä on kisan aikana mennyt, Lehto puuskutti maalissa.

Lehdon mukaan Anjala veti suurimman osan radasta Lehdon vetäessä ne pätkät, jossa Anjala ei kärjessä ollut. Lehdon mukaan Johansson ei harkinnutkaan omia reitinvalintoja.

-Itse yritin useamman kerran muilta karkuun eri valinnalla, mutta Johansson ei, Lehto jatkoi.

Joka tapauksessa Vehkalahden Veikkojen mies nosti hattua ruotsalaisen juoksuvoimalle lopussa. Lehdon mukaan hän yritti vielä lopussa haastaa Johanssonia siinä onnistumatta.

Lehto oli kaikkinensa hyvin tyytyväinen rastiviikon kakkossijaansa. Touko-kesäkuun rankka kisarupeama kuitenkin painoi henkisesti jo viikolla.

-Nordic O-tourilla ei tullut montaakaan starttia, mutta henkisesti se oli rankkaa kaikkine matkustamisine ja hotellipäivineen.

Rastiviikon jälkeen Lehto aikoo ottaa rauhallisesti ja ladata akkuja ennen MM-katsastuksia.

Anjala ei kolmanneksi viimeisellä välittänyt muista vaan painoi omalla reitinvalinnalla suoraan.

-Tiesin että metsässä menee uria edellisten päivien jäljiltä, mutta en vain saanut niitä alleni, kommentoi Anjala maalissa.

Anjala pummasi kaiken lisäksi vielä rastia, jolloin hän saattoi juosta rauhassa maaliin kolmantena.

Topi Anjala oli väsynyt mies jo kisa-aamuna. Hänen mukaansa voittoon olisi vaadittu pirteämpi mies.

-Harjoituspohja ei vain riitä monen päivän perättäiseen kilpailemiseen.

Anjala ei valottanut loppukesän suunnitelmiaan, mutta Hevoskuurin asiantuntija-arvioiden mukaan syksyn SM-kisojen lähtöviivalla nähdään pitkänhuiskea Nouskin mies, joka voi napata mitaleja.

Dambe varmistellen voittoon

Naisten sarjassa Inga Dambella oli helppo työ pitää muut takanaan viimeisenä päivänä. Eroa kakkoseen kertyi lopulta kuusi minuuttia.

-Yritin vain juosta rennosti ja varmasti ja näin varmistaa voiton, kertoi Dambe.

Hän kuitenkin itse kiisti, että 1600 euron palkintorahat olisivat tulleet helposti vaan ruotsalaiset antoivat hänelle kovan vastuksen. Dambe nähdään tositoimissa heti ensi viikon Fin5-rastiviikolla, joka Damben mukaan on vielä vaikeampi voittaa.

-Sveitsiläiset tulevat sinne, joten vaikeaksi menee, Dambe arveli.

Ruotsin Sara Eskilsson juoksi rastiviikon kakkoseksi. Seuratasolla Haninge SOK:ta edustava suunnistajatar tuli maaliin kuusi minuuttia Damben perässä.

Eskilsson oli tyytyväinen viikkoon kokonaisuudessaan. Viimeisessä osakilpailussa hän ei yrittänyt haastaa Dambea vaan tehdä oman virheettömän juoksun.

-Jos Dambe olisi pummannut niin silloin olisi ollut mahdollisuuksia kaksinkamppailussa, tänään vahvaksi itsensä tuntenut Eskilsson arveli.

Eskilsson kilpailee seuraavan kerran ruotsalaisten suurimmassa ja kauneimmassa urheilutapahtumassa eli O-ringenilla.

-Maaston pitäisi sopia minulle hyvin. Mikäli teen virheettömät juoksut niin korkealla ollaan.

Eskilssonin maanainen Sofie Johansson otti kokonaiskisassa kolmostilan. Hän oli viikolla tyytyväinen sprinttiin ja takaa-ajoon.

-Keski- ja pitkämatka olivat selkeitä pettymyksiä. Maastopohja täällä on rankka enkä vain ole niin hyvässä kunnossa, että jaksaisin paremmin, Johansson pohti.

Paras suomalainen naisten sarjassa oli neljänneksi sijoittunut Maija Sianoja.

Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri