Rost ja Alexandersson Oringenin valtiaat – Sanni Kivelä taipui loppukirissä

kalla290711_introTove Alexandersson piti muut takanaan Oringenin päätöspäivän takaa-ajossa. William Lind ei saanut pidettyä etumatkaansa vaan Lindin seurakaveri Erik Rost vei voiton.

kalla290711Viides etappi onnellisesti takana. Kuva: O-Ringen Hälsingland 2011Tove Alexandersson piti muut takanaan Oringenin päätöspäivän takaa-ajossa. William Lind ei saanut pidettyä etumatkaansa vaan Lindin seurakaveri Erik Rost vei voiton.

Naisten voittaja Alexandersson ei päässyt takaa-ajossa helpolla vaan Emma Claesson ajoi hänet kiinni.

-Pummasin kakkosta ja kolmosta hieman. Sen jälkeen teinkin ison pummin, jossa Emma sai minut kiinni, Tove kertasi suoritustaan voittajahaastattelussa heti kisan ratkettua.

Pitkällä välillä Stora Tunan kärkikaksikko otti kuitenkin eri valinnat ja Alexandersson pääsi edelle. Maalissa hänellä oli varaa tuuletella, Claesson jäi lopulta puoli minuuttia.

Hevoskuurilla ei ole tarkempaa tietoa Oringenin historiasta, mutta todennäköisesti Alexandersson on rastiviikon nuorin tai ainakin yksi nuorimmista pääsarjojen voittajista. Alexandersson täyttää syyskussa 19 vuotta.

Kolmanneksi naisten sarjassa juoksi päivän nopeinta vauhtia pitänyt Annika Billstam.

Katri Lindeqvist oli kokonaiskisan kuudestoista. Tämänpäiväinen suoritus ei mennyt putkeen, mutta suurista eroista johtuen hän joutui taipumaan vain yhden sijan. Yvonne Gunell oli 26.

Miehissä William Lind pääsi kolmen minuutin etumatkalla metsään. Tämä ei kuitenkaan riittänyt, sillä Erik Rost ja Mats Troeng saivat malungilaisen kiinni. Lisäksi ukrainalaiset Pavlo Uskhvarok ja Oleksandr Kratov olivat ainoastaan puoli minuuttia kärkiletkan takana.

Ratkaisu tapahtui vain kilometri ennen maalia Lindin ja Rostin ottaessa eri reitinvalinnat. Rostin tie oli nopeampi ja varmempi. Troeng oli aivan voittajan perässä vielä toiseksi viimeisellä, mutta Rostin parempi reitti kohti viimeistä sekä myös kevyempi jalka antoivat miehelle mahdollisuuden tuulettaa seuralipun kanssa loppusuoralla.

Kainuun Rastiviikolla heinäkuun alussa Rost oli kokonaiskisan yhdeksäs. Oringen kotimaisemissa oli kuitenkin hänen päätavoitteensa MM-kisakoneesta tippumisen jälkeen. Ruotsin suurimman suunnistustapahtuman voitto häivyttänee Ruotsin joukkueen MM-varamiehen pettymystä.

Kärjessä lähtenyt William Lind joutui tyytymään kolmanteen sijaan. Ukrainalaiset miehittivät seuraavat sijat.

Nouskin Dmitry Tsvetkovilla oli myös pieni mahdollisuus liittyä kärkimiesten letkaan, mutta pieni kaartelu kakkosrastilla aiheutti miehen myöhästymisen "junasta". Nouskilainen oli lopulta kuudes.

Kivelä ja Heinaro kakkosia juniorisarjoissa

Juniorisarjoissa muutamilla suomalaisilla oli mahdollisuuksia kokonaiskisan voittoon, mutta tällä kertaa ruotsalaiset olivat parempia. Lähinnä voittoa oli Angelniemen Ankkurin Sanni Kivelä, joka taipui vasta loppusuoralla Gävle OKn Moa Enmarkille 18-vuotiaiden sarjassa. Rastiviikkoa ensimmäisten päivien jälkeen johtanut Henna-Riikka Haikonen oli sarjan seitsemäs.

Einari Heinaro pääsi 20-vuotiaiden eliitissä toisena metsään vain minuutti Joakim Svenskin perään. Stora Tunan ruotsalainen piti Helsingin Suunnistajien miehen takanaan. Heinaro kuitenkin hienosti toiseksi kaksi ja puoli minuuttia voittajan takana.

18-vuotisissa pojissa Angelniemen Miika Kirmula juoksi koko viikon tasaisesti ohittaen takaa-ajossa vielä yhden miehen. Tuloksena oli neljäs sija. Kangasala SK:n Kristian Kannus juoksi viikon nousujohteisesti ja ensimmäisen päivän 46. sija nousi lopulta neljäkymmentä pykälää kuudenneksi.

Tyttöjen 20-eliitin vei nimiinsä Linnea Martinsson 25 minuutin (!) erolla muihin. Paras suomalainen oli MS Parman Tuulia Viberg kahdeksannella sijallaan.

Oringenin liikunnallinen anti on nyt suurimmaksi osaksi taputeltu lähes 16 000 suunnistajan tultua maaliin. Illalla edessä on rastiviikon kuudes etappi eli "sjätte etappen", jossa väsyneet kilpailijat rentoutuvat tansseissa sekä diskoteekeissä. Kuudennen etapin tärkeyttä ei voi liikaa korostaa, sillä hyvin monelle nuorelle ja ehkä jopa vanhemmalle sjätte etappen on viikon tärkein etappi tai ainakin rastiviikon kohokohta. Kukaan ei tiedä tarkkaan kuinka monta onnellista tai vähemmän onnellista rakkaustarinaa on kuudennen etapin seurauksena syntynyt. Varmaa kuitenkin on, että niitä on syntynyt.


Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri