Tunturisuunnistuksen järjestäjät haastavat mukaan muutkin kuin suunnistajat

tunturi190711_introTämän vuotinen Suomen tunturisuunnistus järjestetään tänä vuonna Enontekiön Vuontispirtillä Pallas- ja Ounastunturien maastoissa. Järjestäjät vakuuttavat, että maasto sopii hyvin myös vähemmän suunnistuskokemusta omaaville.

tunturi190711Tunturisuunnistusmaastoa parhaimmillaan.Tämän vuotinen Suomen tunturisuunnistus järjestetään tänä vuonna Enontekiön Vuontispirtillä Pallas- ja Ounastunturien maastoissa. Järjestäjät vakuuttavat, että maasto sopii hyvin myös vähemmän suunnistuskokemusta omaaville.

Viimeksi samoissa maastoissa on kilpailtu tunturisuunnistuksen merkeissä vuonna 1995. Tunturisuunnistuksen tiedottaja Antti Ekonoja lupaa kilpailijoille hienoa maastoa.

– Mielestäni nyt ollaan yhdessä Suomen parhaimmista tunturisuunnistusmaastoista. Pallas-Ounastuntureilla yhdistyvät kaikki erinomaisen tunturisuunnistusmaaston ominaisuudet: riittävästi avotunturia, hyväkulkuinen maastopohja ja riittävän suuret korkeuserot, hehkuttaa Ekonoja.

Tunturisuunnistus on kisailtu perinteisesti parisarjoin, mutta viime vuosina myös yksilösarjojen kiinnostus on ollut nousussa. Kilpailu on kaksipäiväinen ja ensimmäiseen päivään lähdetään yhteislähdöin ja sunnuntaina on takaa-ajolähtö lauantain tulosten mukaisessa järjestyksessä.

– Rasteja radoilla on tunturisuunnistuksen luonteen mukaisesti vähän verrattuna normaaliin metsäsuunnistukseen. Reitinvalinnat nousevat siis avainasemaan, kilpailijat saavat esimerkiksi pähkäillä mennäkö suoraan, vai yrittääkö kiertää tuntureita välttäen näin nousua. Toisaalta silloin kun rastit eivät ole avotunturissa, tulee myös rastinotossa olla tarkkana, sillä metsän puolella näkyvyys ei ole juurikaan normaalia metsäsuunnistusta parempi, valottaa Ekonoja kilpailun luonnetta.

Järjestäjät arvioivat, että kärjen osalta tasaisilla avotunturipätkillä vauhti painuu alle 4 min/km. Toisaalta suuret nousut hidastavat vauhtia merkittävästi ja metsän puolella hidasteeksi tulee välillä myös tunturikoivua ja haastavia rastipisteitä.

– Uskoisin miesten pääsarjan noin 24 km radalle kuluvan parhailta 2,5-3 tuntia, jolloin keskikilometrivauhdiksi muodostuisi noin 7 min/km, arvioi Ekonoja.

Mitä järjestäjät suosittelevat juomahuollon suhteen?

– Yleensä kilpailijoilla on mukanaan omia juomia ja geelejä järjestäjien maastossa olevan juomapisteen lisäksi. Toki osa luottaa pelkästään luonnollisiin "huoltopisteisiin": maastossa virtaa runsaasti puhdasvetisiä tunturipuroja, joiden vettä voi käyttää omalla vastuulla, vastaa Ekonoja.

Tunturisuunnistuksen luonteesta johtuen tapahtuma sopii hyvin myös muille kun aktiivisuunnistajille ja järjestävät haastavatkin rohkeasti mukaan myös vähemmän suunnistaneita.

- Radat, maasto ja kilpailumuoto sopivat mielestäni hyvin myös hiihtäjille, kestävyysjuoksijoille ja muillekin kestävyysurheilusta kiinnostuneille. Jos selviää iltarasteista ja Jukolasta, niin selviää aivan varmasti tästäkin haasteesta, lupaa Ekonoja.

Kilpailukeskuksena toimivalta Tunturihotelli Vuontispirtiltä on mahdollista saada enää peruutuspaikkoja. Lähialueilla on kuitenkin runsaasti muuta majoitustilaa, johon voi tutustua kisasivujen kautta:

>>http://pelpo.net/tunturi2011/

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri