Katsaus Suomen joukkueen mahdollisuuksiin Ranskassa

kauppi230411_introMinna Kauppi nousi pitkän matkan karsinnan jälkeen takaisin Suomen ykkössuosikiksi.

Lauantainen pitkän matkan karsinta suurine eroineen osoitti, että Ranskan MM-rasteista tulee vaikeat. Yllättäjille on tilaa, mutta oikeanlaiset suunnistustekniikan hallitsevat voivat toisaalta olla täysin ylivoimaisia.

kauppi230411Minna Kauppi on jälleen ykkösmitalitoivomme. Kuva: Hevoskuuri.fiMinna Kauppi nousi pitkän matkan karsinnan jälkeen takaisin Suomen ykkössuosikiksi.

Lauantainen pitkän matkan karsinta suurine eroineen osoitti, että Ranskan MM-rasteista tulee vaikeat. Yllättäjille on tilaa, mutta oikeanlaiset suunnistustekniikan hallitsevat voivat toisaalta olla täysin ylivoimaisia. Lauantaina parhainta osaamistaan näyttivät ranskalaismiehet, jotka voittivat kaikki kolme karsintaerää.

Suomalaisittain tilanne ei näytä toivottomalta pitkän matkan karsinnan jälkeen. Kaikki pääsivät jatkoon ja Jonne Lehtoa lukuunottamatta jopa helposti. Varsinkin naisissa Minna Kaupin voitto karsinnassa antaa varmasti itseluottamusta tuleville päiville. Merja Rantasen kakkostila lupailee myös hyvää. Anni-Maija Fincke jäi ajallisesti paljon kärkeen, mutta sijoitus oli kohtuullinen.

Miesten puolella suurimmaksi suomalaissuosikiksi nousi Pasi Ikonen. Karsinnan kolmossija irtosi lähes kolme minuuttia Gononia hitaammalla ajalla, mutta on vaikea sanoa kuinka suurella tarmolla miehet karsintaa juoksivat. Tero Föhr jätti omassa karsintalohkossa taakseen monia mitalikandidaatteja, mikä myös lupaa hyvää. Pitkän matkan finaalien kilometrivauhdeista aiheutuneet spekulaatiot ovat nostaneet esille sen mahdollisuuden, että finaali juostaisiinkin pitkiä tie- ja polkuvalintoja sisältävällä radalla, jolloin fyysisesti vahvan Föhrin osakkeet nousevat. Taitomaastossa Ikonen lienee paras suomalainen. Hyvänä päivänä molemmilla on mahdollisuudet mitaleille, mikäli ranskalaiset niitä muille suostuvat antamaan. Jonne Lehto pääsi karsinnasta nippa nappa jatkoon ja hänellä on finaalissa pelkästään voitettavaa.

Sprintin suurin mitalitoivo lienee Anni-Maija Fincke, jolla on realistiset mahdollisuudet mitaliin ja jopa maailmanmestaruuteen. Tähän mennessä Fincken parhain saavutus kisaviikon lyhimmältä matkalta on kuudes sija Unkarista. Ainakin tämän sijan pitäisi parantumiseen mahdollisuudet ovat enemmän kuin erinomaiset. Toinen naisten puolella sprintti juokseva suomalainen Venla Niemi on kisojen ensikertalainen. Hänen suurin tehtävänsä näissä kisoissa lienee kokemuksen kerääminen, mutta kylkiäisenä voi mukaan tulla hyvä sija, sen verran vakuuttava hän on ollut kotimaisissa sprinteissä. Lisäksi sprintti ainoana matkana antaa Niemelle mahdollisuuden pistää kaikki peliin yhtenä päivänä eikä resursseja tarvitse säästellä loppuviikolle.

Miesten puolella suomen kolmikko on tasainen. Kisan ja radan luonteesta riippuen parhaaksi suomalaiseksi voi nousta kuka vain. Tuomas Tervo näytti Lohjan katastusvoitollaan nousukuntoaan ja uskoi itse juoksevan hyvässä kunnossa ollessaan kymmenen joukkoon. Olli-Pekka Koistiselle sopii teknisempi sprintti ja mikäli Chamberyssä juostaan "kikkaillen" nousevat Koistisen osakkeet. Koistinen on myös kisojen ensikertalainen ja se näkyy joko hyvässä tai pahassa. Menestysnälkää miehellä varmasti riittää. Olli-Markus Taivainen oli viime vuoden MM-sprintin 29. mihin mies tuskin oli tyytyväinen. Tänä vuonna Oma on ollut sprintin kansallista kärkeä, mutta maailmalla toiset tuntuvat kulkevan kovempaa. Viimevuotisesta sijoituksen pitäisi kuitenkin parahtua roimasti ja mahdollisuudet kymmenen kärkeen ovat olemassa, aivan kuten muillakin suomalaisilla.

Keskimatkaa juoksemaan on koottu kokenut mieskolmikko. Viime vuosina sinivalkoisilla miehillä ei palkitokorokkeelle ole ollut asiaa, vaikka kotikatsomoissa odotukset ovat olleet korkealla. Kolmikko Föhr, Huovila ja Ikonen omaavat kaikki MM-mitaleja keskimatkalta, Ikonen on jopa maailmanmestari. Huovilaa ei nähtäne enää monissa MM-kisoissa, joten viimeiset näytön paikat antavat varmasti lisäpotkua. Ikoselta on odotettu mitalia joka kerta MM-kioista sitten Tampereen MM-rastien. Jokohan Ranskan vaikeat maastot vihdoin antaisivat miehelle muutakin kuin sijoituksen 10 joukossa? Tero Föhr on Suomen viimeisin henkilökohtainen miesmitalisti MM-kisoista, hopeaa tuli Ukrainan keskimatkalta. Kolmikon sijoituksia on vaikea lähteä arvailemaan, mutta yksi asia on varmaa: kokemuksen puutteeseen ei menestys ainakaan kaadu.

Naisissa liikkeellä on myös tasainen nelikko. Terveen kevään jälkeen Minna Kauppi olisi tietenkin koko maailman ja samalla Suomen ykkösnimi, mutta terveyspoliittiset ongelmat hidastavat vauhtia. Merja Rantanen lienee Kaupin ohella fyysesti vahvin lenkki, mutta toisaalta Bodil Holmström ja Saila Kinni ovat teknisesti erittäin taitavia suunnistajia ja ranskalaisessa huonokulkuisessa ja tiheässä metsässä tämä antaa heille mahdollisuuden. Alkukesän huonojen uutisten jälkeen moni tuskin odotti Kaupilta menestystä Ranskassa, mutta pitkän matkan karsintakisan suoritus näytti, että mitalimahdollisuudet ovat edelleen hyvät. Onhan asikkalalaisella hyvät muistot viime vuoden keskimatkalta.

Viestijoukkueet nimetään vasta henkilökohtaisten kisastarttien jälkeen. Parhaimmat mahdollisuudet mitaleihin suomalaisilla on nimenomaan viesteistä. Naisilta minimitavoite lienee mitali ja sekin voi väristä riippuen olla pettymys. Viidestä viimeisestä MM-viestistä naiset ovat ottaneet neljä kultaa ja yhden pronssin. Kaikissa näissä voitoissa tärkeimmässä roolissa on ollut ankkuri Minna Kauppi. Todennäköisesti myös tänä vuonna Minnan kunto ja taito ratkaisee lopullisen sijoituksen. Tällä hetkellä näyttää siltä, että naiset juoksevat täsmälleen samalla joukkueella kuin viime vuonna, toivottavasti myös yhtä hyvin suorituksin.

Miehissä ei ole koettu vastaavaa viestimitalisadetta. Vuoden 2009 pronssikin tuli kuuluisan episodin kautta kun kolme edellä mennyttä joukkuetta keskeyttivät viestin Ruotsin Martin Johanssonin loukkaantumisen vuoksi. Pronsseja ja nelossijoja suomalaiset ovat napanneet kuitenkin kiitettävään tahtiin, joten potentiaalia on. Suuri kysymys kuuluu, ketkä ovat tuoreimpia miehiä MM-kisaviikon viimeiseen kilpailuun. Kaikilla riittää varmasti motivaatiota, mutta imevätkö pitkä ja keskimatka mehut kokeneemmasta suomalaiskaartista? Henkilökohtaisista matkoista ainoastaan sprintin juokseva Olli-Markus Taivainen olisi tuore mies hoitamaan osuuden kuin osuuden. Lisäksi Huovila juoksee ainoastan keskimatkan, joten hänelläkin lienee vielä ruutia viestiin. Mielenkiintoista nähdä millaiseen päätökseen kaksikko Taini&Harju päätyvät.

