Topi Anjala pääsi laseroperaatiolla eroon piilolinsseistään

TopiAnajala_intro110711Monet suunnistajat tuskailevat piilolinssiensä kanssa ja joutuvat jännittämään, että pysyvätkö ne päässä vai raapaiseeko risu ne pois suunnistuksen aikana. Ikaalisten Nousevan-Voiman Topi Anjala tuskastui piilolinsseihin ja päätti hakea ratkaisua ongelmaan laserkirurgialla.

TopiAnajala110711Topi Anjala pääsi laseroperaation avulla eroon piilolinsseistään. Kuva: Topi Anjalan kuva-albumiMonet suunnistajat tuskailevat piilolinssiensä kanssa ja joutuvat jännittämään, että pysyvätkö ne päässä vai raapaiseeko risu ne pois suunnistuksen aikana. Ikaalisten Nousevan-Voiman Topi Anjala tuskastui piilolinsseihin ja päätti hakea ratkaisua ongelmaan laserkirurgialla.

Hevoskuuri soitteli Topille raskaan Kainuun Rastiviikon jälkitunnelmissa miehen tultua juuri palauttelulenkiltä ja kyseli hiukan tarkemmin tuosta laseroperaatiosta. Sehän voisi nimittäin kiinnostaa muitakin suunnistajia. Samalla Topi kertoi myös hiukan tulevaisuudestaan suunnistajana ja satsauksestaan.

Moi Topi! Mitkä ovat fiilikset näin kovan Kainuun Rastiviikon jälkeen?

– Moi! Aika väsyneet fiilikset on vielä. Kävin vähän hölkkäämässä ja palauttelemassa kovan viikon jälkeen.

Kerro hiukan lisää tuosta sinun näköongelmasta ja kuinka lähdit hakemaan siihen ratkaisua?

– Minulla oli ihan perustilanne eli näin kauas huonosti ja olin siis likinäköinen. Tämä oli vaivannut minua murrosiästä asti ja silmälasit sain 16-vuotiaana. Silloin oli jo leikkaukset mahdollisia eri tekniikalla, mutta ne olivat markka-aikaan vielä kalliita. Ja nuoren ihmisen kannattaa odottaa, että näön heikkeneminen päättyy ja eihän näitä operaatioita kai alle 18-vuotiaille tehdäkään. Viime vuosina olin kuitenkin kyllästynyt piilolinssien kanssa pelaamaan. Aina joutui kisassa jännittämään, että pysyykö piilolinssit päässä, joutui käyttämään suojalaseja ja nämä taas huurtuivat sateella jne. Aina oli siis pieni pelko näkökyvyn säilymisestä suorituksen aikana. Myös piilolinssien kuivuminen oli ongelma, kun koko ajan joutui niitä käyttämään, eikä ihan koko päivää niitä pystynyt pitämäänkään. Tänä keväänä oli sitten hyvä hetki mennä tuohon leikkaukseen ja operaatio tehtiin maanantaina 23.5.

Millainen tuo itse operaatio oli ja kuinka nopeasti siitä toivuit?

– Leikkaus tehtiin Tampereella Femto- menetelmällä, jossa silmien taittovirhe korjataan kokonaan laserin avulla. Kävelin vain leikkaussaliin ja menin makuulle. Lääkäri varmisti, että silmät pysyvät auki ja kone teki loput. Ensin silmät paineistettiin ja näkö meni hetkeksi. Noin viisi minuuttia kestäneen toimenpiteen aikana molempien silmien sarveiskalvoja operoitiin miljoonien vierekkäisten laserpulssien avulla. Terää ei siis käytetty vaan kaikki tehtiin laserilla. Itse olin koko ajan tajuissani ja huomasin vaan, kuinka valo välillä vilkkuu. Operaatio maksoi muutaman tuhat euroa, mutta se maksaa itsensä kyllä takaisin ajan kanssa, kun enää ei mene kuluja linsseihin ym.

Kuinka nopeasti leikkauksesta toipuu ja onko sinulla nyt mielestäsi parempi näkö?

– Viikon verran piti välttää rasittavaa liikuntaa eli tosi nopeasti operaatiosta toipuu. Ja nyt voin sanoa, että näkö on valehtelematta parempi kuin piilolinssien kanssa. Heti leikkauksen jälkeen huomasin näkeväni ilman silmälaseja. Suojalaseja piti käyttää leikkauspäivä ja viikko leikkauksen jälkeen öisin. Valonarkuus ja roskantunne silmissä helpotti muutama tunti leikkauksen jälkeen ja jo seuraavana päivänä näkö oli erinomainen. Suunnistajalle näkö on sen verran tärkeä työkalu, että kyllä tämä operaatio ainakin minulle oli tosi hyödyllinen ja kannattava. Parasta tässä on itseluottamus. Nyt ei tarvitse enää miettiä, että tuleeko näön kanssa ongelmia suorituksen aikana. Mukavuuttakin ajatellen onhan tämä paljon mukavampi tilanne, kun piilolinssit eivät kuivu silmiin.

Näin loppuun vielä, miten se sinun oma panostaminen suunnistukseen jatkossa? Kiinnostaako Ranskan MM-kisat ja entä Vuokatin kotikisat kahden vuoden päästä?

– Nyt on Ranskan MM-kisat ja varsinkin katsastukset tosi ajankohtainen asia. Ihan tässä parin päivän sisällä päätän, että lähdenkö Ranskaan katsastuksiin. Ja nyt näyttää todennäköisemmältä, että olisin lähdössä. Tosin itse maastotyyppiinhän en ole vielä tutustunut yhtään, joten tosi panostusta en ole näihin kisoihin tehnyt, vaan olen pitänyt siltä osin taukoa ja välivuotta. Sprinttikatsastukseen en ole lähdössä. Se ei vain sovi minun lahjoille ja se on nimenomaan metsäsuunnistus, joka minut aikoinaan lajin pariin houkutteli ja houkuttaa edelleen. Nyt näyttäisi kuitenkin siltä, että seuraavat kaksi vuotta tulen panostamaan taas tosissani suunnistukseen. Opinnot on saatu hyvään vaiheeseen, enää gradu puuttuu ja noin 20–30 opintopistettä, joissa on läsnäolopakko. Nyt näyttäisi myös siltä, että taloudellisetkin tekijät mahdollistaisivat panostuksen. Kaiken lisäksi nyt on myös tosi mielenkiintoisia arvokisoja tulossa, jotka kiinnostavat. Ensi vuonna on ensin Ruotsin EM-kisat ja sitten Sveitsin MM-kisat ja vuoden 2013 herkkupalana Vuokatin kotikisat.

Kuulostaa hyvältä! Hienoa, että silmä- ja piilolinssivaivat on nyt saatu kuntoon ja olet päättänyt jatkaa suunnistukseen panostamista. Onnea matkalla kohti Vuokattia!

- Tero Viljanen

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri