Jani Lakasen viimeinen henkilökohtainen arvokisastartti toi hopean

Miesten mitalikolmikko. Kuva: Hevoskuuri.fi

Miesten mitalikolmikko. Kuva: Hevoskuuri.fi

37-vuotias jyväskyläläinen oli ainoa, joka kykeni haastamaan Thierry Gueorgioun. Pronssista käytiin tiukka kamppailu.

Miesten 19,8 kilometrin pitkän matkan kilpailu oli vähintäänkin yhtä jännittävä kuin naisten vastaava matka. Ranskan Thierry Gueorgiou ei antanut vieläkään muiden voittaa, vaan nappasi voiton kuninkuusmatkalla. Reilun 100 minuutin kilpailussa Jani Lakanen joutui taipumaan minuutin ja kahdeksantoista sekuntia.

Ensi vuonna pitkän matkan kuninkuus ja toinen sija menevät uusjakoon, sillä kärkikaksikosta molemmat miehet aikovat keskittyä tulevaisuudessa muihin asioihin. Thierry Gueorgiou ei välttämättä lopeta urheilu-uraansa, mutta fokus lienee tuolloin keskimatkalla.

-Päätän jatkostani syksyllä, mutta olen kyllä erittäin yllättynyt jos vielä itseni näen pitkän matkan lähtöviivalla, ranskalainen kertoi.

Gueorgioun suoritus oli lähes virheetön. Maasto tosin ei miellyttänyt voittajaa.

-Tällainen rata ja maasto, jossa juostaan pitkään polkuja ja teitä pitkin ei tarjoa mitään muuta kuin juoksua. Kaipaan hieman enemmän toimintaa, hän lisäsi.

Voitto oli ranskalaisen uran toinen pitkällä matkalla. Viime syksynä Ruotsiin avopuolisonsa Annika Billstamin luo muuttanut Gueorgiou on muuttanut harjoitteluaan, mutta se ei ole johtunut niinkään fokuksesta pitkälle matkalle.

-Talvisessa Ruotsissa olen hiihtänyt paljon enemmän, ehkä se on tuonut jotain pitkän suoritukseenkin, hän sanoi.
Jani Lakanen oli juoksun jälkeen väsynyt, liikuttunut ja onnellinen.

-Tämä oli varmasti viimeinen henkilökohtainen MM-starttini ja viimeisen kymmenen kuukauden ajan olen muistuttanut itseäni siitä, mitä olen tekemässä, Lakanen kertoi.

Lakasen suoritukseen ei jäänyt paljon jossiteltavaa ja hän oli tyytyväinen pystyessään haastamaan ranskalaisen.

-En ole kilpaillut paljon, mutta joka kerta tällä kaudella olen hävinnyt Thierrylle vähintään kuusi minuuttia. Eihän tuo reilun minuutin ero ole tällä matkalla juuri mitään, Lakanen huomautti.

Vuonna 2006 Lakanen voitti pitkän matkan maailmanmestaruuden Tanskassa. Suoritustaan Tipasojalla 2013 hän pitää kuitenkin parempana.

-Maailmanmestaruus on aina maailmanmestaruus, mutta Thierry on noista vuosista nostanut tasoa niin paljon tässä lajissa, että tämänkertainen suoritus ei riittänyt kultaan, Lakanen arvioi.

Seuraavaksi Lakasen ohjelmassa vielä viesti, vaikka joukkueita ei vielä olekaan nimetty.

Latvian Edgars Bertuks uusi viimevuotisen pronssinsa. Vauhdikas alku siivitti miehen menoa. Radan loppupuolella pieni virhe lisäsi vielä jännitystä ja veti mitalipelin tiukaksi. Latvialaisen vauhti kuitenkin riitti loppuun saakka.

-Tänään vauhti oli kyllä kohdallaan, mutta paremman sijoituksen karkaaminen oli suunnistustekniikasta kiinni, Bertuks kommentoi.

Tsvetkovin panostus ei tuonut mitalia

Yksi päivän pettyneimpiä miehiä oli varmasti Venäjän Dmitry Tsvetkov, joka hävisi pronssin vain neljällätoista sekunnilla.

Pitkälle matkalle kaiken peliin laittanut Tsvetkov aloitti MM-kisoihin asti kestäneen yhtämittaisen leireilyn jo helmikuussa, jolloin hän suuntasi Latviaan ja Kaliningradiin tyyppimaastojen perässä. Lisäksi mies on aloittanut suunnistuksen Pietarin kupeessa ja Leningradin läänin maastot muistuttavat erittäin paljon Tipasojan maastoja.

Kaksi viikkoa ennen h-hetkeä Tsvetkov juoksi vielä 180 kilometrin harjoitusviikon ja se sai kunnon kohdalleen. Mitali katosi kuitenkin pummiin aivan viimeisillä kilometreillä. Bertuksia maaliin odotellessaan hän haki vielä apua korkeimmilta voimilta tekemällä ristinmerkkiä maalialueen vieressä, mutta tällä kertaa sekunnit eivät olleet hänen puolellaan. Kilpailun ratkettua mies käveli pää painuksissa kohti huoltotelttaa.

Norjan Magne Dæhli nousi hyvän lopun ansiosta viidenneksi. Kisan kuudes oli Matthias Merz, joka oli paras sveitsiläinen.

-Minulla oli ongelmia alussa ja ennen yleisörastia. Sitten rupesin miettimään, että tässä pitää varmasti juosta vielä kovempaa menestyäkseen ja niinpä kiihdytin vauhtia, vuoden 2007 pitkän matkan maailmanmestari kertasi.

Yksi mitaleille mahdollisuuksia omannut mies oli Tue Lassen, joka sijoittui kahdeksanneksi. Jossitella voi, mihin vajaat viisi minuuttia kärkeen hävinnyt tanskalainen olisi yltänyt ilman viikko sitten ilmaantunutta flunssaa, joka veti kropan täysin sekaisin.

-Karsintajuoksun jälkeen en voinut edes kävellä portaissa kun lihakset olivat niin kipeät ja jumissa. Tänään oli parempi, mutta lopussa tämä kisa oli pelkää henkistä kamppailua negatiivisia ajatuksia vastaan, Lassen kertoi.

Hän oli kuitenkin tyytyväinen finaalijuoksuunsa olosuhteet huomioon ottaen. Vaajakosken Terässä suunnistava Lassen paljasti myös saaneensa paljon apua seurakaveri Jani Lakaselta valmistautuessaan pitkään matkaan.

-Jani on aivan mahtava ihminen. Hän on niin avoin kertoessaan, mitä hän tiesi etukäteen kilpailumaastosta ja omasta valmistautumisestaan vaikka me molemmat taistelimme kärkisijoituksista. Erittäin herrasmiesmäinen ihminen, Lassen kuvaili hopeamitalistia.

Hänen mukaansa Vaajakosken Terässä on terve kilpailu siitä kuka on kovin jätkä. Tällä kertaa Lakanen vei pidemmän korren ennen Lassenia. Kilpailun 13:s Anders Nordberg joutui tyytymään seuran sisäisessä kamppailussa kolmanteen sijaan.

Myös monet muut huiput ovat kehuneet saaneensa apuja omista seuroistaan valmistautuessaan MM-kilpailuihin. Kärkinelikkoa yhdistävä tekijä onkin se, että kaikki miehet juoksevat suomalaisessa seurassa. Gueorgiou on Kalevan Rastissa, pronssimies Bertuks Turun Metsänkävijöissä ja Dmitry Tsvetkov edustaa Ikaalisten Nousevaa-Voimaa.

Föhr ei saanut mitään ilmaiseksi

Päivän muut suomalaismiehet jäivät selkeästi kärjestä. Tero Föhr oli 17:s seitsemän minuuttia kärjestä.

- Oli aikamoista taistelua heti alusta alkaen ja tuntui ettei saa oikein mitään ilmaiseksi ja raskasta oli. Lopussa tuntui vielä siltä, että molemmat takareidet meinasivat krampata koko ajan, Föhr harmitteli kenttähaastattelussa hyvän karsintavireen vaihtumista huonompaan menoon finaalissa.

Simo-Pekka Fincke juoksi ensimmäisessä MM-finaalissaan sijalle 24. Seurakaveri Gueorgiou oli kymmenen minuuttia nopeampi.

- Oli kohtalainen suoritus, mutta en päässyt missään vaiheessa oikein vauhtiin. Tankkaus meni varmaankin yli, sillä olo tuntui raskaalta, Fincke kertoi.

Fincken mukaan hän tunsi itsensä liian tuoreeksi maalissa, mutta hän tietää jo mitä pitää tehdä ja mitä ei pidä tehdä seuraavalle matkalle valmistautuessa.

- Jos en syö kahteen päivään, niin silloin varmasti kulkee keskimatkalla, Fincke sanoi viitaten mahdolliseen ylitankkaukseen.

MM-kilpailut jatkuvat torstaina keskimatkan karsinnalla. Startit tapahtuvat kello 9 alkaen.

-Juho-Veikko Hytönen & Tero Viljanen

>>Tulokset

KRV20 Kestavyysurheilu Helmikuu 2020 550 x 350


Kuuntele uusin podcast!

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit

Kaupalliset yhteistyöt

Kuukauden luetuimmat

 1. 20.11.2021Iivo Niskanen voittoon Oloksella venäläisten katsastuskilpailussa - Bolshunov 5:s
 2. 21.11.2021Niskanen jälleen mukana venäläisten katsastuskilpailussa – Bolshunov väläytteli nousukuntoa
 3. 08.11.2021Oloksella tulevana viikonloppuna kovat karkelot – Tykkikisaradio välittää kisatunnelmat kotiin
 4. 18.11.2021Katso Taivalkosken Suomen Cupin lähtölistat – Iivo Niskasta lukuun ottamatta parhaat mukana
 5. 11.11.2021Tykkikisaradio: Täältä kuulet perjantain sprintin
 6. 29.11.2021Tässä hiihtäjät maailmancupin osakilpailuihin Lillehammeriin
 7. 12.11.2021Gimmler ja Ustiugov voittoihin Oloksella – Kyllönen toinen naisissa
 8. 14.11.2021Pärmäkoski voittoon Oloksella
 9. 12.11.2021Niskaset avaavat kilpailukautensa – Kuuntele Tykkikisaradiota lauantaina täältä
 10. 23.11.2021Rukalle ennustettu tulipalopakkasia
 11. 14.11.2021Pärmäkoski, Roponen ja Piippo avaavat kilpailukautensa - kuuntele Tykkikisaradiota täältä
 12. 22.11.2021Tässä Suomen hiihtäjät maailmancupin avaukseen Rukalle
 13. 13.11.2021Venäläiset lyönyt Niskanen: Hyvä avaus
 14. 22.11.2021Raju seula Norjan joukkueeseen – superlupaus Fossesholm ulkona
 15. 13.11.2021Hyvärinen vauhdissa Kainuun Talvikisoissa
 16. 30.11.2021Uutta tietoa Markus Vuorelan tilanteesta
 17. 13.11.2021Oloksen olosuhteista nauttiva Bolshunov kertoi Kestävyysurheilulle terveystilanteestaan
 18. 12.11.2021Video: Naisten sprintin ratkaisuhetket ja Anne Kyllösen kommentit
 19. 26.11.2021Niskanen ladulle ennen kovimpia haastajiaan – katso lähtölistat
 20. 04.12.2021Tässä Suomen joukkueet Lillehammerin viesteihin
 21. 21.11.2021Johaug ja Amundsen ykkösiä Norjassa – Olokselta vauhtia hakenut Theodorsen vakuutti
 22. 02.12.2021Maailmancup-kausi jatkuu perjantaina sprinteillä – katso lähtölistat
 23. 13.11.2021Siviilipalveluksen valinneelta Ståhlbergiltä kelpo hiihto Oloksella
 24. 14.11.2021Oloksen Tykkikisat: Niskanen voittoon vapaallakin
 25. 06.11.2021Video: Sprintin väliin jättänyt Hakola hiihtää viestissä
 26. 20.11.2021Johaug omaa luokkaansa Norjan hiihtokauden avauksessa - Holund voittoon miehissä
 27. 02.12.2021Kläbon manööverille päätös
 28. 19.11.2021Suhonen sivuun Taivalkosken Suomen Cupista
 29. 21.11.2021Hakolan ylivoimaa Taivalkoskella
 30. 05.11.2021Mäki ja Suhonen sivuun Vuokatin sprintistä