Kauppi ja Taivainen Sipoonkorven valtiaat

OmaTaivainen280412Asikkalan Raikkaan Minna Kauppi ja Pellon Ponnen Olli-Markus Taivainen hallitsivat Sipoonkorven raskaat maastot parhaiten FinnSpringin yhteydessä käydyissä pitkän matkan EM-katsastuksissa.

OmaTaivainen280412Olli-Markus Taivaisen harjoittelun muutos on tuottanut tulosta. Kuva: Hevoskuuri.fiAsikkalan Raikkaan Minna Kauppi ja Pellon Ponnen Olli-Markus Taivainen hallitsivat Sipoonkorven raskaat maastot parhaiten FinnSpringin yhteydessä käydyissä pitkän matkan EM-katsastuksissa.

Yksi varma kevään merkki on perinteiset FinnSpring-suunnistukset. Tänä vuonna kilpailu käytiin vähintäänkin yhtä perinteisessä ja arvokkaassa maastossa, nimittäin Sipoonkorvessa, joka on toiminut useammankin suunnistustapahtuman näyttämönä vuosien saatossa. Tällä kertaa ohjelmassa oli FinnSpring, joka toimi samalla myös Ruotsin EM-kisojen pitkän matkan katsastuskilpailuna. Maaston haasteellisuutta lisäsi vielä lumi, jää ja vesilammikot, joita löytyi vielä jonkin verran Sipoonkorvesta.

Olli-Markus Taivainen ottanut askeleen eteenpäin

Miehillä oli matkana 13,5 km, jolle ohjeajaksi oli asetettu 1.20 tuntia, mutta tästä jäätiin raskaiden olosuhteiden johdosta reilusti. Miesten kilpailussa ennakkosuosikkeja olivat kovassa kevätkunnossa olleet Pasi Ikonen ja Olli-Markus Taivainen. Pasi Ikonen sairastui kuitenkin valitettavasti viikolla ja hän joutui jättämään kilpailun kesken reilun puolen tunnin suunnistuksen jälkeen. Mutta mies ei kuulemma halunnut olla poissakaan näin hienosta kilpailusta ja päätti ainakin lähteä kokeilemaan suunnistusta.

Ikosen keskeyttäessä pöytä oli katettu Olli-Markus Taivaiselle ja hän myös näytti, että Sipoonkorven raskaat maastot sopivat erinomaisesti himoharjoittelijana tunnetulle Omalle. Edes viime viikonloppuna saatu flunssa ei estänyt miestä ottamasta selkeää voittoa katsastuksessa. Taivaisen aika erittäin raskaassa kilpailussa oli 1:29:56. Taivaisen jälkeen oli selvästi tasaisempaa ja kakkossija meni jopa jakoon Portugalissa talvehtineen Hannu Airilan ja Kooveeseen täksi kaudeksi vaihtaneen Topi Anjalan kesken. Kaksikko hävisi Taivaiselle 2.06. Kärkikolmikon jälkeen seuraavat sijat miehittivät sitten sitäkin kokeneemmat kaverit, sillä sijat 4-6 ottivat Jani Lakanen, Jarkko Huovila ja Petteri Muukkonen. Kolmikosta ainakin Lakanen ja Muukkonen ovat jo pidempään kärsineet sairasteluista ja se hiljensi vielä miesten menohaluja selvästi.

Taivaisen tämän hetken nykykunnosta kertoo hyvin se, ettei mies ollut tyytyväinen suoritukseensa selvästä voitostaan huolimatta.

– Paljon tuli pieniä pummeja, yhteensä varmaan 3-4 minuuttia. Sain viime viikonloppuna flunssan ja tänään oltiin heikossa hapessa, muuten olen kyllä nykykuntooni tyytyväinen, Oma jutteli kilpailun jälkeen.

Taivainen on tänä vuonna muuttanut harjoitteluaan aikaisempiin vuosiin verrattuna ja hiihdon osuus on pienentynyt ja panostus on selvästi tuottanut tulosta. Mies itse on huomannut myös muutoksia kropassaan.

– Hauis on pienentynyt sen verran, että enää ei uskalla paljon kuittailla nakkikioskin jonossa, Oma virnisti.

Hyvän harjoittelukauden myötä Taivainen lähtee hyvällä itseluottamuksella myös EM-kisoihin.

– Tavoitteena on selkeä tason nosto arvokisoissa. Mitaleita lähdetään tavoittelemaan ja kymppisakkiin pääsy on ehdoton minimitavoite. Maastomuodot ovat hyvin samankaltaisia kuin Pellossa, joten kyllä EM-maastojen pitäisi minulle sopia, tuumi Taivainen.

Koko talven Portugalissa viettänyt Hannu Airila oli tyytyväinen siihen, että talviharjoittelu etelässä oli selvästi kannattanut. Sen verran hyvin miehellä nämä katsastuskilpailut kulkivat.

– Kyllä tyytyväinen voi olla, kakkos- ja kolmossijat osoittavat, että harjoittelu on onnistunut. Tänään oli hieno, mutta raskas kilpailu. Sen verran voisi kritiikkiä antaa, että kuuma ryhmä olisi voinut olla tältä keväältä päivitetympää tietoa kuin viime vuoden loppurankin perusteella, nyt tällä lumimäärällä alkupään lähtijät joutuivat hieman kärsimään, eikä se ollut ihan tasapuolista niiden suhteen, jotka kisapaikoista taistelevat, tuumi Airila.

– EM-kisoissa metsämatkat kiinnostavat. Varsinaisia sijatavoitteita ei ole, vaan on tärkeämpää että suoritukset sujuu ja homma on raiteillaan, tuumi päivän jaetun kakkossijan toinen haltija.

Päivän toinen kakkonen, Topi Anjala, sen sijaan valitteli väsynyttä menoaan.

– Väsynyttä menoa oli. Ja lumi ja jää teki sen, ettei ollut kauhean kivaakaan. Ja sitten ei meinannut jaksaa keskittyäkään, harmitteli Anjala, jota kiinnostaa myös keskimatka ja pitkä matka tulevissa EM-kisoissa.

Kauppi kulkee jo hämmästyttävän kovaa

Naisten kilpailua hallitsi tuttuun tyyliin Minna Kauppi voittaen toiseksi tullutta päivän iloista yllättäjää Saila Kinniä yli neljällä minuutilla. Merja Rantanen oli kolmas häviten Kinnille seitsemän sekuntia ja kilpailun neljäs Venla Niemi 18 sekuntia enemmän. Nelikko oli muista karussa, sillä päivän neljäs Kangasalan Outi Ojanen hävisi Kaupille jo yli 7,5 minuuttia.

MinnaKauppi280412Minna Kauppi ihmettelee itsekin, kuinka nopeasti hän on päässyt hyvään kuntoon. Kuva: Hevoskuuri.fiNormaalisti Kaupin voitto ei olisi ollut mikään yllätys, mutta tänä keväänä kylläkin, sillä Kauppi sairasteli lähes koko talven ja on vasta muutaman viikon päässyt harjoittelemaan kunnolla. Mutta pohjat kun on kunnossa, niin kunto nousee terveenä nopeasti.

– Kyllähän tämä minulle itsellekin on ollut tosi iso yllätys, kuinka nopeasti olen päässyt kuntoon. Eihän tässä muuta voi, kuin lähteä metsästämään kultaa EM-kisoista. Mutta tuskin siellä kuitenkaan vielä kaikkia matkoja juoksen, tuumi Kauppi.

– Päivän suoritus oli ihan ok. Vähän väsyin vielä lopussa ja tuli pieniä virheitä, mutta vaan sellaisia pikku koukkuja rastin lähellä eli homma oli hallinnassa.

Päivän toinen, Tampereen Pyrinnön Saila Kinni on jälleen talven aikana ottanut yhden askeleen eteenpäin ja tänään se palkittiin EM-katsastusten toisella sijalla.

– Hyvin meni suunnistus ja vain ihan pieniä virheitä tuli. Mutta raskasta oli ja kolmosrastin tuntumassa uin vyötäröä myöden jääkylmässä vedessä, se hiukan hiljensi hetkeksi, jutteli iloinen Kinni.

Merja Rantanen on harjoitellut menneen viikon erittäin kovaa ja siksi meno ei ollut mitenkään tuoretta Sipoonkorvessa.

– Kyllä raskasta oli, en ole vielä palautunut, muuten olen kyllä kuntoon tyytyväinen. Muutamia pieniä virheitä tuli, mutta reitinvalinnat taisivat olla ihan hyviä, jutteli Merja Rantanen, joka harmitteli ettei tahtonut erottaa kaikkia rasteja himmeän ratapainatuksen johdosta.

Mietintämyssyä tarvitaan valinnoissa

Päävalmentaja Juha Taini ei osannut vielä heti kilpailun jälkeen sanoa enempää EM-valinnoista, vaan kertoi että katsastukset käydään ensin loppuun (sprinttikatsastus vappuna), jonka jälkeen katsastuksia tarkastellaan kokonaisuutena.

– Kyllä tässä vielä mietintämyssyä joutuu käyttämään. Täytyy tarkastella tilannetta kokonaisuutena ja ottaa myös huomioon se, että kuka mitäkin matkaa haluaa juosta ja kuka millekin soveltuu parhaiten, tuumi Taini.

Myös päävalmentajaa on pistänyt ilolla silmään Olli-Markus Taivaisen hyvä kevätkunto, samoin kuin nuorten naisten kehitys.

– Olli-Markus on keskittynyt entistä paremmin juoksuun ja muun muassa lihashuoltoon ja sen näkee ihan silmällä, kuinka juoksu sujuu paremmin ja se on vauhdikkaampaa. Oma on nyt ottanut selkeän askeleen eteenpäin, samoin kuin meidän muutamat nuoret naiset, jotka alkavat tosissaan hätyytellä kärkisijoja, Taini iloitsi suojattiensa kehityksestä.

FinnSpring jatkuu sunnuntaina viesteillä ja EM-katsastukset vappuna sprinttikatsastuksilla Turussa, jonka jälkeen Suomen EM-joukkue julkaistaan keskiviikkona 2.5.

>> Tulokset

>> Miesten GPS-seuranta

- Tero Viljanen

KRV20 Kestavyysurheilu Helmikuu 2020 550 x 350

MM-hiihdot


Kuuntele uusin Livigno2Levi Podcast

Suositeltavaa luettavaa

Kilpailukalenterit

Kaupalliset yhteistyöt

Kuukauden luetuimmat

 1. 29.01.2021Kaisa Mäkäräinen voittoon Polvijärvellä ja muita hiihtouutisia lyhyesti
 2. 02.02.2021Nuorten MM-hiihtojen ohjelma
 3. 02.02.2021Tässä nuorten MM-joukkue Vuokattiin
 4. 18.02.2021Ylläs-Levin kohtalo selviää viimeistään 10. maaliskuuta
 5. 31.01.2021Joni Mäki sprinttikarsinnan kakkonen Falunissa – Bolshunov kaatui ja karsiutui
 6. 01.02.2021Niskasen pohjeluu murtunut
 7. 29.01.2021Suomalaisten suksi tökki Falunissa – huoltopäällikkö otti syyn kontolleen: "Laitoimme huonot tuotteet huonoon sukseen, ja tulos oli sen mukainen"
 8. 13.02.2021Kaksinkertainen MM-kävijä Saapunki hiihti tänään viimeisen kilpailunsa – ottaa varaslähdön vuorijuoksu-uralle
 9. 25.02.2021Tässä Suomen hiihtäjät yhdistelmäkilpailuihin
 10. 15.02.2021Maastohiihdon päävalmentaja Pasanen heitti mitalitavoitteen romukoppaan
 11. 23.02.2021MM-hiihtojen kahden ensimmäisen päivän aikatauluja aikaistettu
 12. 10.02.2021Nuorten MM-ohjelmaan muutoksia
 13. 16.02.2021Kesäkeliä Oberstdorfiin ja muita hiihtouutisia lyhyesti
 14. 05.02.2021Oberstdorfin MM-hiihtojen ohjelma
 15. 07.02.2021Laura Mononen voitti Keravalla ja Kari Varis Ilmajoella – katsaus viikonlopun kotimaisiin hiihtotuloksiin
 16. 03.02.2021Pyhäjärvi avaa SM-kisatalven – Honkavuoren aluetta kehitetty kovasti
 17. 08.02.2021Upseerikokelas Koivisto taisteli torjuntavoiton vainoajastaan
 18. 01.02.2021Nepryaeva sormileikkauksessa ja muita hiihtouutisia lyhyesti
 19. 19.02.2021Oberstdorfin keväinen sää tuntuu kotimaan pakkasten jälkeen helteiseltä – kisasää uhkaa laittaa suksihuollon rajuun testiin ensi viikolla alkavissa MM-kisoissa
 20. 15.02.2021Tässä Suomen joukkue Oberstdorfin MM-hiihtoihin
 21. 01.02.2021Suomi kahdeksan hiihtäjän voimin Ulricehamniin
 22. 26.02.2021Niskanen luottaa pitkiin hihoihin Oberstdorfin lämmössä, Pärmäkoski sai ompeluapua Janne Ahoselta
 23. 09.02.2021Niilo Moilanen nuorten maailmanmestariksi!
 24. 19.02.2021Suhonen ja Haarala kaksoisvoittoon Ruotsin cupissa
 25. 20.02.2021Nuorten SM-hiihdot käynnistyivät Jyväskylässä
 26. 29.01.2021Bolshunov voittoon Falunissa – Niskanen paras suomalainen
 27. 03.02.2021Johaug ja Kläbo Norjan MM-joukkueen kärjet: "MM-valinta ei ole koskaan helppoa Norjassa"
 28. 05.02.2021Kova pakkanen saattaa kiusata nuorten MM-hiihtoja
 29. 31.01.2021Joensuu iloitsi uran parhaasta vauhdista – Norjalaiselle suullinen varoitus Vuorisen eteen leikkaamisesta
 30. 12.02.2021Päivitetty: Tässä Suomen joukkueet nuorten MM-viesteihin