Oringen käyntiin Hälsinglandissa

Ruotsin viisipäiväinen suunnistusviikko Oringen on polkaistu käyntiin Pohjanlahden rannalla Bollnäsin kaupungin tuntumassa. Tänä vuonna rastiviikolle osallistuu yli 16 000 suunnistajaa. Suomalaisia mukana on yli kaksisataa. Pääsarjoissa on kova taso lähestyvistä Ranskan MM-kilpailuista huolimatta.

Ruotsin viisipäiväinen suunnistusviikko Oringen on polkaistu käyntiin Pohjanlahden rannalla Bollnäsin kaupungin tuntumassa. Tänä vuonna rastiviikolle osallistuu yli 16 000 suunnistajaa. Suomalaisia mukana on yli kaksisataa. Pääsarjoissa on kova taso lähestyvistä Ranskan MM-kilpailuista huolimatta.

Ensimmäisessä osakilpailussa sunnuntaina kovinta vauhtia pitivät Malungin David Andersson ja Stora Tunan Tove Alexandersson. Andersson jätti miesten 14 kilometrin radalla seurakaveriaan Erik Rostia puoli minuuttia. Rost on tuttu nimi niin hiihtosuunnistuksesta kuin kahden viikon takaisen Kainuun Euromeetingin sprintin voittajana. Paras suomalaista seuraa edustanut oli Nouskin Dmitry Tsvetkov, joka paiskii jo kesän kolmatta rastiviikkoa. Tampereen Pyrinnön Leo Laakkonen oli avausosakilpailun 22. seitsemän minuuttia Anderssonia hitaammalla ajalla.

Naisissa kovan esityksen teknisesti vaativalla radalla teki syyskussa 19 vuotta täyttävä Tove Alexandersson. Domnarvetsin Venla-voiton seuralleen ankkuroinut Lena Eliasson hävisi 40 sekuntia. Emma Claesson oli kolmas vajaa kaksi minuuttia voittajaa verkkaisempana. Paras suomalainen oli Paimion Rastin Katri Lindeqvist. Avausosakilpailun sijoitus oli 23. Naisten eliitissä kilpaileva toinen suomalainen on Paraisten Yvonne Gunell, joka oli 26.

Raha houkuttelee huippuja Oringenille kovaa vauhtia lähestyvistä Ranskan MM-rasteista huolimatta. Kokonaiskisan voittajalle on luvassa 75 000 kruunua. Kakkonen saa molemmissa sarjoissa 50 000 kruunua ja kolmas kuittaa 25 000. Kaiken kaikkiaan rahaa jaetaan kymmenelle parhaalle. Lisäksi joka etapin kolme parasta poistuvat palkintojenjaosta "selmalagerlöfejä" lompakossaan.

Järjestäjät joutuivat pudottamaan palkintorahoja puoleen alkuperäisistä summista odotettua alhaisemmasta osanottajamäärästä johtuen. Tämä aiheutti närää Ruotsin maajoukkuesuunnistajissa, joita oli liiton taholta voimakkaasti kehoitettu osallistumaan rastiviikolle MM-valmisteluista huolimatta. Ruotsin liitto sponsoroi järjestelyjä kuitenkin sen verran, että alkuperäiset rahasummat pystytään jakamaan.

Eliittisarjoilla on maanantaina ohjelmassa kaupunki- ja puistosprintti Bollnäsissä. Tiistaina vietetään välipäivää. Loppuviikosta suunnistetaan keskiviikkoinen pitkä matka ja torstaina keskimatka. Viikko huipentuu perjantaina takaa-ajona suunnistettavalla pitkällä matkalla. Kisasivuilla on GPS-seurantaa joka sarjasta.

Suomalaiset hyvissä asemissa junioreissa

Pääsarjojen takana myös juniorit kamppailevat kovatasoisissa sarjoissa. Suomeen avausosakilpailun kakkossijoja tuli peräti kolme kappaletta. Einari Heinaro oli toinen H20 Eliitissä, Olli Huhtinen H18 Eliitissä ja Henna-Riikka Haikonen D18 Eliitissä. Viiden joukkoon sarjoissaan juoksivat lisäksi nuorten MM-kisojen viitonen Anna Närhi, Sanni Kivelä, Tuulia Viberg sekä Miika Kirmula. Kolmen viikon takainen keskimatkan nuorten maailmanmestari Topias Tiainen oli 20-vuotiaiden eliitissä kahdeksas.

Hevoskuuri seuraa päivittäin Oringenin tapahtumia ja raportoi pääsarjoista sekä suomalaisittain kiinnostavista uutisista.

Oringen-kisasivut


Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri