MM-kisojen ensikertalainen Saila Kinni tähtää hallittuun suoritukseen keskimatkalla

SailaKinni_intro060811Suomen MM-joukkueen matkavalinnat julkaistiin eilen perjantaina ja keskimatkan nimilistalta löytyy myös Tampereen Pyrinnön Saila Kinnin nimi. Hevoskuuri kyseli MM-kisojen ensikertalaisen tunnelmista näin kisojen alla.

SailaKinni060811Saila Kinni lähtee ensimmäisiin MM-kisoihinsa Ranskaan. Kuvassa Saila Salpa-Jukolassa kesäkuussa. Kuva: Hevoskuuri.fiSuomen MM-joukkueen matkavalinnat julkaistiin eilen perjantaina ja keskimatkan nimilistalta löytyy myös Tampereen Pyrinnön Saila Kinnin nimi. Hevoskuuri kyseli MM-kisojen ensikertalaisen tunnelmista näin kisojen alla.

24-vuotias Saila Kinni oli nuorten sarjassa Suomen vakiokalustoa nuorten arvokisoissa parhaimpina saavutuksinaan MM-pronssi Australian kisoista vuonna 2007 sekä pari viestimitalia. Aikuisten sarjassa Kinni on päässyt pari kertaa maailmancupiin mukaan sekä Salon PM-kisoihin 2009. Lisäksi Kinni on tehnyt vahvoja viestisuorituksia Pyrinnön voittaessa sekä Venlojen viestin että Tvåmilan. Tulevat Ranskan MM-kisat ovat kuitenkin tamperelaiselle tuotantotalouden opiskelijalle ensimmäiset isommat arvokilpailut aikuisten sarjassa. Kyselläänpä hiukan tarkemmin Sailan fiiliksiä kisojen alla ja matkavalintojen varmistuttua.

Moi Saila! Nyt on matkavalinnat julkistettu ja sinun nimi löytyy keskimatkalta. Millaiset fiilikset sinulla on tällä hetkellä?

– Moi! Ihan hyvät fiilikset on tällä hetkellä. Tiesin tuon keskimatkan valinnan jo etukäteen. Pitkälle matkalle oli pieni optio olemassa, mutta kun Minna ja Merja päättivät juosta sen matkan, niin se toive jäi nyt toteutumatta. Mielelläni olisin senkin matkan juossut, mutta ei sitä nyt osaa harmitella. Tärkeintähän oli se, että tavoite päästä kisoihin toteutui.

Juoksit varsin vahvat katsastukset ja kisavalintasi oli selviö. Olet ilmeisesti päässyt varsin hyvin sinuiksi Ranskan vaativien maastojen kanssa ja saanut ne hallintaan. Kuinka monta kertaa olet ehtinyt maastoissa harjoitella ja miten niissä sinun mielestä kannattaa suunnistaa?

– Tämä katsastusreissu oli kolmas kerta kun niissä maastoissa harjoittelin ja pikku hiljaa alkaa maastotyyppi aueta. Katsastukset meni sijoituksellisesti hyvin, mutta kyllä minullekin vielä virheitä tuli. Ehkä tärkeintä on osata rytmittää suunnistustaan oikein. Vaikeat alueet ovat tosi vaikeasti ja ne on osattava mennä todella rauhallisesti ja varmasti. Ja sitten on osattava löytää ne selkeät paikat, jossa vauhtia pystyy pitämään. Sillä kyllä niitä selkeitä ja vauhdikkaimpia pätkiäkin maastoista löytyy.

Onko MM-kisoihin pääsy ollut sinun kauden päätavoitteesi ja kuinka paljon kisat ovat olleet mielessä?

– Kyllä nämä MM-kisat on mielessä ollut. Syksyllä leirillä tajusin, että nämä Ranskan maastot ovat minun maastoja. Keväällä ehti jo hiukan usko horjumaan, kun homma ei tahtonut sujua ja muut tytöt juoksivat paljon paremmin kuin minä. Mutta täytyi vaan uskoa itseensä ja katsastusreissulla homma taas toimi.

Kuinka paljon sinä harjoittelet vuodessa ja onko harjoittelussasi mitään erityisjuttuja?

– Vuodessa tulee varmaan noin 450–500 tuntia treeniä. Ei ole harjoittelussa mitään ihmeellistä, vaan aika perinteiseen tapaan harjoitellaan. Silloin kun Kari Arponen tuli Jouni Mähösen jälkeen valmentajakseni, niin tehoharjoittelua tuli hiukan enemmän ohjelmaan, mutta muuten jatkettiin aika samaan tyyliin.

Suunnistus on nyt sinulla päällimmäisenä asiana, ehditkö tekemään muuta suunnistuksen lisäksi?

– Kyllä suunnistus on nyt ykkösasia ja Vuokatin 2013 kotikisat on mielessä. Opiskelen Tampereella Hervannassa tuotantotaloutta teknillisessä yliopistossa ja se tuo ihan mukavaa vaihtelua harjoittelun lisäksi. Mutta kyllä se tällä hetkellä menee niin, että suunnistus tulee ensin ja silloin opiskellaan kun on aikaa. Eli kyllä valmistumiseen vielä hetki menee.

Miten sinun valmistautuminen menee ennen MM-kisoja?

– Katsastukset oli lähellä kisoja, joten niistä täytyi ensin palautua. Eli kevyempää palauttelua on ohjelmassa ja pari-kolme kovempaa harjoitusta vielä teen ennen kisoja. Ensi viikon torstaina on minun lähtö Ranskaan, joten tässä ehtii vielä hetken kotona valmistautua rauhassa ja sitten paikan päällä on vielä tuntuman hakua ennen kisastarttia.

Millaisin odotuksin ja tavoittein lähdet ensimmäisiin MM-kisoihisi, jännittääkö?

– Tavoitteena on, että pystyisin sellaisen hallituksen suorituksen tekemään, enkä anna jännityksen häiritä. Ensimmäinen MM-startti tulee varmasti hiukan jännittämään, mutta se täytyy vaan osata sulkea pois ja mennä suorituskeskeisesti. Uskon, että A-finaaliin pitäisi paikka irrota ihan perusjuoksulla eikä mitään ihmeitä tarvitse yrittää. Ja sitten finaaliin se hallittu suoritus eli suorituskeskeisesti kisoihin lähden.

Toivotetaan onnea ensimmäiseen MM-starttiisi! Hevoskuuri tulee seuraamaan Sailan ja muiden suomalaisten edesottamuksia paikanpäällä ja kirjoittamaan raporttia Ranskan MM-kisoista.

Ranskan MM-kisojen kotisivut: http://www.woc2011.fr/

- Tero Viljanen

Kuuntele uusin Latu Podcast

ulvang banneri