Tsvetkov ja Dambe FIN5-rastiviikon voittoihin

Nouskin Dmitry Tsvetkov juoksi helpontuntuiseen voittoon Fin5-rastiviikolla Lohjalla. Takaa-ajokisan kuuden minuutin ero kasvoi yli yhdeksään minuuttiin päätöspäivänä. Naisissa Paimion Rastin Inga Dambe kasasi itsensä edellispäivän eksymisen jälkeen pitäen muut takanaan.

Nouskin Dmitry Tsvetkov juoksi helpontuntuiseen voittoon Fin5-rastiviikolla Lohjalla. Takaa-ajokisan kuuden minuutin ero kasvoi yli yhdeksään minuuttiin päätöspäivänä. Naisissa Paimion Rastin Inga Dambe kasasi itsensä edellispäivän eksymisen jälkeen pitäen muut takanaan.

Mitään suurta draamaa ei kummankaan pääsarjan viimeisinä päivinä nähty. Tsvetkovin vauhti oli ylivoimaista lähes koko viikon eikä tilanne muuttunut lauantaina. Ainoastaan Jonne Lehto pystyi haastamaan pietarilaisen eilen keskimatkalla. Tsvetkoville voitto maistui Kainuun Rastiviikon kitkerän hylsyn päälle.

-Tyytyväinen olen, koko viikko meni hyvin. Nyt vain täytyy ruveta valmistautumaan Oringenille, Tsvetkov kommentoi kisan jälkeen.

Perheensä kanssa matkassa ollut viime vuoden MM-viestin kultamitalisti oli ensin Kainussa jossa vauhti kohdallaan. Ainoastaan sprintin hylsy esti miestä kamppailemasta kisan voitosta Jonne Lehdon, Topi Anjalan ja Ruotsin Fredrik Johanssonin kanssa.

Lohjalta Venäjän mies sai mitä halusi. Oringenilla mitataan miehen todellinen turnauskestävyys. Tsvetkov myönsi jalkojen tuntunen raskailta jo Kisakallion maastoissa kahtena viimeisenä päivänä. Ruotsista matka jatkuu Ranskaan, jossa mies leireilee kaksi viikkoa. Tavoitteena on menestys Ranskan MM-kisojen pitkällä matkalla.

Ranskan tarkkuutta vaativat maastot eivät ole aivan passeleita fyysisesti vahvalle Tsvetkoville, mutta Lohjan viikko osoitti, että lippu löytyy myös vaativimmissa maastoissa. Mielenkiintoista on nähdä, miten kolme rastiviikkoa putkeen vaikuttavat MM-vireeseen elokuun loppupuolella.

Hiisirastin venäläinen Sergei Detkov oli rastiviikon toinen yhdeksän ja puoli minuuttia voittajan takana. Viron ja MS Parman Peeter Pihl oli kolmas. Paras suomalainen oli TuMen Sami Hämälistö neljännellä sijallaan.

Dambe piti pään kylmänä

Paimion latvialainen Inga Dambe vei voiton jo Kainuussa ja nyt vuoro pokata Lohjalla. Rastiviikko näytti jo ratkenneen Dambelle jon ensi päivinä, mutta latvialaisen kymmenen minuutin pummi neljäntenä päivänä antoi mahdollisuuksia vielä muille. Viimeisen päivän varman suunnistuksen ansiosta Damben voittomarginaaliksi muodostui seitsemän minuuttia, joten kakkoseksi suunnistaneella ikinuorella Vroni König-Salmella ei ollut voittomahdollisuuksia.

-Kolme päivää luulin, että tämän rastiviikon voittaminen olisi huomattavasti helpompaa kuin Kainussa, mutta eilinen eksyminen muutti kaiken, Dambe valotti maalissa.

Miten Dambe sitten sai kasattua itsensä perjantaisen jättipummin jälkeen?

-Ajattelin vain että se oli onnettumuus eikä sellaista voi tapahtua peräkkäisinä päivinä, Dambe jatkoi.

Seuraavaksi Damben ohjelmassa on pienempiä kansallisia Turun seudulla ennen SM-kisoja. Ranskan kisoihin hän ei ole lähdössä.

Kokonaiskisan kakkospaikasta meinasi tulla vielä mittelö König-Salmen pummattua. Angelniemen Heini Saarimäki sai Sveitsin naisten maajoukkuevalmentajan jo näköyhteyteen mutta pummi seuraavalle rastille vesitti kaksinkamppailun König-Salmen viedessä kakkossijan ja Saarimäen ottaessa kolmospalkinnon.

Paras suomalaisnainen Heini Saarimäki oli kokonaisuudessa tyytyväinen viikkoonsa.

-Hyvä tulos omaan kuntooni nähden. Seuraavaksi edessä on rastiviikko Sloveniassa, Saarimäki kertoi maalissa.

Vuoden 2007 nuorten MM-pitkän pronssimitalisti tosin myönsi, että Slovenian reissu on myös puoliksi lomareissu, eikä tulostavoitteita ole asetettu.

Sedät jaksaa heilua

Rastiviikon kovin sarja ei välttämättä ollutkaan mikään valiosarjoista. Nimittäin nelikymppisten miesten sarjassa ainakin nimilista oli kivenkova. Parasta vauhtia piti Tampereen Pyrinnön Jouni Mähönen ennen SK Pohjantähden Timo Karppista. Matti Karvonen nappasi kolmostilan, Pekka Lapila nelospaikan ja Kenneth Cederberg joutui tyytymään viitossijaan. Jussi Aumo oli kuudes ja 1990-luvulla komean maajoukkueuran tehnyt Mikael Boström oli kokonaiskisassa vasta seitsemäs. Samalla vuosikymmenellä kovaa vauhtia pitänyt Angelniemen Juri Emaldinov mahtui nippa nappa kymppisakkiin.

Suomen rastiviikot on tämän vuoden osalta taputeltu ja on aika kääntää katseet Ruotsin viisipäiväisiin ja tämän jälkeen hiljalleen Ranskan MM-kisoihin.


Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri