Domnarvets GOIF naisten 10MILA-viestin voittoon

Domnarvets GOIF juhlii naisten 10MILA-viestin voittoa. Kuva: Aapo Laiho

Domnarvets GOIF juhlii naisten 10MILA-viestin voittoa. Kuva: Aapo Laiho

Domnarvetsin ankkuri Lena Eliasson piti päänsä kylmänä ja juoksi vakuuttavaan voittoon naisten 10MILA-viestissä. Toiseksi tuli viime vuoden voittaja Halden SK ennen OK Tisarenia. Tampereen Pyrintö sijoittui parhaana suomalaisjoukkueena viidenneksi.

Upplands-Bron kunnassa käydystä naisten 10MILA-viestistä kehkeytyi lopulta varsin jännittävä kilpailu, jossa useammalla joukkueella oli mahdollisuus taistella voitosta. Lopulta kävi niin, että 29 sekunnin keulassa ankkuriosuudelle päässyt Domnarvetsin Lena Eliasson ei tällä kertaa sortunut hermoiluun, niin kuin hänelle on välillä sattunut, vaan teki vakuuttavan juoksun ja toi viime vuosien naisten viestien kestomenestyjille seuran kolmannen Damkavlen voiton 2000-luvulla. Edellinen voitto oli vuodelta 2005 viereisestä maastosta.

Viime vuoden voittajan Halden SK:n ankkuri Mari Fasting oli saanut Eliassonin kiinni kolmosrastille, mutta sortui tämän jälkeen pieniin virheisiin ja vähän epäsujuvaan suunnistukseen ja näin Eliasson pääsi karkuun. Maalissa joukkueiden välistä eroa oli 1.40. Fasting pystyi kuitenkin ratkaisemaan toiseksi viimeisellä rastilla taistelun kakkossijasta edukseen OK Tisarenin siihen asti hurjan juoksun tehnyttä Simone Niggliä vastaan. Niggli teki pienen virheen ja näin Fasting kuittasi kakkossijan. Viime vuoden kakkonen Tisaren sijoittui näin kolmanneksi ennen Hellas Orienteeringia ja Tanja Ryabkinaa, joka Nigglin tapaan yhdessä juosten nosti seuransa kärkisijoille.

Suomalaisittain viesti ei sujunut aivan toivotulla tavalla, liekö syynä liian vähäinen suunnistustuntuma runsaslumisen ja hiukan normaalia pidempään kestäneen talven johdosta. Tampereen Pyrintö oli jälleen paras suomalaisjoukkue Venlan Niemen ankkuroidessa Punahilkat viidenneksi. Pyrintö menetti otteen voitosta neljännellä osuudella Saila Kinnin tehdessä muutaman virheen ja jäätyä yli neljän minuutin päähän kärjestä. Paimion Rasti oli toiseksi paras suomalaisjoukkue 11. sijallaan. Kalevan Rasti oli Sara Lüscherin ankkuroimana 13:s ja Sofia Haajanen toi SK Pohjantähden maaliin 17:nä. SK Pohjantähti oli etukäteen yksi kärkipäähän odotetuista seuroista, mutta joukkueen ote kärkisijoista katosi toisella osuudella Heini Wennmanin jouduttua etsimään yhtä rastia useamman minuutin. Vähän vaisuksi jäi siis suomalaismenestys tällä kertaa.

Vahva joukkuehenki ja keskittyminen viesteihin voiton takuuna

Domnarvets GOIF:n voittajajoukkueessa juoksivat ikinuori 42-vuotias Karolina A Höjsgaard, Tshekin myöskin kokenut Dana Brozkova, uutena juoksijana ykkösjoukkueeseen noussut Johanna Lindberg, vahvalla juoksullaan seuransa kärkeen nostanut Emma Johansson ja ankkurina siis Lena Eliasson. Västeråsin vuoden 2004 MM-kisojen pitkän matkan ja viestin maailmanmestari ja sprintin hopeanainen Karolina Höjsgaard jaksaa edelleen syttyä ja panostaa viesteihin tullen upeasti kolmantena vaihtoon avausosuudelta.

Isoimmillaan Domnarvets oli kärkeä jäljessä kolme minuuttia kolmannen osuuden jälkeen. Emma Johansson nosti kuitenkin huippujuoksulla seuran kärkeen ja petasi Eliassonille huippupaikan. Johansson kehui viestin ratkettua porukan joukkuehenkeä.

– Itsellä oli huippujuoksu, mutta kyllä muutkin petasivat minulle hyvän paikan, eikä kolme minuuttia ollut liian iso takaa-ajettavaksi. Meillä on huippu joukkuehenki ja uskoimme joukkueena voittoon. Tämä tuntuu todella hyvältä, Johansson iloitsi.

Lena Eliasson teki siis myös huippujuoksun, eikä luopunut kärkipaikastaan, vaan ankkuroi seuransa vuoden 2011 Venlojen viestin tapaan viestivoittoon.

– Tämä tuntuu uskomattomalta ja on vielä vaikeaa käsittää. Nyt pystyin tekemään huippujuoksun, mutta niin teki myös koko joukkue. Tiedän, että pystyn tekemään tällaisia juoksuja. Nyt pystyin keskittymään koko ajan suunnistukseen ja se sujui loppuun asti. Yhden pienen virheen tein, mutta ei muuta. Näin Haldenin Fastingin kolmosrastilla, mutta en sen jälkeen ja tiesin olevani kärjessä, sillä niin hyvin suunnistus sujui, iloitsi Eliasson liikuttuneena kilpailun jälkeen.

– Emme varsinaisesti pidä 10MILA-leirejä, mutta keskitymme tiukasti ja fokusoimme itsemme palaverien kautta viesteihin. Lisäksi meillä on erinomainen joukkuehenki ja jo varsin rutinoitunut joukkue. Hienoa oli myös se, että Johanna juoksi ensimmäistä kertaa ykkösjoukkueessa ja että Emma onnistui näin hyvin nelososuudella, Eliasson kertoi Domnarvetsin taustoista viime vuosien hyvälle viestimenestykselle.

Halden ja Tisaren myös tyytyväisiä

Viime vuoden voittaja Halden SK joutui lähtemään viestiin ilman voittaja-ankkuriaan Anne Margrethe Hausken Nordbergia, mutta se ei menoa juuri haitannut ja tuloksena oli toinen sija, johon seura oli varsin tyytyväinen. Joukkue teki todella vahvan ja tasaisen kilpailun ollen koko viestin ajan kahden parhaan joukossa. Haldenin joukkueessa juoksi viimevuotiseen tapaan myös suomalainen Bodil Holmström, joka oli varsin tyytyväinen seuran esitykseen.

– Ollaan tyytyväisiä toiseen sijaan. Teimme tosi hyvän juoksun, sillä emme olleet missään vaiheessa toista sijaa huonompana. Marilla oli alkuun hieman epävarmaa ja sujumatonta suunnistusta ja hänelle tuli pientä kaartelua ja Eliasson pääsi karkuun. Mutta lopussa hän osoitti hienoa kykyä pudottamalla Nigglin suunnistamalla toiseksi viimeisellä rastilla. Voitto on aina voitto, mutta kyllä tähän kakkossijaan on oltava tyytyväinen, kertoi itse toisena Tampereen Pyrinnön jälkeen toiselta osuudelta vaihtanut Bodil Holmström.

Simone Niggli nosti Tisarenin kahdeksannelta sijalta kolmanneksi ja otti Eliassonia kolme minuuttia kiinni tehden siis jälleen vakuuttavan suorituksen. Eikä Niggliä toiseksi viimeisen rastin virhekään liikaa harmittanut.

– Tosi tyytyväisiä ollaan kolmanteen sijaan. Olin tehnyt hyvän juoksun ja jahtasin vähän liian innokkaasti Haldenia kiinni ja ajauduin hieman sivuun ja tein virheen, Niggli sanoi ja kertoi samalla, että kunto on varsin hyvä ja nyt hänen on tarkoituksena olla Pohjolassa seuraavat pari kuukautta ja käydä myös Suomessa harjoittelemassa Vuokatin MM-kisoja varten.

Ensikertalainen Kirvesmies onnistui kovassa paikassa

Tampereen Pyrintö oli siis jälleen kerran paras suomalaisjoukkue viidennellä sijallaan. Pyrintö teki muuten tasaisen varman suorituksen, mutta Saila Kinnillä ei ollut paras päivä neljännellä osuudella ja mitalisijat karkasivat tamperelaisilta.

Riina Kuuselo teki rutiinisuorituksen aloitusosuudella tullen yhdeksäntenä vaihtoon ja tällä kertaa toisen osuuden juossut Anni-Maija Fincke nosti Pyrinnön kärkeen, muiden jäädessä etsimään pitkän välin jälkeistä rastia.

– En ole vielä huippukunnossa, mutta päivän kunnon mukainen suoritus. Pitkällä välillä tein oman reitinvalinnan, Anni-Maija kertoi.

Näin joukkueen ensikertalainen Tytti Kirvesmies pääsi kärjessä osuudelleen, josta hän selviytyi varsin kunnialla tullen kolmantena vaihtoon, reilun minuutin Lidingönin ja Haldenin jälkeen.

– Kyllä jännitti hieman, sillä tämä oli uusi tilanne minulle, että voi menestyä viesteissä. Mutta olin ajatellut eri vaihtoehtoja ja olin valmistautunut etukäteen, että voin päästä kärjessäkin maastoon. Lopussa ei sitten vauhti riittänyt ja yhden pitkän välin jälkeen kaksikko vain juoksi karkuun minulta, kovaan paikkaan hyvän juoksun tehnyt Kirvesmies kertoi.

Niemi Kinni040513 laihoHieman epäonnistunut Saila Kinni luovuttaa kartan Pyrinnön ankkurille Venla Niemelle. Kuva: Aapo LaihoPyrinnön ankkuri Venla Niemi pääsi metsään kuudentena nelisen minuuttia kärjen jäljessä ja hän pystyi nostamaan yhden sijan jätettyään Lidingön Ines Brodmanin loppukirissä taakseen. Hurjaa vauhtia pitäneiden Nigglin ja Ryabkinan mukana Niemi ei loppuun asti pysynyt.

– Olin tullut heidän mukana kolme väliä, mutta sitten pitkällä välillä heidän selät katosivat näkyvistä ja ajauduin itse sivuun. Ei meillä varsinaisia sijatavoitteita ollut ja Itse olen omaan juoksuuni tyytyväinen, sillä en minä liikoja kertoja näitä ankkuriosuuksia ole juossut, Venla Niemi kertoi maalissa.

Toiseksi parhaan suomalaisjoukkueen Paimion Rastin ankkuri Inga Dambe ei ollut täysin tyytyväinen omaan suoritukseensa sijoituksen pudottua kaksi sijaa 11:nneksi.

– Oli raskasta ja pitkällä välillä tein tosi huonon reitinvalinnan, Dambe kertoi.

Seuraavana vuorossa 10MILA ja pimeä metsä odottamassa suunnistajia.

>> Kisasivut

- Tero Viljanen
Upplands-Bro, Ruotsi

KRV20 Kestavyysurheilu Helmikuu 2020 550 x 350


Kuuntele uusin podcast!

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit

Kaupalliset yhteistyöt

Kuukauden luetuimmat

 1. 03.10.2021Yksilöurheilija myymässä itseään – mitä sponsori haluaa?
 2. 15.10.2021Hiihdon olympiavoittaja sai aivoverenvuodon
 3. 03.10.2021Kestävyysurheilija saa olla vahva – voimaharjoittelusta lisää potkua suoritukseen: osa I
 4. 01.10.2021Anita Korva: "Tosi haastavaa on ollut palata siihen ammattimaiseen tekemiseen ja sille tasolle, jolla olin"
 5. 18.09.2021Suhonen ja Lylynperä rullahiihtivät sprintin Suomen mestareiksi
 6. 23.09.2021Team Kaskipuu mukaan Visma Ski Classics -sarjaan
 7. 11.10.2021Maastohiihdon ohjelma Pekingin olympialaisissa
 8. 23.09.2021Johaug omaa luokkaansa Tryvann Opp -rullahiihdossa
 9. 18.09.2021Suhonen: "Täydellinen onnistuminen"
 10. 19.09.2021Niskanen rullahiihti Suomen mestariksi
 11. 19.09.2021Pärmäkoski naisten mestariksi Vuokatissa
 12. 19.09.2021Northug viides Klarälvsloppetissa – katso koostevideo kilpailusta
 13. 23.09.2021Katso suorana Kestävyysurhelu.fissä: Johaug ja Björgen kohtaavat torstaina
 14. 03.10.2021Näin Team Edux harjoitteli Vuokatissa
 15. 04.10.2021Isometsän elämäkerta ja muita hiihtouusia lyhyesti
 16. 05.10.2021Pärmäkoski valmistautuu olympialaisiin parhaiden kausiensa reseptillä
 17. 22.09.2021Auklandilta oma tuotemerkki
 18. 19.09.2021Kestääkö Northug 90 kilometriä – katso live-lähetys Klarälvsloppetista
 19. 08.10.2021Matti Heikkisellä sormensa pelissä Team Mäenpään uuden pääyhteistyökumppanuuden kanssa
 20. 08.10.2021Hans Christer Holund ei tehoilla mässäile
 21. 12.10.2021Vuokatti Ski Team Kainuu haluaa menestyä sekä miesten että naisten viesticupissa
 22. 29.09.2021Saako Northug kilpailla ensi talvena?
 23. 20.09.2021Bolshunovilla terveysmurheita – leikkaus ja antibioottikuuri
 24. 09.10.2021Hommelvik GP suorana – mukana Iversen ja Tönseth
 25. 17.09.2021Petter Northug kilpailee jälleen viikonloppuna – lähetys Kestävyysurheilu.fissä
 26. 29.09.2021Lauri & Verkku Diaries: Ensimmäiset hiihdot lumella ja legendaarinen Vuokatinvaaran testijuoksu!
 27. 14.10.2021Östberg ei vieläkään valmis täysipainoiseen harjoitteluun – jää pois korkeanpaikanleiriltä
 28. 19.09.2021Pärmäkoski: "Uskon, että hyvä kausi on tulossa"
 29. 30.09.2021Näin Skandinavia Cupia hiihdetään ensi talvena  – Suomelta jää yksi viikonloppu väliin
 30. 20.09.2021Suksifarssi rullahiihdon MM-kisoissa – katso koostevideo eilisestä kilpailusta