Ungdomens 10MILA juostaan viikonloppuna.

Tämänvuotinen nuorten suuri suunnistusviesti Ungdomens 10MILA juostaan Markissa, joka sijaitsee Ruotsissa Boråsin ja Göteborgin välimaastossa.

Tämänvuotinen nuorten suuri suunnistusviesti Ungdomens 10MILA juostaan Markissa, joka sijaitsee Ruotsissa Boråsin ja Göteborgin välimaastossa.

Kilpailu käydään kolmessa eri sarjassa. 12-vuotiaiden viesti käydään tänään perjantaina kello 18 alkeaen. 10 osuuksinen poikien viesti starttaa lauantaina aamuyöllä kello 2.30. Tytöt lähtevät viisiosuuksiseen koitokseen puoli kuusi aamulla. Kaikki ajat ovat Ruotsin aikaa.

Tänä vuonna viesteissä juoksee kaksisataa eri joukkuetta, joista moni on suomalaisia. Viime vuosina suomalaisessa suunnistusmediassa keskustelua on herättänyt yhdistelmäjoukkueet ja niiden juokseminen viestien kärkisijoilla. Keskustelu jatkuu todennäköisesti myös tänä vuonna usean yhdistelmäjoukkueen hätyytellessä kärkisijoja.

HD18-sarjassa ykkösnumeroa kantaa Hestra IF, joka oli viime vuoden viestissä kolmas. Viime vuoden voittajajoukkue Turun Suunnistajat ei ole mukana viestissä ollenkaan. Myös viime vuoden kakkonen, joka koostui kolmesta ruotsalaisjoukkueesta on pois pelistä. Kakkoseksi tulleessa yhdistelmässä mukana ollut Hagaby GOIF on kuitenkin mukana kahden muun ruotsalaisseuran kanssa.

Suomalaisvoiton uusiminen ei kuitenkaan liene mahdotonta vaikka turkulaiset eivät voittoaan ole puolustamassa. Kovimmiksi suomalaisiksi on niin internetin kuin suunnistuskisojen oikeissa pesupaikkakeskusteluissa arvioitu Helsingin Suunnistajia sekä Kangasala SKta. Myös Koveella, Espoon Suunnalla sekä kestomenestyjä Tampereen Pyrinnöllä voi olla sanansa sanottavana. Mielenkiintosta on myös nähdä Tuusulan Voima-Veikkojen, Rajamäen Rykmentin sekä Pihkaniskojen yhdistelmän kisakunto.

Tyttöjen viestin voitti viime vuonna Stora Tuna. Ylivoimaisella ankkurisuuden suorituksella voiton seuralle hoitanut Tove Alexandersson on kasvanut ulos viestistä ja valmistautuu muutenkin aikuisten MM-kisoihin, joten ratkaisijan on löydyttävä muualta.

Suomalaisia nähtäneen kärkisijoilla myös tytöissä. Koovee, Tampereen Pyrintö sekä Kangasala SK ratkaissevat parhaaan suomalaisjoukkueen tittelin ellei viime vuonna kolmanneksi suunnistanut Tuusulan Voima-Veikkojen ja Pihkaniskojen yhdistelmä onnistu murtamaan pirkanmaalaisten valtaa.

Tarkempia veikkauksia voittajista on kuitenkin vaikea tehdä, sillä joukkueiden koostumuksia ei ole julkisesti esillä. Lisäksi Hevoskuurin toimittajan muutaman vuoden takainen täydellinen tietämys suomalais- ja ruotsalaisjunioreista on korvautunut lähes täysin huonolla ruotsin, tanskan, norjan sekä viron kielen taidoilla. Lisää aivosoluja ei ole luvassa, joten tulokset puhukoot puolestaan.

Viime vuonna järjestäjät tarjosivat online-tuloksia ja jopa GPS-seurantaa. Näistä palveluista ei ole kuitenkaan mitään mainintaa tämänvuotisten kisojen dokumenteissa ja ohjeissa, joten itse kisaakin jännittävämpi seurattava on naapurimaan tulospalvelutarjonta, mitä, missä, milloin ja kuka?

Suomenkielistä palvelua

Kisajärjestäjät ovat olleet ystävällisiä ja kääntäneet kilpailukutsun suomeksi. Tähän lienee käytetty Google Translatoria tai hieman kauemmin Ruotsissa aikaa viettäneen suomalaisen taitoja. Ilmeisesti molempia.

Kilpailukutsussa järjestäjät toivottavat kilpailijat tervetulleiksi 10 peninkulmaviestiin. Maastosta puhuttaessa järjestäjät ilmoittavat vakavuuden olevan korkeintaan oranssi. Lisäksi telakka on kohtalainen ja saavutettavuus on hyvä erittäin hyvä. Epäselväksi jää mitä telakalla ja saavutettavuudella tässä tarkoitetaan.

Järjestäjät haluavat myös muistuttaa yhdistelmäjoukkueiden eettisestä puolesta Valikoimiin-väliotsikossa:

"Järjestämme nuorten 10 meripeninkulman ja toivotaan että mahdollisimman moni kokee ainutlaatuista tunnelmaa joka on tähän tapahtumaan. Pidämme siksi joukkueet kaikki alueet ja valtiot osallistumaan kilpailuun, onko se seurajoukkueiden tai valikoimiin. Mutta koska keskustelujen jälkeen tapahtunut viimeisenjärjestelyihin, ota huomioon sovellettavat säännöt komposiitti joukkuetta. Nämä löytyy otsikon "-tyyppinen" sivuillamme. On myös ajatuksemme siitä, miten voidaan pitää moraalisesti ja eettisesti hyväksyttävää tässä tapauksessa."

Käännös ei kuitenkaan voi olla täysin tietokoneella tehty tai sitten Google osaa jo murrekielen käännöksetkin. Nimittäin kilpailukutsun lopussa pyydetään ilmoittamaan järjestäjille

"...jos tuletta isolla onnikalla ja haluatta pysäköinti paikkaa."

Hevoskuuri yrittää saada tulostiedotteita eetteriin mikäli niitä jostain esiin saadaan.

-Juho-Veikko Hytönen-

Ungdomens 10MILA-kisasivut


Kuuntele uusin Latu Podcast

Premiumsport.fi

ulvang banneri