MM-kisat ovat alkaneet ja nyt on jännityksen aika. Sunnuntaina juostaan keskimatkan karsinta. Maanantaina huilataan ja tämän jälkeen alkaa mitalien jako. Ensi viikonloppuna nähdään kuinka monta mitalia suomalaiset Ranskan metsistä löytävät.


KRV20 Kestavyysurheilu Helmikuu 2020 550 x 350


Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit

Kaupalliset yhteistyöt

Kuukauden luetuimmat

 1. 21.12.2020Tour de Skin ohjelma 2021
 2. 02.01.2021Kyllönen ja Hyvärinen voittoihin Kuopiossa
 3. 13.01.2021Lukijan mielipide: Avoin kirje Aluehallintovirastoille, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle sekä kuntapäättäjille kilpailujen järjestämisestä
 4. 27.12.2020Jari Isometsä: Tuottavuus ennen tuntimääriä, rytmitykseen huomiota
 5. 21.12.2020Tässä Suomen joukkue Tour de Skille!
 6. 12.01.2021Salomon ja Atomic lanseeraavat uuden liikuteltavan maastohiihtositeen
 7. 09.01.2021Björgenin anomus hylättiin - ei saa hiihtää Marcialongassa
 8. 11.01.2021Vantaan Suomen Cupiin luvassa lunta taivaan täydeltä – Katso lähtölistat
 9. 08.01.2021Kläbo voittoon Norjassa ja muita hiihtouutisia lyhyesti
 10. 21.12.2020Northugille linnatuomio
 11. 21.12.2020Ruotsi julkisti joukkueensa Tour de Skille
 12. 29.12.2020Kuopiossa hiihdetään kilpaa viikonloppuna – maajoukkuehiihtäjiä mukana
 13. 09.01.2021Näin Tour de Skillä jaetaan palkintorahoja
 14. 07.01.2021Suomen joukkuessa kaksi positiivista koronatestitulosta – myös Ruotsin Linn Svahnilla positiivinen testitulos
 15. 19.12.2020Anderssonilla ja Karlssonilla kova kiri leirikilpailussa – koronasta parantunut Kalla kaukana kärkikaksikosta
 16. 04.01.2021Ylläs-Levi – Suomen Lapin taikaa keväthangilla
 17. 09.01.2021Parttimaa ja Virolainen voittoihin Hollolassa
 18. 09.01.2021Johaug ja Röthe voittoihin Norjassa
 19. 26.12.2020Harjoitusohjeita hiihtäjille 75 vuoden takaa
 20. 13.01.2021Martti Jylhä mukana kisaladuilla – tässä hiihdon Suomen Cupin viestijoukkueita
 21. 06.01.2021Pärmäkoski ennakoi loppukiritaistelua Tour de Skin takaa-ajoon
 22. 02.01.2021Kerttu Niskanen keskeytti Tour de Skillä
 23. 03.01.2021Kyllönen löytämässä terävyyttä, Hyvärinen sai positiivisia merkkejä
 24. 07.01.2021Väärä hälytys: Tour de Skin suomalaishiihtäjät terveitä
 25. 08.01.2021Tour de Ski taittuu loppusuoralle – Krista Pärmäkoski jatkaa kärkikympissä ja Markus Vuorela virittää kiriä
 26. 27.12.2020Bonussekunnit ja muita Tour de Skin sääntöjä
 27. 10.01.2021Kläbo ja Johaug voittoihin Norgescupin päätöspäivänä
 28. 29.12.2020Myös Hakola jää pois Tour de Skiltä
 29. 29.12.2020Venäjän joukkue Tour de Skille
 30. 15.01.2021Visma Ski Classics: Tässä naisten kokonaiskilpailun ennakkosuosikit